8 yıl erken emekli olabilirsiniz

8 yıl erken emekli olabilirsiniz

Kimler erken emekli olabilir? Erken emekli olmanın şartları nelerdir? Ayrıntılar haberimizde;

8 yıl erken emekli olabilirsiniz. İşte şartları;

2000 yılından önce oda ve vergi kaydı olan vatandaşların SGK tarafından otomatik olarak sigortalı olması gerekiyordu. Ancak 2000 ve 2008 yıllarında çıkan yasalarla bu kişilerin geriye dönük borçlanması ortadan kalkmış oldu.

turk-lirasi-siyaset-cafe.jpg

Yargıtay kararlarında mevcut olan haklarınızı siz de bu yolla arayabilirsiniz. Bu konuda yasal bir çalışmanın yapıldığı da gelen bilgiler arasında bulunuyor.

türk-lirasi-383939-siyaset-cafe.jpg

4 Ekim 2000'den önce 'bir gün dahi' Bağ-Kur tescili olan esnaf, 20 Nisan 1982'ye kadar tescilini geriye götürebilir. Ancak sigorta tescili olduktan sonraki dönemlerle ilgili vergi kaydı veya şirket ortaklığı olması gerekiyor. Oda kaydı olan kişiler ise sigortasını 22 Mart 1985'e kadar çekebilir. 4 Ekim 2000'den sonra Bağ-Kur tescili olanlar 2000 öncesi işletilemiyor.

iste-8-yil-erken-emekli-olma-firsati-siyaset-cafe.jpg

GERİYE GÖTÜRME İMKANI

2000'den önce esnaf olduğu halde, 4 Ekim 2000'e kadar Bağ-Kur kaydı ve tescili olmayan kişilerin sigorta hak ve yükümlülüğü, 4 Ekim 2000'den itibaren başlatılıyor. 1 Ekim 2008'den önce Bağ-Kur tescili olan kişiler ise, 4 Ekim 2000'e kadarki sürede vergi mükellefi veya odaya kayıtlı ise Bağ-Kur'unu geriye götürebilir. Eğer Bağ-Kur'u silinmişse de aktif hale getirilebilir. 1 Ekim 2008 tarihi ise, Bağ-Kur tescili yaptırmayan kişiler için son şans.

turk-lirasi-292930-siyaset-cafe.jpg

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konuyla ilgili yaptığı açıklamada emeklilik yaşı gelen ancak 2000 yılından önce Bağ-Kur'a kaydı olmayan esnafın oda ve vergi kayıtlarının dikkate alınmasını gerektiğini söyledi.

o-parayi-alabilirsiniz-siyaset-cafe.jpg

Çok sayıda esnafın, daha önce sağlanan geriye dönük borçlanma imkanından ekonomik sorunları nedeniyle faydalanama imkanı bulamadığını belirten Palandöken, şöyle devam etti: “Esnafın gözü kulağı, vergi ve oda kaydı dikkate alınarak geriye dönük borçlanma hakkı sağlayacak yeni bir yasal düzenlemede. Emeklilik yaşı gelen ancak 2000 yılından önce Bağ-Kur'a kayıt yaptırmayan esnafın oda ve vergi kayıtları dikkate alınsın.”

iste-8-yil-erken-emekli-olma-firsati-293030-siyaset-cafe.jpg

Şu ana kadar hiçbir Bağ-Kur kaydı olmayan esnaf ve sanatkarlar, vergi ve oda kaydıyla 1 Ekim 2008'den başlamak koşuluyla sigortalı olabilir. Diğer bir deyişle bugün itibarıyla yaklaşık 8 yıl kazanması mümkün.

calisan-herkesi-ilgilendiriyor-o-parayi-alabilirsiniz-29293039-siyaset-cafe.jpeg

Örneğin: 1 Mayıs 2005'te vergi mükellefi olarak kasaplığa başlayan ve vergi kaydı devam eden Enes Bey, bugüne kadar Bağ-Kur kayıt ve tescil yaptırmadıysa, SGK'ya başvurduğunda 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren sigortalı olabilir.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.