Yunanlılar iyice sıyırdı: Osmanlı definesi arıyorlar!

Yunanlılar iyice sıyırdı: Osmanlı definesi arıyorlar!

Yunanistan'da geçim sıkıntısı yaşayan halk umudunu Osmanlı ve geçmiş medeniyetlere ait definelere bağladı.

Osmanlı İmparatorluğu ve eski medeniyetlerden kalma altın hazinelerini bulup köşeyi dönme hayali kuran Yunanlılar ise ellerindeki çeşitli haritalarla definelerin peşine düştü. Ülkede son iki yılda 2 bin 440’ın üzerinde define arama cihazı olarak bilenen metal dedektörü satılırken, Atina hükümetinin, aynı zaman diliminde 126 adet hazine arama ruhsatı verdiği belirtildi.

500 MİLYON DOLARLIK OSMANLI HAZİNESİ SÖYLENTİSİ

Gümüş işçiliği ile ünlü ve 1913 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun elinden çıkan Yanya kentinde ise halk arasında en çok yaygın olan Ali Paşa’nın Hazinesi. Öte yandan Kiato kenti sakinleri ise, 1800 tarihli Osmanlı belgelerine dayandırdıkları bilgilere göre, bölgede Osmanlı İmparatorluğu’na ait 500 milyon dolar değerinde “define var” söylentisine inanılıyor.

Halk arasında dillendirilen bir başka Osmanlı hazinesi ise, Osmanlı imparatorluğu’nun son yıllarında Mora Yarımadası’nın en zengini sayılan Kamil Bey’in hazinesi oldu. Birçok Yunanlı altın arama cihazı ile bölgeyi tararken, şu ana kadar yapılan kazılara rağmen hazine bulunamadı.

Hazine avcılığına meraklı olan çoğu kişi de, Halkidiki Yaramıdası’nın Holomonta köyündeki define varlığına inanıyor. İnanışa göre, Homonta köyü sakinleri 1944-1948 yılları arasındaki iç savaştan kalma altın İngiliz liraları için kazılar yapıyor.

Rivayete göre, Rus uçakları iç savaş sırasında Yunanlı komünistlere yardım amacıyla paraşütle içi İngiliz liraları dolu sandıklar atıyorlardı. Türk Azınlığın yoğun yaşadığı Batı Trakya’nın Şapçı ilçesinde ise “Bulgar hazinesi” söylentileri oldukça yaygın olduğu belirtiliyor

Selanik Emniyet Müdürlüğü Kültür Varlıkları ve Eski Eserler Dairesi’ne bağlı polis memurları, Serez kentinde 68 yaşındaki bir kişinin arkeolojik sit alanında yasadışı kazı yaptığını tespit ettiklerini açıkladı.

Selanik Emniyet Müdürlüğü Kültür Varlıkları ve Eski Eserler Dairesi’ne bağlı polis ekipleri, Aralık 2020’den bu yana bölgede yasadışı hazine arayan 102 kişi hakkında rapor tutulduğunu, 45 kişinin ise tutuklandığını açıkladı.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.