A101'in gerçek sahipleri kim? ismin anlamı ne, ortakları kimler?

A101'in gerçek sahipleri kim? ismin anlamı ne, ortakları kimler?

A101 Marketler zincirinin gerçek sahipleri kim? A101 ne anlama geliyor? Ortakları arasında Yahudi ve Ermeni var mı? En çok şube sayısına sahip olan A101 neden el değiştirdi. Bütün bu soruların cevabını bu haberimizde bulacaksınız.

A101 Marketlerinin kuruluş hikayesi BİM Marketlerinden ayrılan Zapsu'lar la başladı.

Aziz Zapsu, BİM hisselerini sattıktan 2 yıl sonra yani 2008 yılında Yeni Mağazacılık şirketiyle gıda perakendeciliğine tekrar dönme kararı aldı. Zapsu’nun yeni market zincirinin adı A101’di.

BİM ortaklığında yer alan Cüneyt Zapsu, Aziz Zapsu ve Mehmet Fatih Saraç, A101’de ise Aziz Zapsu ve Mehmet Fatih Saraç ikilisiyle birlikteliğini sürdürüyordu.

 

A101 EL DEĞİŞTİRDİ

Zapsu ailesi, 2010 yılında işlerinin bozulduğunu gerekçe gösterip A-101’deki yüzde 29.8 hissesini Memorial Sağlık Grubu ve Aydın Örme’nin sahibi Turgut Aydın’a satarak çoğunluk hakkını devretti.

Aydın ailesinin A101 dışında English Home , Susesea, TAFF Yapı , PizzaLazza , SaloonBurger gibi markalarda sahipliği bulunuyor.

A101’in patronu Turgut Aydın yakın zamanda FETÖ operasyonuyla gündeme gelmişti. 15 Temmuz 2016 FETÖ’nün darbe girişiminden yaklaşık bir ay sonra, 16 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından 'FETÖ/PDY' operasyonları kapsamında, bünyesinde A101marketler zincirini de bulunduran Yeni Mağazacılık A.Ş. sahipleri hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

A101 Yönetim Kurulu Başkanı ve Aydın Holding sahibi iş adamı Turgut Aydın, FETÖ/PDY finans yapılanması soruşturması kapsamında Trabzon'un Maçka ilçesindeki evinde gözaltına alındı. Turgut Aydın’ın, emniyet ve savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.

 

a-101.JPG

 

A101'İN ANLAMI NE?

A101 Marketler zincirinin ortaklarında Cüneyt Zapsu ismin nereden geldiğini şöyle açıklamış:

A101 hiçbir anlama gelmiyor. Ali Taran'a bize isim logo slogan bul diyoruz. Fakat bulduğu isimleri bir bakıyoruz ki başkası kullanıyor. Bir gün Z747 A447 gibi isimler önerdi. "Ne diyorsun sen kardeşim" dedim, cevap olarak: "beğenmiyorsan kendin bul" cevabı geldi. Sonra şirket çalışanlarına sorduk, biri A101 olsun dedi, öyle de kaldı.

 

İSİM KURAN'DAN MI ALINDI?

Kamuoyunda ise şöyle bir iddia var: A101 ismi Kuran'da ki "Ticarette doğruluk ve dürüstlük" hakkındaki 101. ayetten geliyor.

 

A101 MARKETLERİN SAHİBİ TURGUT AYDIN KİMDİR?

Turgut Aydın tekstil, inşaat ve sağlık sektöründeki yatırımları ile biliniyor. Aydın’ın İmalat yapan tekstil şirketleri ve ev tekstili ürünleri sattığı perakende satış yapan ( Englısh Home)mağazalar zinciri var. Aydın aynı zamanda Memorıal hastanelerinin de sahibi.

 

A 101 DE YAHUDİ VE ERMENİ ORTAK VAR MI?

Aydın’ın eski ortakları Yahudi ve Ermeni. 1976 yılında 4 Yahudi ve 1 Ermeni ortakla beraber DÖMEKS adlı tekstil şirketini kurdular. 1980’den sonra ortaklarından ayrılan Aydın 1993'te son ortağından da ayrıldı. Dömeks ismi ise Aydın’da kaldı.

A 101’in ortakları, Turgut Aydın, Ahmet Yaşar Aydın, Ahmet Aydın’dır.

 

EN ÇOK ŞUBEYE SAHİP MARKET ZİNCİRİ

Türkiye’de en çok şube sayısına sahip olan A101 Marketler zinciri devamlı yeni şubeler açmakta. A101’in son olarak 900’ün üzerinde şubesi olduğu biliniyor.

 

 

bim-009.JPG

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum