1 Mayıs'la ilgili korkutan açıklama

1 Mayıs'la ilgili korkutan açıklama

İstanbul Valisi Mutlu, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili konuştu. Ellerinde bir takım istihbari bilgilerin olduğunu belirten Mutlu, 'Emniyetin yaptığı operasyonda 2 tane kalaşnikof tüfeği ele geçirdiler. Uzun namlulu silahların oluşturduğu bir risk var bu şeh

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü uğurlamak için Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’ne geldi. Çıkışta basın mensuplarının 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili sorusu üzerine Vali Mutlu, “Özellikle biz bu mitingin, daha doğrusu emek ve dayanışma gününü şenlik havasında kutlanabilmesi amacıyla her türlü desteği verdik. İlk kez bir emek ve dayanışma gününde işçi ve emekçi kardeşlerimizin bu bayramı huzur ortamı içinde kutlayabilmesi için kamu imkanlarını seferber ederek 300 İETT aracını da bu amaçla gerek Anadolu gerekse Avrupa yakasında istenilen her noktadan geliş ve gidiş ücretsiz sağlamak üzere tahsis ettik. Yeni kapıya ulaşımla ilgili herhangi bir sorun olmayacak. Marmaray çalışacak, hiçbir kısıtlamamız yok. Kadıköy, Kartal metro hattı çalışacak. Beylükdüzü – Topkapı metrobüs hattı çalışacak. Ana arterlerin trafik ulaşımıyla ilgili çok ciddi rahatlıklar sağladık.” diye konuştu.


Çeşitli istihbari bilgiler olduğunu aktaran Mutlu, “Emniyet müdürlüğümüz bir operasyon yaptı halan elimizde bir takım istihbarı bilgiler var. Bunları kamuoyuyla şuanda paylaşmam mümkün değil, istihbarı bilgiler var. Yaptıkları operasyonda 2 tane kalaşnikof tüfeği ele geçirildi. Uzun namluluk silahların oluşturduğu bir risk var bu şehirde. Biz her halükarda vatandaşlarımızın mitinge katılanların da can ve mal güvenliğini korumakla mükellefiz. Biz hakları korumakla birlikte can ve mal güvenliğini korumak zorundayız. Dolayısıyla bu mitinge katılacak olanların can ve mal gevenliğini korumak gibi bir zorunluluğumuz var. Bu işi en iyi yapacağımız yerin Yenikapı olduğunu değerlendirdik.” ifadesini kullandı.

"EMEKÇİLERLE AYNI SAFTAYIZ"

Yenikapı’da yapılması 1 Mayıs’ın kutlanmasına halel getirmeyeceğini dile getiren Mutlu sözlerini şöyle tamamladı: “1 Mayıs hepimizin bayramıdır, hepimiz emekçiyiz, emekçi aileden gelen çocuklarız, emek karşısından boynumuz kıldan incedir. Emeğin kutsallığını her zaman kabul ediyoruz. Neticede emeğimizle geçinen insanlarız. O bakımdan emekçi kardeşlerimizle saflarımız farklı değil, aynı saftayız. Emek ve dayanışma bayramı hepimizin bayramıdır. Böylesine bir bayramı bayram neşesi içerisinde birlik beraberlik içinde kutlamamız gerekir. Biz idare olarak bu ortaklaşmayı sağlayabilmek için ilk kez İstanbul tarihinde İETT otobüsleriyle 300 otobüsle taşımayı ücretsiz yapmayı taahhüt ettik. Daha ne yapabilirdik bilemiyorum. Tedbirlerimizi aldık. Bütün dileğim son dakikaya kadar yapmış olduğumuz öneriler doğrultusunda ilgili müracaatçıların değerlendirmeyi bir kez daha yapıp uzlaşı bir tavır göstermesidir.”

VALİLİKTAN 1 MAYIS AÇIKLAMASI

İstanbul Valiliği 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmak istenmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklama şu şekilde:

"DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından Valiliğimize verilen 28.04.2014 tarihli dilekçeden; AİHM'nin 27.11.2012 tarih ve 39676/08 başvuru numaralı kararı ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 4. maddesi dayanak gösterilerek, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün 01 Mayıs 2014 Perşembe günü saat: 13.00'da Taksim Cumhuriyet Anıtına çelenk koymak, Kazancı Yokuşu başına karanfil bırakarak saygı duruşunda bulunmak ve Taksim Meydanı'nda kutlama yapılmak istendiği anlaşılmıştır.

