31 Mart yerel seçimleri öncesi aday listelerini bildirme süreci sona erdi

31 Mart yerel seçimleri öncesi aday listelerini bildirme süreci sona erdi

31 Mart tarihine yapılacak yerel seçimler öncesi, aday listelerinin seçim kurullarına bildirme süresi bugün sona erdi.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart Yerel Seçimleri’ne yönelik belirlenen seçim takvimine göre, siyasi partiler aday listelerini bugün seçim kurullarına iletti. Siyasi parti ilçe başkanlıklarının, belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyeliği ile il genel meclis üyeliklerine dair aday listelerini ilçe seçim kurullarına, büyükşehirlerde siyasi parti il başkanlıklarının büyükşehir belediye başkan aday listelerini il seçim kurullarına verme süresi bugün saat 17:00 itibariyle sona erdi.

Hazırlıklarını tamamlayan partiler aday listelerini Ankara Merkez Seçim Kurulu Başkanlığı’na teslim etti. Buraya ilk gelen İYİ Parti olurken, Saadet Partisi yetkilileri gelerek listeleri teslim etti. CHP’den listeleri teslim etmek üzere gelen isim, CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener oldu. Çıkışta basın mensuplarına açıklamada bulunan Güvener, CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş’ın adaylık başvurusunu yaptıklarını ifade ederek, Türkiye ve Ankara’ya hayırlı olması temennisinde bulundu.

AK Parti aday listelerini ise AK Parti İl Başkanı Hakan Han Özcan teslim etti. Özcan yaptığı açıklamada, "Ankaramıza da hayırlı olsun, inşallah güzel bir seçim maratonu olur. Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki'nin başvurusunda bizzat kendimiz gerçekleştirdik. İnşallah zaferle sonuçlandıracağımıza inanıyoruz. Şu anda herhangi bir eksiğimiz yok" ifadelerini kullandı.

BİNALİ YILDIRIM İSTİFA ETTİ

Adaylardan istifa edeceklerin, bu yoldaki istemlerinin en geç 1 Mart Cuma günü saat 17:00’ye kadar il/ilçe seçim kurullarına iletilmesi gerekiyor. Bu kapsamda AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Binali Yıldırım TBMM başkanlığından istifa etti.

Aday listelerinde her ne sebeple olursa olsun meydana gelecek boşalmalarda ilgili siyasi partinin, göstereceği yeni adayı boşalan sıraya koyabilecekleri, eksikliğin tamamlanması halinde o seçim türü için eksik liste ile seçime dahil olabilecekleri belirtilen YSK kararında, seçim takvimine göre, aday listelerinin kesinleştiği 3 Mart’tan sonra istifa ve ölüm nedeniyle aday listelerinde oluşabilecek eksiklerin tamamlanamayacağı ancak bu kişilerin seçilmeleri halinde yerlerine kendilerinden sonra gelen kişilerin seçilmiş sayılacağı vurgulandı.

30 BÜYÜKŞEHİRDE AKP - MHP İTTİFAKI

Bugüne kadar kesinleşen listelere göre AK Parti, aralarında il, ilçe ve belde belediye başkan adaylarının da bulunduğu bin 297 belediye başkan adayını duyurdu. AK Parti ve MHP, Cumhur İttifakı kapsamında 30 büyükşehirde işbirliği yaparken, büyükşehirlerin yanı sıra 20’ye yakın kentte de ittifak yapılması gündemde.

MHP ise şu ana kadar 3’ü büyükşehir, 50’si il ve 862’si ilçe ve belde olmak üzere 915 adayını açıkladı. Mersin, Adana ve Manisa Büyükşehir Belediyelerinde aday çıkaran MHP, 27 büyükşehirde AKP’nin adaylarını destekleyecek.

22 BÜYÜKŞEHİRDE İYİ PARTİ – CHP İTTİFAKI

CHP ile İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı da bugüne kadar 22 büyükşehirde işbirliği kararı aldı. CHP, şu ana kadar 18’i büyükşehir, 38’i il olmak üzere 900’den fazla aday belirledi. 

İYİ Parti’de ise aday listesi için son düzenlemeler yapılıyor. İYİ Parti’de bugüne kadar 14’ü büyükşehir, 28’i il, 403’ü ilçe ve 98’i belde olmak üzere 543 aday açıklandı. İstanbul, İzmir, Adana, Ankara gibi büyükşehirlerde CHP aday çıkarırken, İYİ Parti’nin aday çıkaracağı büyükşehirler arasında Kayseri, Konya, Balıkesir, Kocaeli ve Gaziantep gibi şehirler bulunuyor.

SEÇİM TAKVİMİNE DAİR DETAYLAR

21 ŞUBAT PERŞEMBE: Partilerin aday listesindeki eksiklikleri tamamlamaları için son gün.

22 ŞUBAT CUMA: Geçici aday listelerinin ilçe seçim kurulları, büyükşehir belediye başkan adaylarının ise il seçim kurulları tarafından mahallinde alışılmış usullere ilanı ve itirazların başlaması. İl ve ilçe seçim kurullarınca, geçici adayların, kanunda yazılı adaylık şartlarında kusur veya aykırılık bulunup bulunmadığının incelenmesi.

23 ŞUBAT CUMARTESİ: Geçici olarak ilan edilen aday listelerine karşı ilgili ilçe ve seçim kuruluna, büyükşehir belediye başkan adaylığı için ilgili il seçim kuruluna yapılacak itirazların son günü. Sandık kurullarında görev yapacak üye listelerinin siyasi partiler tarafından verilmesinin son günü.

24 ŞUBAT PAZAR: Sandık kurulu üyelerinin SEÇSİS’e bildirilmesine başlanması.

25 ŞUBAT PAZARTESİ: Geçici olarak ilan edilen aday listelerine karşı ilgili ilçe seçim kuruluna, büyükşehir belediye başkan adaylığı için ise ilgili il seçim kuruluna yapılan itirazların nihayete erdirilmesinin son günü.

26 ŞUBAT SALI: Sandık kurullarının teşkiline karşı itirazların başlaması (08:00)

27 ŞUBAT ÇARŞAMBA: İlgililerin ilçe seçim kurulu kararlarına karşı il seçim kuruluna, il seçim kurulunun büyükşehir belediye başkanlı adaylarına dair kararlarına karşı YSK’ya itirazlarının son günü.

28 ŞUBAT PERŞEMBE: Sandık kurullarının teşkiline yönelik yapılan itirazların ilçe seçim kurulunca karara bağlanmasının son günü. Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtılmasına başlanılması.

siyasetcafe.com
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.