4 İlin Vekil sayısı değişti

4 İlin Vekil sayısı değişti

YSK tarafından 4 ilin milletvekili sayısında değişiklik yapıldı. işte yeni milletvekili sayıları;

Yüksek Seçim Kurulu tarafından 4 ilin seçim çevreleri ve milletvekili sayılarında değişiklik yapıldı. İstanbulun milletvekili sayısı 87'den 88'e, Van'ın Milletvekili sayısı 7'den 8'e çıkartılırken Ordu'nun milletvekili sayısı 6'dan 5'e, Kütahya'nın milletvekili sayısı ise 5'ten 4'e düşürüldü.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından bugün Resmi Gazete'de yayınlanan kararda, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Başkanlığı tarafından 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla resmi olarak ilân edilen ve YSK'ya da gönderilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2013 nüfus sayımı sonuçlarının, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 5. maddesi gereğince, seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasından itibaren en geç 6 ay içinde tespit edilerek Resmî Gazetede, Radyo ve Televizyonda ilân edildiği anımsatıldı. Milletvekillerinin seçim çevrelerine dağılımı yapılırken önce her ile bir milletvekili tahsis edilip sonra toplam milletvekili sayısına (550) bölündüğü belirtildi. Son genel nüfus sayımı ile belli olan Türkiye nüfusunun, kalan milletvekili sayısına (469) bölünerek bir sayı elde edildiği, il nüfusunun bu sayıya bölünmesi ile her ilin ayrıca çıkaracağı milletvekili sayısı tespit edildiği ifade edildi. Hesaplanan milletvekillerinin sayısı 550'yi bulmadığı takdirde, nüfusu; milletvekili çıkarmaya yetmeyen illerin nüfusları ile artık nüfus bırakan illerin, nüfusları büyüklüklerine göre sıraya konulduğunun ifade edildiği kararda, ilk hesapta iller arasında bölüştürülmemiş bulunan milletvekillerinin bu sıra esas alınarak dağıtıma tabi tutulduğu kaydedildi. Yapılan tespit sonunda çıkaracağı milletvekili sayısının 18'e kadar olan illerin bir seçim çevresi sayıldığının anımsatıldığı kararda, milletvekili sayısı 19'dan 35'e kadar olan iller iki, 36 ve daha fazla olan illerin üç seçim çevresine bölündüğü vurgulandı.

İSTANBUL'DA 3 ANKARA VE İSTANBULDA 2 SEÇİM ÇEVRESİ

TUİK'in yeni kararıyla Ankara 'da 2 seçim bölgesinden 32 milletvekili, İstanbul'da 3 seçim bölgesinden 88 milletvekili, İzmir 'de 2 seçim bölgesinden 26 milletvekili çıkarılacak. Seçim çevreleri belirlenirken seçim çevrelerinin birbirine yakın olması, ilçelerin mülki bütünlüklerinin bozulmaması ve idari teşkilat yapısının değişmemesine özen gösterilmiştir. Ayrıca ilçelerin nüfus ve coğrafi yakınlıkları ile ulaşım imkanları da göz önünde bulundurulmuştur. Ankara'da 2 seçim çevresinde bir milletvekiline düşen nüfus farkının 8 bin 133 olması sebebiyle Elmadağ ilçesi ikinci seçim çevresinden birinci seçim çevresine geçirilmiştir.

İSTANBUL SEÇİM ÇEVRELERİ

1. seçim çevresi;

Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar

2. seçim çevresi;

Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli ve Zeytinburnu

3. seçim çevresinde ise;

Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Güngören, Küçükçekmece ve Silivri olarak belirlendi.

4 milyon 997 bin 543 kişilik nüfusa sahip birinci bölgeden, 31 milletvekili, 4 milyon 281bin 775 kişilik nüfusa sahip ikinci bölgeden 27 milletvekili, 4 milyon 881 bin 144 kişilik nüfusa sahip üçüncü bölgeden 30 milletvekili çıkacak.

ANKARA SEÇİM ÇEVRELERİ

1. seçim çevresi;

Bala, Çankaya, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Haymana, Mamak, Polatlı, Sincan, Şereflikoçhisar ve Elmadağ

2. seçim çevresi;

Akyurt, Altındağ, Ayaş, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Kalecik, Kazan, Keçiören, Kızılcahamam, Nallıhan, Pursaklar ve Yehimahalle olarak belirlendi.

2 milyon 817 bin 683 nüfusa sahip birinci bölgeden 18 milletvekli, 2 milyon 227 bin 400 nüfusa sahip ikinci bölgeden 14 milletvekili çıkacak.

İZMİR SEÇİM ÇEVRELERİ

1. seçim çevresi; Balçova, Buca, Çeşme, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Konak, Menderes, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı ve Urla

2.seçim çevresi; Aliağa, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Çiğli, Dikili, Foça, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menemen, Ödemiş ve Tire olarak belirlendi.

2 milyon 2 bin 295 nüfusa sahip birinci bölgeden 13 milletvekili, 2 milyon 58 bin 779 nüfusa sahip ikinci bölgeden 13 milletvekili çıkacak.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.