15. kuruluş yıldönümünü kutlayan YouTube'un kuruluş hikayesi

15. kuruluş yıldönümünü kutlayan YouTube'un kuruluş hikayesi

Bu yıl 15. Kuruluş yıl dönümünü kutlayan ve 2010 yılının başlarında kurulduğu günden beri ilk kez reklam gelirlerini açıklayan ( 15 milyar dolar) dünyanın en büyük video paylaşım platformu YouTube’un kuruluş hikayesi

Bu yıl 15. kuruluş yıl dönümünü kutlayan ve 2010 yılının başlarında kurulduğu günden beri ilk kez reklam gelirlerini açıklayan ( 15 milyar dolar) dünyanın en büyük video paylaşım platformu YouTube’un kuruluş hikayesi oldukça ilginç.

Video paylaşımları için bir platform kurma fikrine ilham veren Janet Jackson’un başına gelen bir olay olur. 2004 yılında Superbowl (ABD Ulusal Amerikan Futbolu Ligi)’un finalinin devre arasında şarkıcı Justin Timberlake ile birlikte bir mini performans sergileyen Janet Jackson'ın kazara göğüslerinin görünmesi, bu tür ilgin videoları bir platformda paylaşma fikrine ilham verdi.

Konserin sonlarına doğru Timberlake'in Jackson'ın kıyafetinin üst kısmını tutup çekmesi sonucunda Jackson'ın göğsü görünmüş ve bu olay ABD'de büyük bir kızgınlık eylemlerine yol açmıştı. O dönem iktidarda bulunan Bush yönetimi bu olaya sert tepki gösterirken, Jackson da "ahlaksızlık" eleştirilerine maruz kalmıştı.

Tüm bu tartışmalar ise YouTube fikrini doğurdu.

O dönem 29 yaşında olan Chad Hurley, 28 yaşındaki Steven Cehn ve 25 yaşındaki Jawed Karim, PayPal'da çalışan, teknolojiye merakla üç arkadaştı. Bir akşam birlikte yemek yerken Jackson'ın başına geleni tartışmaya başladılar ve "viral" video kavramının henüz doğmadığı o yıllarda büyük tartışma yaratan ya da merak uyandıran bir görüntüye ulaşmanın ne kadar zor olduğunu dile getirdiler.

Büyüklükleri nedeniyle, videoları e-posta ile göndermekte zorluk çeken ikili, dosyaları paylaşmak için daha iyi bir yöntem bulmak üzere kolları sıvadı ve 2005 yılının Şubat ayında Youtube’u kurdu. Parasal sorunlar nedeni ile ilk video 23 Nisan 2005’te Jawed Karim tarafından yüklendi.

GOOGLE TARAFINDAN SATIN ALINMASI

YouTube, 9 Ekim 2006 tarihinde Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alındı. Bu, Google tarihindeki en büyük satın alımlardan biridir. Çalışma prensibi Google tarafından düzenlenerek daha uygun bir site haline getirilen Youtube, daha çok kişiye ulaştı ve tanındı. İngilizce adıyla “broadcast yourself” yani “kendini yayınla” sloganıyla yola çıkan Youtube bugün dünyada en çok tıklanan paylaşım sitesi.

YOUTUBE’UN EN ÇOK İZLENEN VİDEOSU

Tüm zamanların en çok izlenen YouTube videosu, Luis Fonsi'nin Despacito isimli şarkısının video klibidir. 12 Ocak 2017 tarihinde yayınlanan parça, uzun süre boyunca müzik listelerinin zirvesinde yer almış ve bu başarısını da YouTube'daki izlenme sayılarıyla perçinlemiştir. Genel olarak İngilizce içeriklerin yer aldığı platformda İspanyolca bir şarkının olması ise oldukça ilgi çekicidir.

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.