4.5G'nın sancılarına hazır olun

4.5G'nın sancılarına hazır olun

Kullanıcıların merakla beklediği 4.5G teknolojisiyle mobil internet bağlantısı hızlanacak ancak aramalarda karşı tarafın telefonu en az 3 saniye daha geç çalacak.

Bir aydan kısa bir süre 4.5G teknolojisiyle akıllı telefonlarımızdaki internet en az 10 kat kadar hızlanacak. Sosyal ağlardaki videoları 1 saniyede yüklenecek, izlemek istediğiniz televizyon kanallarına anında bağlanabileceksiniz.


Kısaca 1 Nisan’dan sonra mobil internetteki tüm deneyim değişecek. Ancak 4.5G ile birlikte özellikle ilk dönemlerde sorunlar da yaşanacak. Bu sorunların başında sesli aramalar yaparken karşı tarafa daha geç bağlantı sağlanabilmesi geliyor.


EN AZ 3 SANİYE


İletişim operatörlerinin saha mühendislerinden aldığımız bilgiye göre 3G bağlantısına sahip iki kullanıcı arasındaki telefon görüşmesi bağlantısı ortalama 5 saniyede gerçekleşiyor. Ancak 4.5G’de bu rakamın 8 saniyeye kadar çıkması bekleniyor.


Bunun sebebi de yeni teknolojinin kullanılmaya başladığı ilk dönemlerde kapsama alanlarının geniş olmaması ve iletişim operatörü şebekelerindeki 4.5G penetrasyonunun yüzde 20 civarında olması geliyor. Örneğin 4.5G şebekesine bağlı bir abone 3G şebekesine bağlı birini aramak istedi. Bu esnada 4.5G’ye bağlı akıllı telefon arama şebekesini 3G’ye düşürecek. Bu düşürme esnasında da 3 saniyelik aksama (hitch) yaşanacak.


Eğer karşı taraf 2G şebekesine bağlı ise aksama süresi 4-5 saniyeye kadar çıkabilecek. Bu sebeplerden dolayı da 4.5G şebekesine bağlı kullanıcı penetrasyonu artana kadar yapılacak tüm aramalarda gecikmeler yaşanabilecek. Şu anda ise Türkiye’de toplamda 63 milyondan fazla 3G abonesi bulunuyor. Tüm bu aboneler yapılan aramalarda 3G şebekesine bağlı olduğu için aksama yaşanmıyor.


ÇÖZÜM ‘VoLTE’


Bu sorunun çözümü ise yine 4.5G ile gelecek. Şu anda birçok ülkede kullanılmaya başlanan ‘VoLTE’ teknolojisi sayesinde arama süreleri kısalacak. VoLTE teknolojisinin en önemli özelliği telefon görüşmelerinin tamamının internet tabanlı olarak yapılması.


Başka bir deyişle birbirini arayan kullanıcılar şebeke bağlantısı yerine akıllı telefonlarındaki 4.5G bağlantısını kullanıyor. Bu teknoloji ile bir bağlantı kurulduğunda ise kullanıcıların ortalama arama bağlantı süreleri ortalama 1 saniye olarak gerçekleşiyor.


Hızlı bağlantının yanı sıra görüşmelerdeki ses kaliteside yüksek çözünürlüklü olarak yapılabilecek. Bu teknolojinin kullanımı için ise akıllı telefonların mutlaka VoLTE özelliğini desteklemesi gerekiyor. Türkiye’deki mobil iletişim operatörleri VoLTE için harekete geçmiş durumda. Daha önce yapılan testlerle Türkiye’deki operatörler VoLTE teknolojisini denedi. 4.5G teknolojisinin yaygınlaşması ile mobil iletişim operatörlerinin VoLTE teknolojisini devreye alması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.