ABD - Çin savaşı başladı

ABD - Çin savaşı başladı

Donald Trump’ın başkan olduğu Amerika Birleşik Devleti (ABD) flaş bir karara imza attı ve ticaret savaşını resmen başlatmış oldu. İşte ayrıntılar;

Amerika Birleşik Devleti ile Çin arasında ticaret savaşı resmen başladı.

ABD ve Çin arasındaki, mali piyasaların merakla beklediği ticaret savaşı başladı.

ABD, Çin’den yaptığı 34 milyar doları bulan ve yaklaşık 818 ürünü kapsayan ithalata yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamasına başladı. Pekin yönetimi de Washington'un ek vergi girişimine aynı şekilde karşılık verme tehdidinde bulunmuştu.

Dünyanın iki büyük ekonomisi arasındaki ticaret savaşının, dünyanın dört bir yanında mali piyasaları ve kur dengelerini de etkilemesi bekleniyor.

ÇİN'İN HEDEFİ

Çin Ticaret Bakanı Gao Feng, son yaptığı açıklamada, ABD’nin ek vergilerinin ardından kendilerinin misillemede bulunacağını belirterek, bunun bütün dünya ticaretine olumsuz etkileri olacağı uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen ay, ülkesinin "fikri mülkiyet hırsızlığı"na yanıt olarak 50 milyar dolarlık Çin ithalatına yüzde 25 ek vergi uygulama başlatacağını açıklamıştı.

Bu vergilendirmenin 34 milyar dolar ve ardından 16 milyar dolar şeklinde kademeli uygulanması bekleniyor.

Pekin, öncelikle, soya fasulyesi, mısır, buğday, pirinç, dana eti, kümes hayvanı, balık, mandıra ürünleri, fındık, sebze ve otomobil ithalatını hedefliyor.

Euronews’te yer alan habere göre; ticaret savaşının başlamasının öncesinde Çin hisse senetleri, geçen haftalarda sert düşüş gösterdi. Çin'de borçların yapılandırılmasının, ekonomik büyüme görünümünü nasıl etkileyeceği en merak edilen konuların başında geliyor.

Dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılar, karşılıklı olarak gümrük tarifelerini nasıl uygulanacağını merakla bekliyor.

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ'NDEN UYARI

Çin 2017'de yüzde 6.9 büyürken, bu yıl ise yüzde 6.5 seviyesinde büyümeyi hedefliyor.

Dünya Ticaret Örgütü ise çarşamba günü yaptığı açıklamada, tekrar ticaret alanında sınırlamalar getirilmesinin, toparlanma sürecine giren küresel ekonomiyi tehlike altına atacağı uyarısında bulundu.

Dünya Ticaret Örgütü dışında Uluslararası Para Fonu da (IMF) yaptığı son açıklamada ABD’nin başlattığı ticaret savaşının etkileri konusunda uyarıda bulundu.

ABD, Çin’in dışında rakip gördüğü AB’den yaptığı ithalata da ek vergiler getirmek için hazırlanıyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.