83 yıllık özlem: Ulu Başbuğ Atatürk'ü minnet ve hasretle anıyoruz!

83 yıllık özlem: Ulu Başbuğ Atatürk'ü minnet ve hasretle anıyoruz!

83 yıl önce 10 Kasım günü aramızdan ayrılan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Türk milletinin ATA'sı Mustafa Kemal Atatürk, tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde törenlerle anılacak.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu önderi ve İlk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 83. yılında özlemle ve minnetle Türkiye genelinde ve dış temsilciliklerimizde anılacak.

 

ata-002.JPG

 

Türk milletinin en acı günü 10 Kasım 1938'de tüm yurtta yas ilan edilirken modern Türkiye'nin önderinin vefatı dünya genelinde de yankı buldu. 

Takvim yaprakları 10 Kasım 1938'i, saatler 9'u 5 geçeyi gösteriyordu. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Milli Mücadele'nin önderi Mustafa Kemal Atatürk henüz 57 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

20 Kasım 1938'de Mustafa Kemal Atatürk'ün trenle Ankara'ya getirilen cenazesi Garda top arabasına konularak, oluşturulan kortej eşliğinde TBMM'ye götürüldü.

21 Kasım 1938'de Mustafa Kemal Atatürk'ün cenazesi Etnoğrafya Müzesi'nde Katafalk'a kaldırıldı.

 

ataturk1.JPG

 

10 Kasım 1953'te Atatürk'ün cenazesi törenle Anıtkabir'e nakiledildi.

Tam 9 yılda tamamlandı Anıtkabir. 10 Kasım 1953'te, vefatının 15'inci yılında Atatürk'ün naaşı Etnografya Müzesi’nden alındı. Büyük bir kortej ile ebedi istirahatgahına uğurlandı. O gün, on binlerce gözü yaşlı insan Ulu Önder'in son yolculuğu için Ankara sokaklarındaydı.

 

ataturk2.JPG

 

Atatürk, her daim milletiyle birlikte olmalıydı. Bunun için Türkiye'nin 81 ili, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan'dan topraklar getirildi. Vazoların içerisinde mezarının etrafına yerleştirildi.

Anıtkabir, 1953'ten bu yana sadece Türkiye'den değil dünyanın dört bir yanından yerli ve yabancı milyonlarca kişiyi ağırlıyor.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.