20 Eylül bundan böyle ne günü olacak?

20 Eylül bundan böyle ne günü olacak?

Avrupa Jinekolojik Kanserler Birliği (ESGO) ve Avrupa Jinekolojik Kanserler Hasta Dernekleri Birliği (ENGAGe) 20 Eylül tarihini Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü ilan ediyor.

ESGO-ENGAGe, aralarında Türkiye’nin de olduğu 22 ülkeden tüm kadınları geleceği değiştirmek ve jinekolojik kanserlerin olmadığı bir dünya için harekete geçmeye çağırıyor!  

 

Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü’nün amacı (World GO Day), jinekolojik kanserlerle ilgili farkındalığı artırmak ve rahim, rahim ağzı, yumurtalık, vajina ve vulva kanserleri gibi kadınları etkileyen başlıca jinekolojik kanser türlerine ilişkin risk faktörlerine, semptomlara, erken teşhis ve önleme stratejilerine dikkat çekmek…

 

20 Eylül 2019 tarihinde 22 ülkede eş zamanlı olarak düzenlenecek olan etkinlik ve farkındalık çalışmalarıyla, başta kadınlar olmak üzere herkesin, uluslararası “Farkındalık, Eylem, Umut ve Yaşam için HAREKETE GEÇ” kampanyasına katılarak harekete geçmeye teşvik edilmesi amaçlanıyor.

 

ABD'de her yıl yaklaşık 98 bin kadın jinekolojik kanserlere yakalanırken Avrupa'da her yıl 58 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulmakta. Ancak buna rağmen, uzmanlar genel farkındalık ve bilinç düzeyinin halen önemli ölçüde düşük olduğunu belirtiyorlar.

 

ETKİNLİKLERLE KUTLANACAK

20 Eylül tarihinin Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü ilan edilmesinin nişanesi olarak, 22 ülkede “Kansere Karşı Oynuyoruz" sloganı ile sportif etkinlikler organize edilecek ve bunun yanında kadınları etkileşime girmeye ve jinekolojik kanserler hakkında bilgi paylaşmaya sevk edecek bir uluslararası sosyal medya kampanyası düzenlenecek.

 

Pİ Kadın Kanserleri Derneği de bu amaçla Türkiye’de sosyal medya üzerinden viral bir çalışma başlatarak, ünlü isimlerin ve jinekolog onkologların da katılımıyla, kadınlara ileteceği farkındalık mesajlarıyla herkesi bu harekete katılmaya davet ediyor.      

 

 

 

Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Önemli Bilgiler & Sayılar

  • Kadınların etkilendiği kanserler arasında meme kanseri başı çekerken Rahim Ağzı Kanseri dördüncü sırada yer almaktadır.
  • Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır, ancak 2018 yılında dünya genelinde 570 bin yeni vaka teşhis edilmiş ve 311 bin vaka ölümle sonuçlanmıştır.
  • AB’de saatte 2 kadın Rahim Ağzı Kanseri neticesinde hayata veda etmektedir.
  • Rahim ağzı kanserinin esas sebebi olan insan papilloma virüsüne (HPV) karşı yapılan aşılar, tüm onkojenik HPV türlerinin yaklaşık %70-80’ine karşı etkilidir ve gelecek nesiller için büyük bir potansiyel etkiye sahiptir.
  • Rahim ağzı kanseri vakalarının azaltılması için kullanılan tarama yöntemlerinin kabul görme oranları gelişmiş ülkelerde dahi istikrarlı olarak %80'in altında seyretmektedir.

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.