4. PSM Caz Festivali bu sene dolu dolu

4. PSM Caz Festivali bu sene dolu dolu

‘’Her müziğin caz festivali’’ mottosuyla 4. senesini kutlayan PSM Caz Festivali, bu sene 30 Nisan Uluslararası Caz Günü’nde, farklı müzik türlerinin sentezini yansıtan programıyla, müzikseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

30 Nisan – 5 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek festival, caz çatısı altında; blues, elektronik, etnik, funk, indie, klasik, pop, rock ve world müziğin heyecan verici renklerine yer verirken, 80’i aşkın yabancı ve yerli sanatçıyı ağırlayacak.

 

 

Yerli sanatçı ve grupların yalnızca PSM Caz Festivali’ne özel gerçekleştirilecek PSM’ye Münhasır projeleri, özel sahne şovları ve repertuvarlar ile de seyircilere benzersiz bir festival deneyimi sunacak. Festivalin biletleri, 17 Şubat’ta Zorlu PSM gişeleri üzerinden satışta olacak.

 

Müzik endüstrisindeki cinsiyet eşitliğini sağlamak için harekete geçmeye çağıran uluslararası Keychange programına katılan PSM Caz Festivali, bu yıl %30 oranında kadın sanatçıya yer verirken 2022 yılına kadar festival programında kadın sanatçı sayısını artırarak, 50:50 cinsiyet dengesi sağlamayı hedefliyor. Festival deneyimini müzikseverler için erişilebilir kılmak isteyen Zorlu PSM; Özel Erişim Kategorisi biletini hayata geçirerek ücretsiz refakatçi bileti ve asistan uygulamasıyla özel ihtiyaç sahibi bireylerin sosyal hayata katılmınını artırmayı amaçlıyor.

 

 

Yaşayan büyük caz piyanistlerinden sayılan Steve Kuhn, PSM Caz Festivali kapsamında, 30 Nisan Uluslararası Caz Günü’nde Turkcell Platinum Sahnesi’ne konuk oluyor. Coleman Hawkins, Vic Dickerson, Chet Baker, Ornette Coleman, Don Cherry, Gary McFarland ve Bill Evans gibi cazın dev isimleri ile çalışmaları bulunan ve "Dünyanın en önemli caz piyanistleri" arasında anılan 82 yaşındaki piyanist Steve Kuhn, Uluslararası Caz Günü’nde Steve Kuhn Trio konseriyle PSM Caz Festivali’nin açılışını yapacak.

 

 MUHTEŞEM AÇILIŞ

Üç yıldır birbirinden değerli müzisyen ve grupları seyirciyle buluşturan PSM Caz Festivali; dördüncü yılında da efsaneleri ve keşfe açık yeni isimleri ağırlamaya devam ediyor. Caz çatısı altında; blues, elektronik, funk, indie, klasik, pop, rock ve world müziğin heyecan verici renklerini buluşturan PSM Caz Festivali’nin merakla beklenen programı açıklandı.

 

Zorlu PSM’nin yanı sıra yan etkinliklerle şehrin farklı mekanlarında da caza alan açacak festivalin 70 güne varan programının öne çıkan isimleri arasında; Dreamworld: The Greatest Hits Live turnesi kapsamında, İngiltere müzik tarihinin en başarılı gruplarından nitelendirilen efsanevi elektronik ikili Pet Shop Boys, 70'li yıllarda efsane haline gelen Rail Band ve Ambassadeurs gruplarıyla Batı Afrika'nın geleneksel şarkılarını tüm dünyaya sevdiren Salif Keita, keskin tuşesi ile füzyon cazın en önemli davulcuları arasında gösterilen Billy Cobham, caz çevreleri tarafından Ethio-Jazz türünün yaratıcısı olarak kabul edilen yaşayan müzik efsanesi Etiyopyalı Mulatu Astatke, birlikte hayata geçirdikleri projeleriyle techno müziğin efsane ismi Jeff Mills ve caz müziğin efsane ismi Tony Allen, 50 yıllık müzikal macerası boyunca caz, funk, r&b, hip-hop gibi pek çok janrın en önemli figürlerden biri olan Roy Ayers, ve Norveç’in en önde gelen caz/füzyon piyanist ve klavyecilerinden olan Jan Gunnar Hoff’un grubu ile sahneyi paylaşacak 6 Grammy adaylığı bulunan ünlü caz gitaristi Mike Stern yer alıyor.

 

HER ÇEŞİT MÜZİK

 

Brit Pop müzik türünün öncüsü olarak kabul edilen, 90’lı yılların en başarılı İngiliz rock gruplarından Suede; Jethro Tull’u rock müzik tarihinde bir kilometre taşına dönüştüren grubunun kurucu solisti ve flüt ustası, Jethro Tull Prog Years projesiyle yaşayan efsane Ian Anderson, eklektik, elektro-akustik ses boyutunu maceraperest bir şekilde güçlendiren ve füzyon başlangıcından bu yana benzersiz bir caz sesi yaratan grup Yellowjackets, festival programındaki efsane gruplar arasında yer alıyor. İngiltere çıkışlı Factory Records’un dünya müziğine bıraktığı en büyük miraslardan olan ve ardından gelen bir çok önemli gruba ilham vermiş post-punk grupları Joy Division ve New Order gruplarının kurucu üyesi olan basçı / vokal Peter Hook ise; kurduğu grubu Peter Hook & The Light ile Joy Division’ın kült statüsündeki albümleri Closer ve Unknown Pleasures’ı hayranlarıyla paylaşacak.

