A101'den tepki çeken karar! Depremzede işçileri ücretsiz izne çıkarıyor

A101'den tepki çeken karar! Depremzede işçileri ücretsiz izne çıkarıyor

Mağaza Market-Sen yaptığı açıklamada A101 patronlarının depremzede işçileri ücretsiz izne çıkardığını belirtti.

Mağaza Market-Sen tarafından yazılı açıklama yapılarak, deprem bölgesindeki A101 patronlarının depremzede işçileri ücretsiz izne çıkardığı belirtildi.

Sendikanın açıklamasında, "Hatay Kırıkhan'dan ve deprem bölgesindeki diğer illerden sendikamıza ulaşan A101 işçileri yaşanan depremde maddi olarak büyük kayıplara uğradığını evini ve işlerini kaybettiklerini anlattı. A101 patronları ise deprem sebebiyle şehir değiştirmek zorunda kalan işçilere 'sizi oradaki marketlerde çalıştıracağız' diyor. 18 Şubat’a kadar ücretli izin veren A101 patronları, yarın işçilerin ne yapacağı ile ilgili tek bir çözüm sunmuyor" denildi.

"A101 patronları bugünden sonra, depremden etkilenen işçilere ücretsiz izin dayatmayı planlıyor. Sözüm ona A101’in ücretli izin bitiminde verdiği 15 günlük avansla da işçiler, gidip başka bir şehirde iş bulacak, hayatını sürdürmeye çalışacak" denilen açıklama şöyle devam etti:

 

"UĞRADIKLARI ZARARI NEREDEN KARŞILAYACAKLARININ HESABINI YAPIYORLAR"

 

"Deprem bölgesinde yıkılan veya ağır hasar alan mağazalarda devletin herhangi bir denetimi de bulunmuyor. İlk günlerde artçılarla deprem bazı şehirlerde sürerken A101’in bölge sorumluları işçilere 'mağazanızı terk etmeyin' talimatı verdi. Her ne felaket olursa olsun satışlardan, cirolardan kayıp yaşanmaması için işçiler yine 'Az işçiyle 12 saate kadar' çalıştırılarak canları hiçe sayıldı. Şimdi işçiler kendi imkanlarıyla deprem bölgesinden ayrılıyor. A101 patronları o şehirlerde depremzedelerin 'öncelikli' olarak kabul edilirse başka mağazada iş başı yapacağını anlatıyor. Gördük ki A101 patronları, 10 şehirde yaşanan depremle ortaya çıkan yıkım ve enkazın ortasında hala kendi cirosunu düşünüyor. Uğradıkları zararı nereden karşılayacaklarının hesabını yapıyor. Bu bizi şaşırtmadı. Market işçilerinin bu depremde dahi patronlar için hiçbir önemi yok. İşçilere bu durumda 'mağazan yıkılmamış, ya çalışmaya devam et ya da kendine başka mağaza bul' deniyor.

 

Mağaza Market-Sen talepleri ise şöyle sıraladı:

 

- Patronların, işçileri olağanüstü durumlarda ücretsiz izne çıkarma hakkı yoktur. İşçilerin kendisi veya yakınları deprem bölgesinde bulunduğu için ücretli izin hakkı vardır. Çalışamadığı süre boyunca ücretleri eksiksiz yatırılmalıdır.

- Başka şehirlerde mağazaya başvuru yapması durumunda öncelikli olacağından bahsediliyor. İşe alımlar önceliğe bakılmadan derhal gerçekleştirilmelidir.

- “İşçiler talep ederse 15 günlük maaşları avans olarak yatacak” deniyor. Çalışmadığı günlerde maaşında kesintiler engellenmelidir. Devlet işçilerin ödemelerine katkıda bulunmalıdır.

- Depremden hasar almış olan mağazalarda işçilerin can güvenliği için derhal denetimler gerçekleştirilmeli önlemler alınmalıdır. Hasarlı binalarda işçilerin çalıştırılması yasaklanmalıdır.

- Deprem bölgesindeki 10 şehirde işten çıkarmalar yasaklanmalıdır.

 

"BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ"

 

Sendikanın açıklamasının devamında şunlar kaydedildi:

 

"A101 patronları yaraları sarmayı planlamıyor işçileri ücretsiz izne çıkarıp hak edişlerine göz dikiyor. 'Şansın varsa sen de başka bir mağazada iş bulursun' diyor. Patronlar zarara uğradığında onların imdadına jet hızında yetişenler; bu depremde işçiler, emekçiler için kılını dahi kıpırdatmıyor. Devlet önce enkaz ile insanları baş başa bıraktı. Şimdi de market işçilerini zincir market patronlarıyla baş başa bırakıyor. Buna izin vermeyeceğiz.

A101 ve tüm market işçilerinin üzerindeki en büyük enkaz, zincir market patronlarının kurduğu bu düzenin kendisidir. Bu enkazı hep birlikte zincir market patronlarının düzenine son vererek kaldırabiliriz. Sen de sendikan Mağaza Market-Sen’e üye ol. Bu düzene hep birlikte son verelim."


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.