ABD AKŞENER'E SOPA GÖSTERDİ!

ABD AKŞENER'E SOPA GÖSTERDİ!

ABD, Meral Akşener'e dünyaca ünlü dergi üzerinden mesaj gönderdi. Akşener, Türkiye'nin demagojik cumhurbaşkanının yerini alma potansiyeli olan gerçek bir tehdit. Elbette eğer Erdoğan onu önce hapise atmazsa...

Cesur, milliyetçi büyükanne Meral Akşener, Türkiye'nin demagojik cumhurbaşkanının yerini alma potansiyeli olan gerçek bir tehdit. Elbette eğer Erdoğan onu önce hapise atmazsa.

 

Dünyaca ünlü dergi, Foreign Policy, "neo-sultan" olarak tanımladığı Erdoğan'ın 16 Nisan referandumunu kendi lehine çevirmeyi başardığını, ancak kendisinin de galibiyetinin güvencesi ve gayrı meşru olduğunu gayet iyi bildiğini söyledi. Aynı yazıda Meral Akşener ise, "Erdoğan'ın politik haremine katılmayı reddeden kadın" olarak tanımlarken, Akşener için "Erdoğan'ın en büyük iç tehditi" ifadesini kullandı. Aynı zamanda referandum öncesi "Hayır" propagandası yapan Akşener'e uygulanan kasıtlı engellemeler de anımsatıldı.

 

Foreign Policy, Akşener'i Türk mitolojisindeki Asena'ya benzetirken, 60 yaşındaki deneyimli siyasetçinin uğradığı hakaretler ve suçlamalar karşısındaki duruşuyla Erdoğan'ın en potansiyel rakibi konumunda olduğu vurgulandı.

 

Erdoğancıların potansiyel rakiplerini gözden düşürmek amacıyla kullandıkları "Gülenci, FETÖcü, PKK'lı vb" gibi iftiraların Akşener'de işe yaramadığını, ateşli bir milliyetçi büyükanne olan Akşener'in, dindar bir Müslüman olmakla birlikte İslamcı olmadığı, Kürtler tarafından da sevilmediği anımsatılıyor. Bununla birlikte 1990'larda askerin siyaset üzerindeki etkisine direnmesi sayesinde İslamcılar tarafından sevildiği belirtiliyor.

 

Akşener'in olumsuz yanının ise, faşist olarak tanımlanan ülkücü camiadaki popülerliği olduğu söyleniyor. Öyle ki, ülkücülerin kullandıkları ve elleriyle yaptıkları kurt işareti de Nazi sembolünün bir varyasyonu olarak gösterilmiş.

 

Akşener'in mevcut duruşuyla Erdoğan'ın olağanüstü cumhurbaşkanlığı yetkilerini elde etmesinin önündeki engellerden biri haline geldiği söylenirken, Devlet Bahçeli ve Meral Akşener arasındaki mücadele de yazıda anımsatılmış.

 

 

"SARAY ENTRİKALARINDAN İBARET"

 

Bahçeli'nin önce karşı çıktığı başkanlık sistemi ve Erdoğan'a zaman içerisinde yanaşmasının gerekçesi ise, Economist'e konu hakkındaki görüşlerini aktaran eski bir üst düzey MHP'linin, Bahçeli'nin 2019'da kabinede yer alma vaadiyle bu girişime onay verdiğini söylediği sözleri anımsatılıyor. Türk siyasetinin günümüzdeki durumu ise "saray entrikalarından ibaret" olarak özetlenmiş.

 

Erdoğan'ın darbeleriyle gücünü yitiren CHP ve HDP'nin dışında, Akşener'in etkili bir "Hayır" kampanyası yürüttüğü, referandumdan sonra takipçilerini sokağa davet ettiğine dair sosyal medya paylaşımları ile referandum sonrasında da mücadelesini koruduğu belirtilirken, aşırı milliyetçi Akşener'in meteorik yükselişi, "muhteşem" olarak tanımlanıyor.

 

 

"SİYASİ ŞEYTANLA" İŞBİRLİĞİ

 

Akşener'in bir kadın olarak Türk siyasetindeki maçolara karşı duruşuyla sevgi ve saygı kazandığı söylenirken, saçından giyimine ve tercih ettiği takılara kadar Akşener'in bir şıklık abidesi olduğu da söyleniyor. Eline yaktığı Türk bayrağı şeklinde kına ile medyada viral oluşu anımsatılırken, kendisine karşı olan Bahçeli'nin ise "siyasi şeytanla" işbirliği yaptığı söyleniyor. Akşener'in eline yaktığı bayraklı kınanın Bahçeli tarafından görmezden gelindiğini, ancak vatandaşın önemli bir kesiminin bu eylemi hızla benimseyişiyle Akşener'in hiçbir rakibinin baş edemediği de söylenenler arasında.

 

AKP kanadından kendisine yöneltilen "Gülenci" suçlamalarına "Gülenci görmek istiyorlarsa aynaya bakmalılar" diye yanıt veren Akşener'in bu sözlerine kalabalığın coşkuyla katıldığı, milliyetçilerin önemli bir kesiminin ise Erdoğan'ın başkanlık hayaline karşı çıktıkları, MHP'nin hızla kan kaybettiği de anımsatılıyor.

 

MHP'de Bahçeli'nin halen desteklendiği, fakat parti içerisinde artık daha genç ve dinamik bir liderin görülmek istendiğinin de gizli olmadığı söylenirken, Erdoğan'ın en büyük korkularından birinin "demir leydi" lakabıyla anılan Akşener'in MHP'nin başına geçmesi olduğu da iddia ediliyor.

 

 

YEGANE İSİM MERAL AKŞENER

 

Türk siyasetinde Erdoğan'ın İslamcı kanadını etkileme potansiyeli olan yegane kişinin Meral Akşener olduğu belirtilirken, deneyimli politikacının Erdoğan'ı iktidardan indirmek isteyecek sol-laik kesimi tarafından da bir süre desteklenme potansiyeli olduğu iddia ediliyor. Erdoğan'dan uzaklaşan eski AKP'lilerin, bazı merkez sağ figürlerinin, ve Bahçeli tarafından kaçırılan milliyetçilerin de Akşener etrafında toplanması durumunda, Erdoğan'ın "tek partili" yönetiminin büyük tehdit altına gireceği söyleniyor.

 

Erdoğan'ın yanında olmak ya da susmak arasında bir tercih yapmayı reddeden "dişi kurt" Akşener'e karşı Erdoğan'ın nasıl tepki vereceği konusunun ilginç olduğu söylenirken, kısa bir süre öncesine kadar Erdoğan'ın potansiyel en büyük rakibi olarak görünen HDP'li Demirtaş'ın hapse atılması gibi, Akşener'in de başına benzer şeylerin gelebileceği uyarısında bulunuluyor.

 

 

ERDOĞAN'I KORKUTABİLİR

 

Buna rağmen, popüler bir milliyetçiyi hapsetmenin bir Kürt siyasetçiyi hapsetmek kadar kolay olmadığı söylenirken, milliyetçilerin sokağa dökülme ve ortalığı yangın yerine çevirme potansiyellerinin Erdoğan'ı korkutacağı da belirtilmiş.

 

Erdoğan'ın karşısında ''Tanrısız bir Kürt kadını' yerine ''Müslüman Türk anneanne'' figürü görmesinin atacağı adımlar konusunda kendisini dini anlamda da zora sokabileceği söylenirken, bu tip bir karşılaşmanın geçmişte Erdoğan'ın atlatmayı başardığı tehlikeler kadar kolay olmayabileceği anımsatılıyor.

 

Kaynak: http://foreignpolicy.com/2017/04/24/can-the-she-wolf-who-rejected-the-harem-take-on-sultan-erdogan-meral-aksener/

Çeviri: Şıvan Okçuoğlu

Kaynak: Odatv.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
33 Yorum