ABD geri adım attı. Viyana sözleşmesine uyacağız!

ABD geri adım attı. Viyana sözleşmesine uyacağız!

Osman Kavala'nın serbest bırakılması için harekete ortak bildiri yayınlayan ülkelerden, ABD'nin ve Kanada'nın Ankara Büyükelçilikleri  geri adım atarak Viyana Sözleşmesi'nin 41’nci maddesine riayet edeceğini duyurdu.

ABD, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 büyükelçinin Osman Kavala hakkındaki açıklaması sonrası geri adım attı. 

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Büyükelçilik, Viyana Sözleşmesi'nin 41’nci maddesine riayet edecek.

 

Aralarında ABD Büyükelçisi'nin de bulunduğu 10 büyükelçinin Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını talep etmesinin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyükelçilerin istenmeyen adam ilan edileceği açıklamasına kabine toplantısının başladığı sıralarda ABD ve Kanada'nın  Türkiye büyükelçiliklerinin sosyal medya hesabından yanıt geldi.

Açıklamada, "Diplomatik İlişkiler Hakkındaki ABD Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" ifadeleri kullanıldı.

41. madde: Devletlerin iç işlerine karışmamak büyükelçilerin görevidir

Sözleşmenin 41. maddesine göre, devletlerin ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her büyükelçinin, karşı devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmesi gerekiyor. Ayrıca büyükelçilerin, anılan devletin iç işlerine karışmamak da görevi olarak yer alıyor.

 

abd-004.JPG

 

kanada-001.JPG

 

 

Diplomatik İlişkiler Hakkındaki ABD Viyana Sözleşmesinin 41. maddesi şöyle :

MADDE 41

 

 

1. Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıkların halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.

 

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya
aracılığıyla yürütülür.

 

3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak
bir tarzda kullanılmaz.

 

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.