'Yapay et helaldir' fetvası çıktı

'Yapay et helaldir' fetvası çıktı

Küresel gıda krizine çözüm alternatifi olarak sunulan 'yapay et' ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Singapur İslam Konseyi yapay et için 'Ekili/kültür et helal' fetvası verdi.

Küresel gıda krizine çözüm olarak sunulan "yapay et" konusu tartışılmaya devam ediyor. Gıda krizinden bağımsız olarak "hayvancılık gezegene zarar veriyor" görüşünü savunan çevreler de "yapay et" üretimini iklim krizine çare olarak destekliyor. Konuyla ilgili yeni gelişme, Singapur İslam Konseyi'nin yapay eti sürdürülebilir gıda çözümlerine yönelik "küresel bir ivme” olarak duyurması oldu.

Dünya gazetesinden Mine Ataman'ın haberine göre Singapur İslam Konseyi (MUIS), “ekili/ kültür et helal” diyerek yapay etin yenilmesine onay verdi. Konsey; yapay et ile ilgili gelişmeyi “sürdürülebilir gıda çözümlerine yönelik küresel bir ivme” olarak duyurdu.

MUIS'in aldığı karar sonrası gözler; İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün alacağı tutuma çevrildi. MUIS, COVID-19 döneminde de 'aşı olmayan cuma namazına katılmasın' tavsiyesinde bulunmuştu.

​DİYANET: 'HELAL' DİYEMEYİZ


​Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Başkanlık Müşaviri Dr. Muhlis Akar geçen yıllarda konuyla ilgili olarak, dini bakımdan yapay etin 3 açıdan problemli olduğunu söylemiş, "hiçbir zaman helal ve tayyip gıda diyemeyiz” demişti.

Dr. Muhlis Akar, şunları söylemişti:

"Yapay et biliyorsunuz son zamanlarda tartışılan bir konu. Biz bu konuyu değerlendirdik. 3 sebepten dolayı bunun şu an için dini açıdan problemli olduğunu söyledik. Bir, canlı bir hayvandan alınan yani helal bir kaynaktan bir sığırdan veya eti yenen bir hayvandan alınsa bile, ondan alınan bir parça Efendimiz. A.S.’ın hadisine göre ‘canlı bir hayvandan alınan bir parça meytedir, leş hükmündedir’. Haramdır. Alınamaz. Bu yönden problemli. Helal değil. İkinci olarak laboratuvarda besi yeri çok önemli. Siz helal kesim yaptınız, sonra da kök hücre aldınız diyelim. Besi yeri ortamı, onun besleneceği kaynağın da helal olması gerekiyor. Orada da problem var. Üçüncüsü diyelim ki helal kesim yapıldı. Kök hücre alındı. Besi yeri ortamı da uygun ve helal bir kaynakla beslediniz. Yapay et diye garip bir şey ortaya çıkardınız. Peki bu helal ve tayyib gıda olur mu, yine olmaz. Neden derseniz, çünkü fıtrata aykırı bir ürün ortaya koyuyorsunuz. Allahü Teala’nın koyduğu düzene aykırı bir şey yapıyorsunuz. Bunun kısa, orta ve uzun vadede insan sağlığı üzerinde nasıl bir etki yapacağını bilemiyorsunuz.”

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.