A101 çalışanlarının mesai isyanı: 12 saat çalışıyoruz

A101 çalışanlarının mesai isyanı: 12 saat çalışıyoruz

Türkiye'nin en büyük mağaza zincirlerinden A101 çalışanları 12 saat çalıştırdıklarını ve baskı altlında oluklarını iddia ederek protestolarını dile getirdiler.

A101 market zincirinin çalışanları mesai saatlerine ve baskı altında çalışmak zorunda olduklarına isyan etti.

Sosyal medya üzerinden şikayetlerini dile getiren çalışanlar, sabahın erken saatlerinde işbaşı yapmak zorunda bırakıldıkları belirttiler.

Çalışanlar, "7'de mağazada mıyız diye pos cihazlarının fotoğrafını çekip mağaza müdürüne gönderiyoruz" dedi.

 

GÜNLÜK 12-13 SAAT MESAİ

Sosyal medya üzerinden örgütlenen çalışanlar, günlük 12-13 saate kadar çalıştıklarını buna rağmen fazla mesai ücretlerini alamadıklarını ifade etti. Sabahın erken saatlerinde marketi açan çalışanlar, saatlerce boş mağazada müşteri beklediklerini ifade etti.

Sema Akyüz isimli bir sosyal medya kullanıcısı, A101 çalışanı olduğunu belirterek durumu şu cümlelerle sosyal medya hesabından paylaştı:

"Ben A101 işçisiyim bu sabah 6'da evden çıktım. Bu fotoğrafı işe girmeden çektim. Marketin ışıkları sokağı aydınlatamıyor bile. Daha güneşi görmeden mağazaya girdik. İki gündür sendikamız sesimizi duyurmaya çalışıyorama herkesin bizi görmesini duymasını istiyorum.

Sabah saat 7 buçukta işe geleceksiniz dediler ama biz 7'de mağazayı açmak zorundayız. 7'de mağazada mıyız diye pos cihazlarının fotoğrafını çekip mağaza müdürüne gönderiyoruz. Bizi böyle denetliyorlar. saat 9, 9 buçuğa kadar 1 müşteri bile gelmiyor. Biz uykusuz, yorgun bekliyoruz.

İşten çıkış saatimiz güya sekiz. Yarın akşam bizim mağazada sayım var. sabah 7'de gidip gece 11de işten çıkıcam. Fazla mesaiye kaldığımız saatler puantaja işlenmiyor. günlük 8 saat çalışıyormuşuz gibi yazıyolar. Kağıt üstünde her şey usule uygun.

Ne emeğimizin karşılığını alabiliyoruz ne de insan yerine konuyoruz. bu kadar saat çalışıyoruz ama molamızın onuncu dakikasında geri içeri çağırıyorlar. yoğunluk var kasaya geç diyorlar. sabahtan akşama kadar ayaktayız. dün 12 saat çalıştığım için ayaklarımın ağrısına duramıyorum.

Kasaya koş, reyona koş, sayımı bekle, sevkiyatı bekle. artık tükendik. Bütün A101 marketlerde hepimiz aynı durumdayız. bugün işten çıksam bulabileceğim iş yok. zorunda olduğumuz için bize her türlü şeyi yaptırıyorlar. itiraz ettiğimiz zaman beğenmiyorsan git diyorlar nereye gideyim?

Ben A101'de işe girdim, köle olmaya gelmedim. bugüne kadar sustuk, yol bulamadık kapısını çalacak yer bulamadık. bize hep sendika yasak dediler, üye olamazsınız dediler. Ben sendikayı tanıdım üye oldum. şimdi birlik olabildiğimiz için sesimiz duyuluyor.

Tüm A101 işçilerinin korkmadan yan yana gelmesi gerekiyor umarım bu yazdıklarım işe yarar ve sesimizi herkes duyar. köle olmak istemiyoruz..."

 

 

a101-calisani.JPG

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.