2020 Tokyo olimpiyatları halısı Tebriz'de dokundu

2020 Tokyo olimpiyatları halısı Tebriz'de dokundu

Pandemi nedeniyle ertelenen ve bu yıl gerçekleşecek olan Tokyo 2020 Olimpiyatları halısı Tebriz'de dokundu

230 x 170 cm boyutlarında, 250 farklı renkte ve ayrıca 55 sıra halinde 2 milyon 300 bin düğümlü bu enfes halı, olimpiyat oyunlarının bir nevi ansiklopedisi olarak Tebrizli halı dokumacıları tarafından dokunmuştur.

Bu zarif halının tasarımcısı ve yatırımcısı Muhammed Aramiş, dokusunun asıl amacının İran ve Azerbaycan el sanatlarını ve bu endüstrinin büyük yeteneklerini İran halkının elinde çeşitli şekillerde göstermek olduğunu belirterek, Olimpiyat Oyunlarının ilk ansiklopedi halısının başlığından bahsetti.

Halı alanının önde gelen sekiz ustasının bu halıyı dokumak için 6 ay boyunca iki vardiyada çalıştığını kaydeden Aramiş, 'İlgili tarih, özellik ve belgelerin eklendiği ayrı başvurular şeklinde görüntülenebilir' dedi.

Bu sanat eserinin Android ve iOS platformları şeklinde 500 GB bilgi kapasiteli dijital versiyonunun da bulunduğunu ifade eden Aramiş, dünya ülkelerinin bayraklarının olimpiyatlara ücretsiz olarak sunulacağını ve "Koi" balık pulu başlığının halının genel tasarımında Japonya'da dostluk ve sevginin sembolü olarak yer aldığını söyledi.

Yeni Japonya'nın kurucusu İmparator Meiji, Olimpiyat tarihinin en çok madalyalı yüzücüsü Michael Phelps, İran'ın ve dünyanın güreş efsanesi Gulamreza Tahti ve Yeni Olimpiyatların kurucusu Dr. Pirdocuperton gibi şahsiyetlerin görüntüleri, bu halıda görülebilir.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.