7. Boğaziçi Film Festivali’nde yarışacak filmler belli oldu

7. Boğaziçi Film Festivali’nde yarışacak filmler belli oldu

18 Ekim’den 25 Ekim’e kadar devam edecek olan 7. Boğaziçi Film Festivali’nin Basın Toplantısı bugün gerçekleşti.

Festivalin bu yılki yarışma filmlerinin açıklandığı toplantıya Festival Başkanı Ogün Şanlıer, Festival Artistik Direktörü Emrah Kılıç, TRT Ortaklığı ve Dış Yapımlar Müdürü Faruk Güven, Postbıyık Kurucularından Yalın Özgencil, Ulusal Jüri Başkanı Mahmut Fazıl Coşkun, Kısa Kurmaca Jüri Üyesi Nazlı Eda Noyan, Kısa Belgesel Jüri Üyesi Fırat Sayıcı ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Festival Başkanı Ogün Şanlıer sözlerine hem yerli sinemanın hem de uluslararası sinemanın önemli ve usta isimlerine İstanbul’da evsahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek başladı. Festivalin bu yılki sloganının ‘İstanbul’un Festivali‘ olduğunun altını çizen Şanlıer, festivale bu yıl ulusal uzun metraj yarışması için 58 filmin başvurduğunu dile getirdi.

 

Festivalin yarışma jürilerini ve filmlerini açıklayan Festival Artistik Direktörü Emrah Kılıç ise bu sene iyi bir festival hazırladıklarının altını çizerek festivalin yedinci yaşının öneminden bahsetti.

 

AÇILIŞ FİLMİ ÇOK ÖZEL

 

Bu yıl Boğaziçi Film Festivali çok özel bir filmi, açılış filmi olarak sinemaseverlerle buluşturacak. 72. Cannes Film Festivali’nin kapanış filmi olarak da gösterilen Eric Toledano ve Olivier Nakache ikilisinin yönettiği, başrolde ünlü oyuncu Vincent Cassel’in yer aldığı ‘The Specials’ filmi 18 Ekim açılış töreninin hemen ardından gösterilecek. Gerçek bir hikâyeden uyarlanan filmde, kendilerini otizmli gençlerin eğitimine adayan iki idealist kahramanın hikayesi anlatılıyor.  

9 FİLM YARIŞACAK

Bu yılın önemli yerli yapımlarının bir araya geldiği, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda bir film 100.000 TL değerindeki Altın Yunus ödülünü kazanacak. Mahmut Fazıl Coşkun’un başkanı olduğu ve oyuncu Cemre Ebuzziya, senarist, sanat yönetmeni ve fotoğrafçı Ebru Ceylan, yazar Mustafa Çiftçi ile oyuncu Nalan Kuruçim’den oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi yılın en iyi yerli filmini seçecek. Festivalde bu yıl 9 film jüri karşısına çıkacak ve Burak Çevik’in ‘Aidiyet’, Semih Kaplanoğlu’nın ‘Bağlılık-Aslı’, Murat Pay’ın ‘Dilsiz’, Seyid Çolak’ın ‘Kapan’, Nazif Tunç’un ‘Karınca’, Olgun Özdemir’in ‘Kızım Gibi Kokuyorsun’, Eylem Kaftan’ın ‘Kovan’, Cenk Ertürk’ün ‘Nuh Tepesi’, ve Cihan Sağlam’ın ‘Uzun Zaman Önce’ isimli filmleri yarışacak.

 

Bu filmlerden ‘Dilsiz’, ‘Kapan’ ve ‘Kızım Gibi Kokuyorsun’ filmleri Türkiye Prömiyerlerini, ‘Karınca’ filmi ise Dünya Prömiyerini  7. Boğaziçi Film Festivali’nde yapacak.

 

 

 

ULUSLARARASI FİLMLERE 5 ÖDÜL

 

7. Boğaziçi Film Festivali Uluslararası Yarışma filmleri de  belli oldu. Dünyanın dört bir yanından uluslararası festivallerde dünya prömiyerlerini yapan filmler, ‘En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film’, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ve ‘Jüri Özel Ödülleri’ olmak üzere 5 ödül için yarışacaklar.

 

Bu yıl Filipinli yönetmen Brillante Mendoza’nın jüri başkanı olacağı yarışmada, 6.Boğaziçi Film Festivalinde ‘Screwdriver-Tornavida’ isimli filmi ile Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmasındaki En İyi Film Ödülü’nün sahibi olan Bassam Ali Jarbawi, Durban Film Festivali Direktörü Chipo Zhou, birçok ulusal ve uluslararası projede başarı ile yer alan oyuncu Melisa Sözen ve ‘Aga’ adlı filmi ile tanınan Milko Lazarov’da yer alıyor. Uluslararası Uzun Metraj Film Jürisi tarafından yapılacak değerlendirme sonucu En İyi Film'e  50 bin TL. değerinde para ödülü verilecek.

 

Cannes’dan Karlovy Vary’e, Busan’dan, Sarajevo’ya pek çok festivalden ödüllerle dönmüş 9 film, festivalin uluslararası yarışma bölümünde yarışacak. Bu yıl Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’ndaki tüm filmler Türkiye prömiyerlerini Boğaziçi Film Festivali’nde yaparken İranlı yönetmen Parviz Shahbazi’nin son filmi 'Talla' ise Uluslararası Prömiyeri'ni yapacak.

 

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.