10 gün kala anket şirketlerinden flaş değerlendirme

10 gün kala anket şirketlerinden flaş değerlendirme

31 Mart yerel seçimlerine 10 gün kala üç Anket Şirketi Başkanı seçimlere dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Buna göre Ankara’da son dakika dengeler değişti. İstanbul Büyükşehir ve bazı ilçelerde sürprizler bekleniyor.

Seçime sayılı günler kala araştırma şirketleri yöneticilerinin açıklamaları gündeme damga vuracak.  Avrasya Araştırma’ya göre Cumhur İttifakı yüzde 5.5-6 puan düşecek, birçok il el değiştirecek. Gezici Araştırma seçim sonuçlarını 7 Haziran seçimlerine benzer bir tablo çıktığını açıklarken, GENAR’a göre ise sürpriz beklentisine yol açan, yüzde 50’lik yeni sisteme vurgu yapıldı.

31 Mart 2019 yerel seçimlerine 10 gün kaldı. Gazete Duvar’ın haberine göre, Araştırma şirketlerinin yöneticileri, seçim kampanyaları ve sahadaki gözlemlerini aktardığı analiz gündeme damga vuracak.

BU DURUM KAFAMIZI KURCALIYOR

GENAR Araştırma Şirketi’nin Genel Müdürü İhsan Aktaş seçime 10 gün kala kararsız kitlenin varlığının devam ettiğine dikkat çekerek, “Daha önceki seçimlerde bugünlere gelindiğinde yüzde 20’lerde başlayan kararsız seçmen 5-6’lara düşerdi. Halen kararsızlar yüzde 10 bandında devam ediyor. Sandığa mı gitmeyecekler yoksa hangi partiye nasıl yönelecekleri kafamızı kurcalıyor” dedi.

Kararsız seçmenin daha çok iktidar blokunda göründüğünü aktaran Aktaş, “Türkiye’de siyasette değişimi temsil eden merkez sağdır. Hareket bu seçmendedir. Son 10 yıldır CHP, HDP oyu sabit sayılır. MHP oylarında hareket var. AK Parti’den MHP’ye geçiş oldu. Yeni dönemde İYİ Parti çıktı. Daha rasyonel, şartlara göre tavır değiştiren sağ seçmen olduğu için değişimi de ülkede onlar temsil ediyorlar. Kararsızların onlar olma ihtimali yüksek. Şimdi kazanan 50 ile kazanacaksa kaybeden 48 ile kaybedecek. Sistemin varlığı sürpriz olarak yorumlanabilir. Sürprizin hangi tarafa meyledeceği o kararsızların tutumu ile belli olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

AK PARTİ ŞU ANDA ANKARA’DA AÇIĞI KAPATTI, İSTANBUL’DA İSE ÖNDE

GENAR Araştırma Şirketi’nin Genel Müdürü İhsan Aktaş, Ülkenin istikrarı, bir kazaya belaya uğramaması tabii önemlidir ama daha çok seçmen günübirlik tercihlerine odaklanıyor’ değerlendirmesinde bulunarak, “AK Parti’nin Ankara’da geride başladı ama şimdi yükselen bir trendi oldu. Sonuç olarak iki taraf da gayretli diyebiliriz.” dedi.

Aktaş’a göre İstanbul rekabetinde ise AK Parti önceki durumu gibi önde göründüğünü aktarırken, “Yüzde 50’lik rekabet her yeri sürprizli hale getirdi. Bu sürprizler Anadolu illerinde de büyükşehirlerde de olabilir” dedi.

AK PARTİ’Yİ ZOR DURUMDA BIRAKAN SEÇMEN KİTLESİ

Gezici’nin verdiği bilgiye göre AK Parti’nin kemik oyları yüzde 37-38. Bunun üzerinde yüzde 50’ye kadar eklenen seçmen ise daha analitik düşünen, ekonomik ve sosyal anlamda güçlü, seküler yapıya yakın, kendini demokrat, liberal olarak tanımlayan merkez-orta seçmen olduğunu ifade den, Gezici, “İstanbul’da, Ankara’da ve birçok yerde AK Parti’yi zor durumda bırakan seçmen bu seçmendir. Tercihlerinde ekonominin belirleyici olduğu bu seçmenler alım gücünün düşmesinden şikayetçi” dedi.

İYİ PARTİ OLMASA İKTİDAR YÜZDE 60’I BULABİLİRDİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in özellikle Milliyetçi seçmenden bir kısmını kendinde topladığına dikkat çeken Gezici, "Akşener olmasa AK Parti’nin kurduğu ittifakla yüzde 60’a ulaşabilirdi" dedi. Gezici, “Ama Akşener seçmeni, içinde CHP’nin olduğu Millet İttifakı’na oy verme noktasında yumuşatmıştır. İktidar bloku yüzde 60’ları görebilirken şu an yüzde 50’yi yakalamakta zorlanacakdır” dedi.

İSTANBUL’DA SÜRPRİZLER YAŞANABİLİR

Ankara’da AK Parti adayı Mehmet Özhaseki’nin kazanabileceğini belirten Gezici’ye göre asıl sürpriz İstanbul’da yaşanabilir diyor. Bu sürprizi İstanbul’daki kararsız seçmen sayısının yüksekliği ile ilişkilendiren Gezici, son ölçümlerin İstanbul’da yüzde 50.2 Binali Yıldırım, yüzde 49.2 Ekrem İmamoğlu şeklinde olduğunu söyledi.

BEKA SÖYLEMİ MHP SEÇMENİ İÇİN

Seçime damga vuran beka, Mansur Yavaş’a dönük suçlamalar ve muhalefetin PKK-FETÖ ile el ele olduğu yönündeki söylemin tamamen ekonomik tartışmaların dışına çıkmak için kullanıldığını söyleyen Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, muhalefetinse doğru bir strateji izleyerek bu tartışmalara çok girmediğini söyledi. Beka söyleminin daha çok MHP seçmenini sandığa götürüp Cumhur İttifakı’na oy vermeye zorlayan bir söylem olduğunu belirten Özkiraz, “AK Parti kendi seçmeninden çok bence Milliyetçi ve MHP’li seçmenine oynuyor. Çünkü İYİ Parti ile birlikte Milliyetçi seçmeninin bir kısmı Cumhur İttifakı’na, bir kısmı Millet İttifakı’na oy vereceğini söylüyor.

SEKİZ BÜYÜKŞEHİR BIÇAK SIRTI

Özkiraz, İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Mersin, Denizli, Balıkesir ve Bursa’nın da bıçak sırtı olduğunu söyledi. Özkiraz’a göre CHP aralarında İstanbul Esenyurt, Küçükçekmece ve Zeytinburnu’nun olduğu 18-19 ilçeyi kazanabileceğini ve Ankara’da da mevcut ilçelerin yanı sıra Mamak’ı da alabileceğini söyledi.

SİYASETCAFE.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.