75 yaşındaki müşteriye hayat sigortası olur mu?

75 yaşındaki müşteriye hayat sigortası olur mu?

Yargıtay, banka yerine bu kez müşteriyi haklı buldu. Yaşını bilerek hayat sigortası yapılan 75 yaşındaki kişi vefat edince banka geriye kalan borcunu ödemek zorunda kaldı.

Adana'da 75 yaşındaki bir vatandaş, 4 Ekim 2010’da banka şubesinden kredi çekti ve banka da vatandaşa 1 yıl süreli hayat poliçesi yaptı. Poliçe 2011 ve 2012 yıllarında da yenilendi. 25 Eylül 2012'de tüketici vefat edince yakınları kredinin kalan kısmının hayat sigortası kapsamında karşılanması gerektiğini belirterek, banka şubesine başvurdu. Ancak banka yetkilileri, bankanın iç genelgesi kapsamında 75 yaşındaki tüketiciye hayat sigortası poliçesi düzenlemediklerini iddia ederek talebi geri çevirdi.

MAHKEME MÜŞTERİYİ HAKLI BULDU

Bunun üzerine tüketicinin mirasçıları Ticaret Mahkemesi sıfatıyla Ceyhan 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkemede ifade veren vefat eden tüketici yakınları, pirimin tahsil edilmesiyle hayat sigortası poliçesinin yenilenmiş sayılması gerektiğini, babalarının kredi borcunun hesaplanıp sigorta bedelinden düşülmesi ve artan paranın iadesini talep etti.

Dava dosyasını yeniden inceleyen Yargıtay 19. Hukuk Dairesi, bankanın tüketicinin yaşını bilerek hayat sigortası poliçesi düzenlediğine dikkat çekti. Kararda, "Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün onanmasına oy birliği ile karar verildi" denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.