60 vekil 'hayır' diyecek

60 vekil 'hayır' diyecek

Adı “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” olarak revize edilen “Başkanlık Sistemi”’nin referanduma sunulmasına ilişkin AK Parti ile MHP arasındaki görüşmeler belirli bir noktaya gelmişti. AK Parti’nin MHP’ye sunduğu teklif, MHP’nin kurduğu komisyon tarafından incelenmiş, MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye sunulmuştu.

 

Bahçeli, kendilerine 12 Maddelik bir Anayasa değişikliğini içeren önerinin geldiğini, itiraz ve farklı bakış açılarının bulunduğu ancak,  bir uzlaşmanın görüşmeler sonucunda yavaş yavaş şekillenebileceğini söylemişti.

 

MHP içerisinde partiden ihraç edilen Prof. Dr. Ümit Özdağ ile birlikte MHP Milletvekilleri Yusuf Halacoğlu, Nuri Okutan ve İsmail Ok  Başkanlık Sistemi için TBMM’de “hayır” oyu kullanacaklarını önceden ilan etmişti.

 

MHP’de Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne yönelik “hayır” oyu kullanacağını çevresine söyleyen başka milletvekillerinin de varlığı Meclis kulislerinde herkesin bildiği bir haber haline geldi.

 

Fakat, “hayırcı” milletvekilleri sadece MHP’de bulunmuyor. Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne AK Parti içerisinden de “hayır” oyu kullanacak çok sayıda milletvekili olduğu Meclis Kulislerinde yankılanıyor.

 

MHP ve AK Parti içerisinde toplam 60 milletvekilinin Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin TBMM’de oylanması durumunda “hayır” oyu kullanacağı bilgisi Meclis kulislerinde kulaktan kulağa yayılıyor.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun AK Parti içerisinde 4 Bakan ve çok sayıda milletvekilinin ByLock kullandığını söylemesinin ardından, MHP Lideri Devlet Bahçeli de 89 milletvekilinin FETÖ ile bağı olduğu söylentilerine dikkat çekerek, Darbeci Yurtta Sulh Konseyi’nin üst yönetim kadrosunun hala ortaya çıkmadığını üstene basa basa ifade etmişti. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin bu açıklamaları ile AK Parti’yi sıkıştırdığı özellikle belirtiliyor.

 

Meclis Kulislerinden gelen bilgilere göre bu durum AK Parti tarafından da biliniyor. Özellikle MHP Lideri Bahçeli ve kamuoyu tarafından oluşturulan baskıya rağmen Başbakan Binali Yıldırım’ın 2019’a kadar seçim yok demesinin “hayırcı” milletvekillerini rahatlatmaya yönelik olduğu da dillendiriliyor. Başbakan Binali Yıldırım, Kılıçdaroğlu’nun AK Parti içerisindeki FETÖ’cü vekil açıklamasının ardından; “Bizde ByLock kullanan ve FETÖ’cü Bakan ve milletvekili yok” da demişti.

 

TBMM’de Bütçe görüşmelerinin arkasından 2017 Ocak ayında şekillenmesi beklenen Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin, Meclis’i ve siyaseti daha da ısıtması beklenirken, AK Parti ve MHP’deki 60 “hayırcı” vekile yönelik ne gibi önlemler alıp alınmayacağını zaman gösterecek.

 

 

Hakan Sönmez    siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum