2,5 senelik hasret sona erdi: Wikipedia erişime açıldı!

2,5 senelik hasret sona erdi: Wikipedia erişime açıldı!

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi olarak bilinen ve 29 Nisan 2017’den itibaren kapalı olan Wikipedia’ya erişim engellenmesine ilişkin karar Ankara 1.Sulh Ceza Hakimliği’nce kaldırıldı ve şu andan itibaren kullanıcıların hizmetine sunuldu.

Anayasa Mahkemesi'nin, Wikipedia’nın erişime kapatılmasını hak ihlali sayan kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi ve böylece yeniden erişime açılması için ilk süreç başladı. Wikipedia'ya erişimin engellenmesine ilişkin karar, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğince kaldırıldı. Karar BTK'ya gönderildi. Ve yapılan çalışmaların ardından 2,5 senelik hasret sona erdi.

 

BİZ YOKKEN NELER OLDU?

Dijital ansiklopedi Wikipedia’ya 29 Nisan 2017'den beri Türkiye'den erişilemiyor. Bu süre zarfında platform pek çok teknik güncelleme ile yenilendi. Ayrıca kullanıcı alışkanlıklarını değiştirecek birkaç yenilik de kullanıma sunuldu.

 

 

ÖN İZLEME KOLAYLIĞI

Wikipedia platforma yaptığı güncelleme ile sayfalara ön izleme özelliği getirdi. Bu yöntem sayesinde makalenin konusunu anlayarak tıklayıp, tıklamama kararı da verilebilecek.

 


Bu özellik sayesinde kullanıcılar bir Wikipedia sayfasını okurken metin içerisindeki hyberlink'li (mavi renkli) kelimelerin üzerine geldiklerinde tıklamalarına gerek kalmadan yeni sayfanın özetini okuyabilecek.

 

 

MOBİL İÇİN KARANLIK MOD ÖZELLİĞİ GELDİ

Bu süre içinde platforma yapılan başka bir güncelleme

sayesinde iPhone ve iPad kullanıcılar 'Dark Mode' (Karanlık Mod) özelliğine kavuştu. Söz konusu özellik cihazlarda hatırı sayılır oranda pil tasarrufu yapılmasına imkan tanıyor.

 

 

 



KAMPANYA BAŞLATILMIŞTI

Wikipedia geçtiğimiz dönemde Facebook sayfası üzerinden #WeMissTurkey (Türkiye'yi özledik) hasthag'iyle bir kampanya başlatmıştı.

 


PEKİ NEDEN KAPANMIŞTI?

Wikipedia, Türkiye ile ilgili yer alan içerikler sebebiyle 2017 yılında erişime kapatılmıştı.   K
ararın gerekçesinde Türkiye’yi Suriye iç savaşına destek vermekle suçlayan İngilizce iki içeriğin kaldırılmaması nedeniyle yasak konduğu vurgulandı. Kararda söz konusu iki içeriğin kaldırılması durumunda Wikipedia'ya erişim engelinin kaldırılacağı da belirtilmişti.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.