2015'te herkese ücretsiz internet

2015'te herkese ücretsiz internet

"Ücretsiz İnternet" kulağa hayal gibi gelebilir ama öyle değil. Büyük bölgeleri daha bugünden kapsama altına alan proje gelecek vadediyor.

İnanması güç gelebilir ancak doğru ve üstelik test edilerek onaylandı. Alçak yörüngeye küçük uydular yerleştirerek dünyaya ücretsiz WiFi sağlamayı amaçlayan Amerikalı bir şirket Kuzey Amerika, Avrupa ve Orta Doğunun büyük bölümünde yaşayan 1.3 milyar insana ücretsiz Wi-Fi sinyalleri göndermeye başladığını duyurdu. OUTERNET adı verilen proje 2015 yılının haziran ayına kadar dünyada mobil telefon veya bilgisayarı olan herkesi internete bağlamayı hedef edinmiş durumda. Şu an yüksek hızlı sinyaller ile günde 200 MB trafik sağlayabilen şirket çok yakında bunu 1 GB’a çıkarmayı planlıyor. Şirket tüm insanların kullanımına açık olacak olan günlük 100 GB kotaya da gözünü dikmiş durumda.


free-internet-OUTERNET-projectBu hizmetten yararlanmak için ihtiyaç duyulan çanak anten boyutu (inch olarak)

Media Development Investment Firm adındaki şirket, günümüzde insanların sadece yüzde 60’ının internet üzerinden bilgiye erişimi olduğunu bildiriyor. Ancak gelişen teknolojinin insan hayatında edineceği yer göz önüne alındığında bu oranın çok daha arttırılması gerektiğini savunuyor. Proje aynı zamanda internet erişimi hükümetlerce kısıtlanan Kuzey Kore ve Çin gibi ülkelerin vatandaşlarının erişim problemlerini de çözmeyi amaçlıyor. Projenin gerçekleşmesi için Facebook ve Google da dahil olmak üzere pek çok şirket ve insandan bağış bekleniyor.

Düşük maliyetli uyduların alçak yörüngeye yerleştirileceği projede bağlantı bu uydular ile yeryüzünde pek çok mekana yerleştirilecek yerel istasyonlar arasında sağlanacak. Geleneksel internet protokolünün aksine ‘User Datagram Protocol multitasking’ adlı teknolojiyi kullanacak sistem uydu televizyonlarının çalışma prensibiyle benzeşiyor.

Projenin başındaki isim olan Sayed Karin, projenin geleceğinden ümitli. Maliyetleri iyi hesapladıklarını belirten Karin, çeşitli uzay araçları geliştirmekte yeterince tecrübeli olduklarını söylüyor. Büyük Telekom operatörleri ise şimdiden karşı lobi yapmaya başlamış durumdalar. Mobil internetin yüksek penetrasyon oranları yüzünden kısa mesaj alanında gelirlerinin sıfırlandığını söyleyen şirketler olası bir ücretsiz internet hizmetinde batacaklarını savunuyorlar.

Mobil veri iletişiminin her geçen gün daha kapsamlı kullanılır hale geldiği için ses ve sms gelirlerinde önemli düşüler yaşayan mobil operatörler için duymak isteyecekleri en son haber bu olsa gerek. Görünen o ki uzun yıllardır pek çok firmanın dile getirdiği ücretsiz internet hizmeti bir gerçeğe dönüşebilir. Elbette bu hizmetin arkasında haberalma veya istihbarat teşkilatlarının bulunup bulunmadığını iki kere düşünmek gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.