 

Cazseverlerin merakla takip ettiği Japonya doğumlu caz bestecisi ve piyanist Hiromi, özel quintet projeleriyle beraber çalacak Miles Davis’in eski saksofoncusu David Liebman, Grammy ödüllü trompetçi Randy Brecker, başarılı besteci ve piyanist Marc Copland ile çağdaş doğaçlama yeteneğiyle bilinen Drew Gress ve dünya çapında birçok caz duayeni ile çalmış caz bateristi Joey Baron; Tel Aviv’in en popüler funk ve caz trompetçisi  Sefi Zisling, Black Art Jazz Collective’in Grammy ödüllü saksafoncusu Wayne Escoffery’nin quartet projesi Wayne Escoffery Quartet gibi değerli caz müzisyenleri de festival programında yer alıyor.

 

Dünya müziğinin en ünlü isimlerinin de bir araya geldiği festivalde,  tutkulu vokaliyle Afrika müziğinin yıldızı Fatoumata Diawara; Arap ve İslam dünyasının müzikal mirasını ortaya çıkararak sofistike, çağdaş ve küresel tutkularla oluşmuş bir müzik formu yaratmayı başarmış usta müzisyenlerden Anouar Brahem, dinden, dilden, ırktan,  muaf ve cazın kendisi gibi sınır tanımayan Kavkaz Jazz Quartet, Mali’nin Kuzey bölgesinde bulunan Sahra çöllerindeki Tuareg göçebelerinin bir araya gelmesiyle oluşan Grammy ödüllü topluluk Tinariwen cazseverlerle buluşacak.  

 

 

1 yaşını dolduran touché, yabancı sanatçıların yanı sıra yerli isimlerin özel performanslarına ev sahipliği yaparak, Piatango & Melis Sökmen, Erdem Sökmen Quartet, Bora Çeliker Quartet, Ozan Musluoğlu ‘35’, Jazz Sisters, Erdem Özkan Quartet, Önder Focan 4et feat. Meltem Ege, Esra Kayıkçı Band, Şenay Ocak Quintet, Su İdil, Ferit Odman Quintet, Bilal Kahraman Trio, Yavuz Akyazıcı Project, Korhan Futacı, Çağrı Sertel ‘multiverse’, Hakan Başar Trio, Alp Ersönmez – Cereyanlı, Tümer Uluçınar Quintet gibi değerli sanatçılarla festival boyunca cazseverlere eşsiz deneyimler yaşatacak.

 

 

YERLİ İSİMLERDEN ÖZEL KONSERLER
 

Bu yıl PSM’ye Münhasır bölümüyle bir ilki daha hayata geçirecek olan PSM Caz Festivali, sevilen yerli isimler ile festivale özel konserlere imza atmaya hazırlanıyor. Popüler isimlerin caz konseptleri ve şaşırtan repertuvarları benzersiz bir festival deneyimi sunacak.

 

Festivalin bu başlığında Erol Evgin Caz Söylüyor konserinde Erol Evgin, geçmişten günümüze seslendirdiği; “Sevdan Olmasa”, “Ateşle Oynama”, “İşte Öyle Bir Şey”, “Ben İmkansız Aşklar İçin Yaratılmışım”, “İçimdeki Fırtına” gibi altın şarkılarının caz müzik formlarında yeniden düzenlenen versiyonlarını ve caz klasiklerini seslendirecek.  Sanat yaşamına birçok müzik türünü sığdıran ve başarıyla icra eden Türkiye’nin en başarılı sanatçılarından Fatih Erkoç 50. sanat yılını senfoni konseriyle taçlandıracak.

 

Kendine has tarzı ve şarkıları ile çok sevilen Kalben, Kalben performs The Beatles: Atan Kalpler Kulübü’nde festivalde renk, din, dil, cinsiyet gibi aidiyet etiketlerini sıfırlayarak müzik, dans ve sevgiyle bir döneme damgasını vuran Beatles’ın ruhunu çağıracak. Uzunca bir süredir kendi yapıtları dışında eserler seslendirmeyen Jehan Barbur, caz dünyasının en büyük isimlerinden biri olan Nat King Cole klasikleri ile bir müzik ziyafeti sunacak.   Türk Pop Müziği'nin efsane ismi Ömür Göksel, "Frank Sinatra 105 Yaşında"  projesiyle, en güzel caz standartları ve Sinatra şarkılarından oluşan repertuarıyla festival kapsamında yer alacak.

 

maNga ve Tuluğ Tırpan’ın birlikte bestelediği ve ilk kez PSM Caz Festivali’nde bir senfoni orkestrasıyla birlikte seslendireceği Antroposenfoni, insan nesli olarak dünyayı nasıl ele  geçirdiğimizi ve geri dönülemez biçimde tahrip ettiğimizi anlatan, yarattığımız ekolojik felaketi özetleyen bir buçuk saatlik görsel ve işitsel bir şov olarak festival izleyicileri ile buluşacak.

 

Türkiye’nin en önemli kadın şarkı yazarı ve yorumcularından Ceylan Ertem’in birlikte onlarca şarkıya imza attığı gitarist ve besteci Cenk Erdoğan ile bir araya geldiği PSM Caz Festivali’nde;  Cenk Erdoğan’ın albümlerinden yaylı orkestrasına göre düzenlenmiş parçalar ve Ceylan Ertem’in kendine has yorumuyla söylediği besteler dinleyicisiyle buluşacak.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.