Yunanistan Savunma Bakanı'ndan Türkiye itirafı

Yunanistan Savunma Bakanı'ndan Türkiye itirafı

Yunanistan Savunma Bakanlığı, 2021’de bütçelerindeki silahlanma payını, 5 kat artırma kararları için “Bu, stratejik planın bir parçası ancak Türkiye’nin tavrı kararı hızlandırdı” dedi.

 

Doğu Akdeniz’deki Türk-Yunan geriliminin, Ankara’nın ‘Atina ile koşulsuz görüşmeye hazırız’ çağrısı yapmasına rağmen düşmediği bir dönemde Yunanistan’dan son derece çarpıcı bir silahlanma hamlesi geldi. Yunanistan, 2021 savunma bütçesi kapsamındaki silahlanma payını, 2020’ye göre 5 kat artırarak 2.5 milyar euroya yükseltme kararı aldı.

Yunan Savunma Bakanlığı: Türkiye’nin tavrı bu kararı hızlandırdı 

 

Kararın arka planını Sputnik’e değerlendiren Yunanistan Savunma Bakanlığı kaynakları, söz konusu silahlanma bütçesi artışında Türkiye’nin rolü olduğunu söyledi. Bakanlık kaynakları “Savunma harcamalarının artırılması, hükümetin dört yıllık planı kapsamındaki stratejik planın bir parçasıydı, ama karar alma süreci Türkiye’nin kışkırtıcı tavrı nedeniyle hızlandırıldı. Bakanlık, savunma harcamalarında, yatırımların azaltılması ve hareketsizlik nedeniyle 2010’dan 2019 ortalarına kadar yüzde 75 azalma olduğunu saptadı ve harcamaları 2000’li yılların seviyesine geri getirme kararı aldı” diye bildirdi. 

‘Türkiye’nin hava savunmasında geldiği nokta Yunanistan’ı silahlanma bütçesini artırmaya itti’

 

ATA Platformu Koordinatörü, Yunanistan’ın daha önce yaşanan benzer durumlara ek olarak Türkiye’nin S-400 satın alımının yanı sıra yerli İHA ve SİHA’larda kaydettiği teknolojik ilerleme sebebiyle silahlanma bütçesini artırdığına işaret etti:  

“Atina’nın silahlanma bütçesindeki artış geçmişteki örneklere göre çok daha fazla. Bunun birinci sebebi, hava savunma teknolojilerinde Türkiye’ye karşı çok geride kalmış olmaları. Türkiye’nin tüm baskılara karşın kararlı durarak S-400 alması ve hava sahasını Batı’dan gelecek tehditlere kapatması, ve İHA ve SİHA’lar konusunda kaydettiği muazzam teknolojik ilerleme, Türk SİHA’larının son Karabağ savaşında sahada da savaşın sonucu etkileyecek kadar göz alıcı bir başarı göstermesi Yunan Genelkurmayı’nı oldukça korkuttu. Bu sebeple, hava silahlarının çok yetersiz olduğunu anladılar ve Fransa’dan alacakları 18 adet Rafale tipi savaş uçağının yanı sıra çeşitli ülkelerden insansız hava araçları almayı planladılar. Hava sistemleri oldukça pahalı olduğu için de yeni tip askeri uçaklara ve İHA’lara büyük bir bütçe ayırmak zorunda kaldılar.

‘Yunanistan donanma yarışında da Türkiye’nin gerisinde kaldı’

İkinci sebep ise, donanma yarışında Türkiye’nin çok gerisinde kaldılar. Özellikle, Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’de faaliyette bulunduğu zamanlarda hatırlayın Yunan fırkateynleri ve denizaltıları Türk donanmasının yanına bile yaklaşamamışlardı. Yine hatırlayın, Türkiye’nin Yunan denizaltılarının Ege ve Akdeniz’deki hareketlerini tespit ettiği görüntüler yayınlanmış ve Yunan basını bile kendi deniz kuvvetleri ile alay etmişti. Yunan donanmasının atıl durumu, Yunan politika yapıcılarının zihinlerinde Türkiye’ye karşı denizlerde savunmasız kaldıkları yönünde korkutucu bir uyarıya neden oldu. Bu nedenle, yeni fırkateyn alımları için bütçe ayırmak zorunda kaldılar. Bu iki unsur, Yunan savunma bütçesininin artışına neden oldu.”

 

LÜTFEN BU LİNKİMİZİ TIKLAYARAK YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.