Anayasamızın 34. maddesi ve AİHS'nin 11. maddesinde herkesin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu ifade edilmiştir. Ancak bu maddelerde bazı sınırlamalardan da bahsedilmiştir. Bu maddelerde yer alan sınırlamaların esas, şart ve usullerinin belirlenmesi amacıyla da 2911 sayılı kanun yayımlanmıştır. Toplantı ve Gösteri haklarının kullanılabilmesi amacıyla ilimizde 2911 sayılı kanun hükümlerine istinaden Avrupa yakasında bir, Anadolu yakasında beş olmak üzere toplam altı tane alan tespit edilmiştir"

"DİSK, KESK, TMMOB VE TTB'YE VERİLEN ALAN YENİKAPI'DIR"

"Avrupa yakasında tespit edilen toplantı alanı Yenikapı Toplantı ve Gösteri alanıdır ve DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'ye verilen alan burasıdır. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün anlam ve önemine yakışır etkinlikler için her türlü imkâna sahip olan bu alana Sahil Yolu ve Aksaray içinden karayolu ile gelen toplu taşıma araçlarının yanı sıra, Marmaray, İDO deniz ulaşımı ve Aksaray Metrosu ile ulaşılabildiğinden katılımcıların geliş ve gidişleri İstanbul trafiğini olumsuz yönde etkilemeyecektir. Ayrıca katılımcıların bu alana ulaşmaları için 300 adet otobüs Valiliğimiz tarafından İETT'den temin edilmiştir. Bu otobüsler ile katılımcı yoğunluğuna göre Anadolu ve Avrupa yakalarından talep edilen her noktadan, alana geliş ve gidişleri gün boyunca ücretsiz olarak sağlayacaklardır. Yenikapı'ya gelecek katılımcıların otopark ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri her türlü imkân bu alanda bulunmaktadır. Yenikapı Toplantı ve Gösteri alanı konum itibariyle de düz bir alana sahip olması, etrafında fiziki engel olmaması, acil ve panik hallerinde katılımcıların tahliyesinde bir olumsuzluğa sebebiyet vermeyecektir"

"TAKSİM MEYDANI YÜKSEK KATILIMLI TOPLANTI VE GÖSTERİLERE UYGUN DEĞİLDİR"

"Herhangi bir sebeple Taksim bölgesinde yapılacak bir toplantı ve gösterinin kontrol edilememesi halinde, katılımcıların ve bu alanda bulunan diğer insanların tahliyesinde ciddi zorluklar yaşanacağı, can ve mal güvenliğinin tehlikeye gireceği, dolayısıyla kamu düzeninin ciddi olarak bozulması sebebiyle kamu güvenliğinin sağlanması imkânsız bir hal alacaktır. Bu minvalde ilgili istihbarat birimlerinde, yasadışı terör örgütlerinin ve uzantısı olan grupların güvenlik görevlilerine karşı şiddete başvuracaklarına dair bilgiler mevcuttur. Bu durum, Taksim Meydanı ve çevresinde kamu düzeninin ve emniyetinin bozulmasının yanında vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerini ciddi şekilde tehlikeye düşürecek niteliktedir. Bu sebeplerle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için talep edilen kutlama alanının 2911 sayılı kanunun istisnalar başlıklı 4. maddesi kapsamında da verilmesi imkânı kalmamaktadır. Ayrıca Taksim Meydanı ve civarı konumu itibariyle yüksek katılımlı toplantı ve gösterilere uygun değildir. Taksim bölgesinde, araç ve yaya akışı çok yoğun olduğu gibi, turizm potansiyelinin çok yüksek ve turistik otellerin 24 saat faaliyet göstermesi sebebiyle bu bölgede yaşanabilecek olumsuzlukların ülke ekonomisi, turizm potansiyeli ve ülkemizin tanıtımını olumsuz olarak etkileyebileceği değerlendirilmektedir"

"BU MEYDANDA YAPILMASINA İZİN VERİLMEYECEĞİ İLGİLİ STK'LARA BİLDİRİLMİŞTİR"

" Valiliğimize verilen dilekçede bahsedilen AİHM'nin 2012 tarih ve 39676/08 başvuru numaralı kararında; taraf devletlerin, sözleşmenin 11/2 maddesinde sayılan hususların varlığı halinde toplantı ve gösteri hakkına kanunla sınırlamalar getirilebileceğine yer verilmiştir. Buradan hareketle; 2911 sayılı kanun hükümleri kapsamında Valiliğimiz tarafından toplantı ve gösteri alanlarının belirlenmesi ve kutlamaların belirlenen yerlerde yapılmasının, barışçıl toplanma ve gösteri yapma hakkının özüne aykırı olmayacağı sonucuna ulaşılmıştır. Bütün bunlara ilaveten; 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'un 2. maddesi uyarınca, konfederasyonlar ve bağlı sendikalar, siyasi partiler, meslek odaları ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının bayram kutlaması amacıyla, Taksim Meydanı'nda çelenk koyma, basın açıklaması ve anma etkinliğinin sembolik katılımla yapılabileceği, ancak büyük ölçekteki kutlamaların bu meydanda yapılmasına izin verilmeyeceği ilgili STK'lara bildirilmiştir. Müracaatçı STK'ların bahsedilen alanda kutlamaları gerçekleştirerek, istihbari bilgiler doğrultusunda risk oluşacağı görülmekte olan Taksim Meydanı'ndan sarfınazar etmeleri ve emekçi kesime çağrıda bulunarak bu konuda alınmış olan kararlara göre hareket etmeleri ümit ve arzu edilmektedir. Bu vesile ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün huzur ve güven ortamı içinde kutlanması dileğiyle tüm işçi ve emekçilerimizin gününü tebrik ederiz. Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur"

(AJANSLAR)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.