4 parti de adayını açıkladı Yeni Meclis Başkanı kim olacak?

4 parti de adayını açıkladı Yeni Meclis Başkanı kim olacak?

Pazar günü yapılacak olan TBMM başkanlık yarışı için 4 parti adayını açıkladı. Peki seçim sonuçları ne olur? Yeni TBMM kim olacak? İşte ayrıntılar…

TBMM başkanlığı için pazar günü yapılacak seçim için HDP ve İYİ Parti de adaylarını belirledi.

Binali Yıldırım’ın istifası ile boşalan TBMM Başkanlığı koltuğu için AK Parti ve CHP’nin ardından HDP ve İYİ Parti de adaylarını belirledi.

Buna göre TBMM Ak parti adayı Prof. Dr. Mustafa Şentop, CHP adayı Engin Altay, İYİ Parti adayı İmam Hüseyin Filiz, HDP adayı Serpil Kemalbay oldu.

chp-adayi-engin-altay-siyasetcafe.jpg

CHP adayı Engin Altay

SEÇİM BU PAZAR YAPILACAK

TBMM Genel Kurulu, 24 Şubat Pazar günü yeni Meclis Başkanı’nı seçecek. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Danışma Kurulu önerisine göre, Genel Kurul 24 Şubat Pazar günü TBMM Başkanı seçimi için toplanacak. Genel Kurul, seçimin ardından çalışmalara ara verecek.

Seçimin ardından TBMM Genel Kurul çalışmalarına ara verecek; 26 Şubat, 27 Şubat, 28 Şubat, 5 Mart, 6 Mart ve 7 Mart tarihlerinde toplanmayacak. TBMM, çalışmalarına 12 Mart 2019 tarihinden başlamak üzere 15 gün ara verecek.

iyi-parti-adayi-imam-huseyin-filiz-siyasetcafe.jpg

İYİ Parti adayı İmam Hüseyin Filiz

PEKİ YENİ MECLİS BAŞKANI KİM OLACAK?

Son genel seçimlerinde ve 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde iki ittifak grubu oluştu. Buna göre Ak Parti ile MHP’nin Cumhur İttifakı ile CHP ile İYİ Parti’nin Millet İttifakı yerel seçimlerde devam ediyor.

MİLLET İTTİFAKI MECLİS SEÇİMİNDE AYRILDI

CHP ve İYİ Parti’nin ortaklığı olan Millet İttifakı TBMM seçiminde ayrı düşerek her iki partide ayrı aday çıkardı. Cumhur İttifakı ise Ak Parti adayı Mustafa Şentop üzerinde anlaştı. Peki bu dağılıma göre TBMM Başkan adaylığında kim daha güçlü olarak öne çıkıyor?

hdp-adayi-serpil-kemalbay-siyasetcafe.jpg

HDP adayı Serpil Kemalbay

İşte son verilere göre, MECLİS'teki sandalye dağılımı:

Ak Parti: 291

CHP: 142

MHP: 49

HDP: 65

İYİ Parti: 39

SP: 2

Türkiye İşçi Partisi: 2

Demokrat Parti: 1

Büyük Birlik Partisi: 1

Bağımsız Milletvekili: 1

Toplam: 595

İTTİFAKLARA GÖRE DAĞILIM

Cumhur İttifakı: 340

Millet İttifakı: 207

HANGİ ADAY NE KADAR OY ALABİLİR?

Meclisteki ittifak grubuna göre yeni TBMM yeni başkanının Cumhur İttifakı adayı Ak Parti adayı Mustafa Şentop’un kazanması öne çıkıyor.

mustafa-sentop-siyasetcafe.jpg

Ak Parti adayı Mustafa Şentop

Meclisteki parti oy dağılımını göz önünde bulundurulduğunda, HDP adayı Serpil Kemalbay 65 parti oyu ile birlikte Türkiye İşçi Partisi’nin 2 milletvekili adayının da oyunu alabileceği ihtimaline karşı toplam 67 oy alma şansı var.

İYİ Parti adayı İmam Hüseyin Filiz ise 39 parti oyu dışında SP, DP ve bağımsız adayının oylarının toplamı 4 milletvekilinin oyunu alsa bile toplam 43 oy ediyor.

CHP adayı Engin Altay ise parti oyu olan 142 milletvekilinin dışında SP, Türkiye İşçi Partisi, DP ve bağımsız milletvekillerinin oyunu alsa bile toplam 148 oyda kalıyor.

Ak Parti adayı Mustafa Şentop ise Cumhur İttifakı ortağı MHP milletvekillerinin oyları ile birlikte toplam 340 oy almış olacak.  

TBMM BAŞKANLIĞINDA KAÇ OY ARANACAK?

TBMM İçtüzüğüne göre, ilk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl olacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılırken ilk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki (400 oy) ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) aranacak.

Salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve en fazla oy alan başkan seçilecek.

YENİ TBMM BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP OLMASI BEKLENİYOR

Buna göre Ak Parti ile MHP’nin ortak olduğu Cumhur İttifakı sayısı olan 340 meclis seçiminde ilk iki oylamada en yüksek oy almasına rağmen TBMM başkanı çıkartamayacak. Tüzüğe göre üçüncü oylamada üye tan sayısının salt çoğunluğu 300 aranacak. Buna göre Cumhur İttifakının 340 oyu ile Ak Parti adayı Mustafa Şentop TBMM’nin yeni başkanı seçilecek.

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.