ABD hava üssü taşınıyor

ABD hava üssü taşınıyor

Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek'te bulunan ABD 'Manas' hava üssü taşınıyor. Al Jazeera üsdeki taşınma işlemlerini görüntüledi, yetkililerle konuştu.

11 Eylül 2001’de ABD’de yaşanan terör saldırısından sonra, NATO’nun Afganistan askeri operasyonlarını desteklemek amacıyla Kırgızistan’da açılan ABD hava üssünün taşınma işlemleri başladı. 14 Haziran'a kadar Kırgız yönetimine teslim edilmesi bekleniyor.

Sözleşmesi süresi Temmuz ayında bitecek olan üssün bazı bölümleri Romanya’daki ABD hava üssüne taşınacak. 

Üssün sözleşmesinin uzatılmayacağı Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından daha önce kesin bir dille belirtilmişti.

Geçtiğimiz yıl da Kırgız hükümetinin, üssün kapatılması ile ilgili kararı meclis tarafından onaylanmıştı. 

Üssün görevleri arasında bulunan yakıt ikmal görevi, 28 Şubat 2014’te sona erdirildi. Ayrıca, yük ve askeri personelin Afganistan’a ulaştırılması, partnerlerarası ilişkileri geliştirme görevleri ortadan kalktı.

Yakıt İkmal Bölümü’nün kapanması üssün taşınmasında ilk ciddi adım olarak değerlendirilmişti. Bu arada, Uluslararası Manas havalimanında bulunan üsse ait yaklaşık 17 uçak da ABD’ye gönderildi.

Taşınma 11 Haziran’a kadar sürecek

Üssün taşınma işlerinin yoğun bir şekilde devam ettiğini ve 11 Haziran’a kadar bitmesi gerektiğini belirten üs komutanı John Millard, Afganistan operasyonlarını desteklemek amacıyla yaptıkları bütün görevlerin sona erdiğini açıkladı. Şimdi üssün temizlenerek, altyapı sistemlerinin Kırgız Hükümetine teslim edilmesi gerektiğini söyleyen Millard, "Afganistan’a destek sağlamaya devam edeceğiz. Kiraladığımız tesisleri Kırgız Hükümetine teslim etmeye başlayacağız. Teslim edeceğimiz tesisler sağlam ve kullanılmaya hazır olacak. Şu an çadırları söküyoruz. Haziran’da da kapanış törenimiz yapılacak" dedi.

Üssün bazı bölümleri Romanya’ya taşındı

Uzmanlar, üssün Yakıt İkmal Bölümünün Orta-Asya ülkelerinden birine taşınacağı tahmininde bulunurken, üs yetkilileri, bölümün Orta Asya dışında bir ülkeye taşındığını, ancak, hangi ülke olduğunu henüz açıklayamayacaklarını söylüyor. Üssün diğer bölümleri ise Romanya’ya taşındı ve MK Tranzit Merkezi adını aldı.

‘Üssün kapatılması için oy vermiştim’

Kırgız meclisi Sosyal Demokratlar Partisi milletvekili İrina Karamuşkina, kendisinin üssün kapatılması için oy kullandığını bildirirken, "Üs sözleşmesi süresi sona erdi. Tabii ki üssün çıkartılması ülke bütçesini etkiliyor. Ancak, bunu artık hükümet düşünmeli. Çünkü onlar sözleşmenin sona ereceğini biliyordu. Bizim için daha önemli olanı siyasi talimatları yerine getirmekti. Her şey yasa çerçevesinde yapıldı" dedi.

‘Üssün kalması için yeni sözleşmenin yapılmasını isteyeceğiz’

11 Haziran 2013 tarihinde mecliste üsle ilgili karar oturumuna katılan 96 milletvekilinden 91'i üssün ülkeden çıkartılması için oy vermişti.

Üssün çıkartılmasına karşı oy kullanan bağımsız milletvekili Ravşan Ceenvekov, ABD hava üssünün, ülke güvenliği ve ekonomisine olumlu katkı sağladığına dikkat çekti. Ceenbekov, "Maalesef Hükümet ve Meclis ABD hava üssünün çıkartılması kararı aldı. Ancak, şimdi de geç değil, biz, bazı milletvekilleri, üssün Kırgızistan’da kalması ile ilgili yeni sözleşmenin yapılmasını hükümetten, meclisten ve ABD hükümetinden istemeyi düşünüyoruz. Üssün kalması, güvenlik ve ekonomik açıdan ülkemize yararlıdır. Üssün burada olması, terör örgütlerinin bize saldırmalarına manevi de olsa engel oluyor. Bütçeyi de etkiledi. Bugüne kadar üsden 60 milyon dolar kira ücreti alıyorduk. Vergilerle beraber kazandığımız gelir toplam 200 milyonu buluyordu" dedi.

Uzman Azamat Tınayev ise, üssün kapatılması ile bütçenin etkilenmesi endişesine dikkat çekiyor.

Tınavyev, "Üs olmasaydı ne yapacaktık? Bütçede açık oluşuyor ve bu açığı, Hükümet, sigara ve alkol ürünlerine vergileri arttırarak halktan toplamak istiyor. Söz verdikleri diğer yatırım projelerini göremedik" diyerek hükümeti eleştirdi. Ancak, Kırgızistan Hükümetinin Afganistan operasyonlarına destek sağlamakta üstlendiği bütün görevlerini yerine getirdiğini ve bunun için de onlara saygı göstermek gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Sivil Merkez oluşturulacak

Başbakan Cantörö Satıbaldiyev, daha önce üsle ilgili yaptığı açıklamalarında, üssün yerine Uluslararası Sivil bir yük taşıma merkezinin oluşturulacağını ve bunun için ABD, Rusya ve Türkiye’den yatırımcılarla görüşmeler yapıldığını bildirmişti.

Kırgızistan’daki ABD askeri hava üssü, 11 Eylül 2001 tarihinde ABD’de yaşanan terör saldırıları sonrası Afganistan’daki terör örgütlerine karşı başlatılan operasyondan sonra ‘Gansi’ adıyla açıldı. Daha sonra adı ‘Manas’ olarak değiştirilmişti.

2006’da dönemin Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev, Moskova’da yaptığı basın açıklamasında ABD üssünü ülkeden çıkartacağını duyurmuştu.

Daha sonra üs Transit Sevkiyat Merkezi’ne dönüştürülerek görevine devam etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.