Yine aynı yalan 'Ermeni Soykırımı'

Yine aynı yalan 'Ermeni Soykırımı'

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, açık açık Ermeni Soykırımı Yasasını Uygulayın der gibi açıklama yaptı

İNKAR YASASI


'İnkar yasası daha önce gündeme geldiğinde iki ülke arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelmişti ancak anayasa konseyinde reddedilince bu yasa düşmüştü. Sayın Hollande, bu dosyayı nasıl yönetmeyi düşünüyorsunuz? İnkar yasasını yeniden getirme sözü vermiştiniz. Sayın Gül, bu konuyu gündeme getirdiniz mi? Türkiye'nin bu konudaki görüşü nedir?' sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, bu konuları da konuştuklarını belirterek "Bu, ilişkilerimizi zaman zaman gölgeleyen bir konu olmuştur. Şunun da bilinmesini isterim 100 yıl önce yaşanan acılar hepimizin ortak acılarıdır. Sadece Türkiye’nin Ermeni vatandaşlarının değil, Müslüman vatandaşların da büyük acıları olmuştur. Balkanlar'dan 3 milyon insan tükene tüken ulaşmıştır. O yılların acılarını nesilden nesile taşıyacak olursak bu doğru bir hareket değildir. bu konuda yapılacak şey bu konuları tarihçilere bırakmak, travmaları, acıları tekrar gündeme getirmek değil bunu tarihçilere açmaktır. Biz tüm arşivlerimizi açmaya hazırız.

Tek taraflı olarak bu mesele halledilemez. beraber halletmek gerekir. İkinci bir nokta şu, bu konuyla ilgili farklı düşünceler olabilir. Türkiyede önceki yasalarımız bu tür konuların rahat konuşulmasını engeldi. Artık herkes lehine, aleyhine herkes görüşlerini söyleyebilir. Birçok Fransız dostumuz, hâlâ Türkiye’de birçok şey konuşulamaz diye düşünüyor."

Hollande da aynı soru üzerine şunları söyledi:

"Tarihle ilgili çalışmalar acılı olabilir ama yapılmalıdır. Yapmamız gereken, barışmayı anlaşmayı sağlamaktır. Daha önce olanların araştırılması, tanınması için bir çalışma yapmalıyız. Tarihin gündeme geldiği bir dönem giriyoruz. Bu yıl, Birinci Dünya Savaşı'nın 100. Yılı. Sonra 2015 olacak. Bu zamanı çalışmak için kullanmalıyız. Ne yapacağımızı soruyorsunuz? Doğru olanı, hakkı yapacağız, hukuku arayacağız ve herkesin konuyu anlamasını sağlayacağız. Fransa’da bir kanun oylandı. 2008’de alınmış bir çerçeve karar var. Bunların uygulanması gerekiyor. Soykırımın inkarını cezai müeyyideye tabi tutan bir karar var. Uluslararası sözleşmeler çerçevesinde bunun uygulanması gerekecek."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.