Yemen'de bilanço çok ağır: 85 bin çocuk açlıktan öldü

Yemen'de bilanço çok ağır: 85 bin çocuk açlıktan öldü

4 yıldır savaşın ağır izlerini taşıyan Yemen'de kıtlık ve kamplarda yaşanan gıda sıkıntısı nedeniyle çoğu çocuk yetersiz beslenmeden dolayı ölümle burun buruna geliyor.

2014 yılında Husi milisler ve müttefiklerinin ülkede silah zoruyla hakimiyetini arttırması ve başkent Sana'daki hükümete darbe yapmasıyla şiddet sarmalına giren Yemen’de savaşın izleri tam 4 yıldır sürüyor.

2014’te savaşın fitilini ateşleyen olaylarda Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Mart 2015'te Husilere yönelik operasyon başlatması ülkedeki şiddetin giderek artmasına neden oldu.

Dördüncü yılını geride bırakan savaş, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "dünyanın en büyük insani felaketi" şeklinde tanımlandı.

Yaklaşık 30 milyon civarındaki nüfusuyla dünyanın en fakir ülkeleri arasında gösterilen Yemen, savaşın ağır yükü de eklenince açlık, kolera, çatışmalar ve hava saldırıları sonucu bedelini sivillerin ödediği büyük bir insanlık dramına sahne oluyor.

SAVAŞIN EN ACI KURBANLARI ÇOCUKLAR

Dünyanın en feci insanlık felaketlerinden birinin yaşandığı Yemen'de her on dakikada bir beş yaş altı bir çocuk hayatını kaybediyor. Yaklaşık 85 binin üzerinde çocuk ise açlıktan hayatını kaybetti.

Savaş verilerine göre, erkek çocukları, çeşitli gruplarca zorla silah altına alınırken kız çocukları da hayatta kalabilmeleri için erken yaşta evliliğe zorlanıyor.  Yemen'de Ocak 2016'dan bugüne 60 binin üzerinde sivilin hayatını kaybettiğini belirtiliyor. 

KOLERA CAN ALIYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilere göre, Yemen'de bu yıl 21 Ekim'e kadar kolera teşhisi konulan 242 bin 849 kişiden 246 kişi yaşamını yitirdi. Salgınının başladığı Nisan 2017'den bugüne ise 1,2 milyon şüpheli kolera vakası sonucunda, 2 bin 515 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

siyasetcafe.com

 

 

 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.