2023 hedefleri yakalanamaz!

2023 hedefleri yakalanamaz!

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında bulunma hedefi için umutsuz konuştu. Yılmaz Türkiye'nin bugünkü geleneksel büyüme anlayışıyla bu hedeflere ulaşamayacağını vurguladı.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, 2023 hedeflerinin geleneksel büyüme anlayışı veya bugünkü verimlilik düzeyiyle kesinlikle yakalanamayacağına dikkat çekerek “Bu büyüme anlayışı büyümenin niteliğine katkı sağlamayacak ve büyümeyi vasati düzeyde tutarken bizi de orta gelir tuzağına kilitleyecektir" dedi. Kadir Has Üniversitesi Cibali Yerleşkesi'nde düzenlenen 9. Rekabet Kongresi'nin açılışında konuşan Yılmaz, sözlerine Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek başladı. Yılmaz, uluslararası rekabetin küreselleşme derinleştikçe arttığını ifade ederek, etkilerinin kısmen azaldığının iddia edildiği küresel krizin, temel makroekonomik politikaları sorgulanır hale getirdiğini söyledi.

Uzun dönem büyümenin temel belirleyicisinin rekabet gücü olduğuna işaret eden Yılmaz, “Yani verimlilik, teknolojik  atılım ve beşeri sermayedir. Rekabet gücü yüksek ülkeler güçlüdür, refah yaratır. Rekabet gücü düşük ülkeler zayıftır. Vasati ürün üretir  ve zenginlik yaratamaz. Makro tedbirlerle aşılmaya çalışılan krizin temelinde mikroekonomik sorunlar yatmaktadır. Burada, giderek küçülen bir imalat sanayisi, giderek azalan rekabet gücünden bahsediyorum” diye konuştu.

SANAYİNİN PAYI GERİLEDİ
 
Yılmaz, rekabet gücünü artırmak için aynı miktardaki girdiyle daha fazla üretim ve katma değer yaratılması gerektiğine dikkati çekti. İmalat sanayi sektörünün milli gelir içindeki payının son 10 yılda yüzde 25'ten yüzde 15'e gerilediğini ifade eden Yılmaz, "Bu önemli bir zafiyettir. Asıl zafiyet bu düşüşe neden olan sektördeki verimlik kaybıdır. Katma değerdeki bu büyük kayba karşı istihdam nispi olarak aynı kalmıştır. Yani daha fazla kişi ile daha az üretir hale gelmişiz. İmalat sanayisinde gücünü nispeten koruyan ülkeler aslında verimliliğini koruyan ülkelerdir. Almanya, Kore gibi" değerlendirmesinde bulundu.

Ölümler kabul edilemeyecek düzeyde
 
REKABET Kongresi’nde konuşan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça da “Türkiye’de son yıllarda yaşanan iş kazaları ile bu kazalar sonucu gerçekleşen ölümlerin ve yaralıların sayısı kabul edilemeyecek bir düzeye ulaşmıştır” dedi. Onatça işdünyasının arzuladığının sadece büyüyen bir ekonomi hedefi olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Ülkemizi aynı zamanda yurttaşlarının güven içinde yaşadığı ve en önemlisi güvenli çalışma ortamına sahip olduğu bir ülke seviyesine çıkarmaktır.”

Yüzde 15 verimlilikle olmaz

TÜSİAD Genel Sekreteri Zafer Ali Yavan da, konferans kapsamında lansmanı yapılan “İmalat Sanayi Sektörleri Rekabet Göstergeleri Raporu” hakkında bilgi verdi. Devlet ve özel sektörün, birim verimlilik konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirter Yavan, Türkiye’nin, yüzde 15 seviyesindeki birim başı verimliliğine dikkati çekti. “Bir bardak üretiyorsunuz, verimlilik yüzde 15 sevilerinde, bu oran İskandinav ülkelerinde yüzde 50 civarında” diyen Yavan, aksi halde Türkiye’nin büyüme hedeflerini yakalamayacağını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.