ABD out Rusya in! En yakın müttefikimiz artık Rusya!

ABD out Rusya in! En yakın müttefikimiz artık Rusya!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Beştepe’de yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İşte ayrıntılar;

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasında yapılan görüşmenin ardından ortak açıklama yapıldı ve basın mensuplarının soruları yanıtlandı. İki ülke arasında çok kritik anlaşmalara imza atıldı.

İşte iki liderin ortak basın toplantısında yaptığı açıklamalar;

ERDOĞAN'IN KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKANLAR

Askeri, siyasi, ticari ve kültürel alanlarda görüşmeler yaptık. Siyasi diyalog ekonomik alana da yansıyor.

"HEDEFİMİZ 100 MİLYAR DOLAR"

Rusya ile) Ticaret hacmimiz, bir önceki yıla göre bizim hesaplamalarımızda yüzde 32 arttı ve 22 milyar doları da aşmış bulunuyor. Hedeflerimiz çok daha yüksek. İki ülke arasında bizim hedefimiz aslında 100 milyar dolara ulaşmak. Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması görüşmelerinin bir an önce sonuçlandırılması ve bu vesileyle de 100 milyar dolar hedefine yaklaşmamızı temenni ediyorum ki sağlamış olacaktır.

‘AKKUYU’YU 2023'E KADAR TAMAMLAMAK İSTİYORUZ’

Akkuyu Nükleer Santrali'ni 2023'e kadar tamamlamak istiyoruz. 20 milyar doları aşacak bir yatırım olacak.

‘REKOR BEKLİYORUZ’

2017 yılında misafir ettiğimiz Rus vatandaşlarının sayısı 4,7 milyona ulaştı. Böylece Türkiye'yi ziyaret eden turistler arasında özellikle Rusya Federasyonu'ndan gelen turistler birinci sıraya yerleşmiş oldu. Önümüzdeki yıl bu rakamın 6 milyona ulaşması bekleniyor.

"VİZELERİN KALDIRILMASI ARZUMUZDUR"

Vizesiz seyahatin yeniden başlaması arzumuzdur.

ÜÇLÜ ZİRVE

Yarın İranlı mevkidaşımızın (Ruhani) da katılımıyla yapacağımız üçlü zirve toplantısında, bu sürecin, Astana görüşmelerinin seyri hakkında, görüş alışverişini çok daha farklı bir şekilde ele alma imkanımız olacak.

 

‘RUS DOSTLARIMIZLA AYNI ENDİŞELERİ PAYLAŞIYORUZ’

Bulunduğumuz nokta itibarıyla Suriye'de Rus dostlarımızla birçok temel konuda aynı endişeleri paylaşıyoruz. Suriye'nin geleceğinin DEAŞ, YPG, PYD gibi proje terör örgütlerine bırakılmayacak kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede, ortak çıkarlarımıza odaklanarak işbirliğimizi devam ettireceğiz."

‘AFRİN KONUSUNDA BİLGİLENDİRDİM’

Sayın Putin'e Afrin Operasyonunun sonuçları hakkında gerekli bilgileri aktarma fırsatını buldum. Harekatın, ülkemizin güvenliği yanında komşumuz Suriye'nin toprak bütünlüğü ve milli birliği açısından da önemini vurguladım. İnşallah bundan sonra da Suriye'de istikrarın tesisi, huzur ve güvenliğin sağlanması noktasında beraber çalışmayı sürdüreceğiz.2019 yılında Türkiye'de ve Rusya'da gerçekleştirilecek Kültür ve Turizm Yılı etkinlikleri büyük önem taşıyor. Toplumsal Forumun Moskova Yunus Emre Kültür Merkezi ve Ankara'daki Rus Kültür Merkeziyle birlikte bu sürece katkı sağlayacağını da düşünüyoruz.

Kimi çevrelerin Türk-Rus iş birliğini zehirleme gayretlerine şahit olduk ama hamdolsun ilişkilerimiz, bu zorlu sınavları başarıyla atlattı. Boşa çıkan her provokasyonla ikili iş birliğimiz tıpkı su verilmiş demir gibi çelikleşti, güçlendi.

PUTİN'İN KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKANLAR

Sayın Erdoğan ile ikili işbirliğimizin yanı sıra bölgesel konuları ele aldık.

YENİ ANLAŞMALAR İÇİN KURUMLARA TALİMATLAR VERİLDİ

Türkiye ile ilişkiler ilerliyor. Farklı konularda yeni anlaşmalar için ilgili kurumlara hazırlık talimatı verildi.

2017 yılında Türk-Rus ticaret hacmi arttı. Karşılıklı yatırımları artırma niyetindeyiz. Yeni yatırım platformları oluşturmak istiyoruz.

TürkAkım'da deniz kısmında iki ayrı hat kuruluyor. Kısa süre içinde kara kısmında da hat kurmaya başlayacağız.

Bizim terörle mücadele konusunda görüşümüz-tutumumuz şudur: Suriye konusunda işbirliği yapıyoruz. Hedefimiz Suriye'deki terör yuvalarını ortadan kaldırmaktır. Bu doğrultuda Türkiye'yle işbirliği yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.

Kürt halkı Suriye toplumunun vazgeçilmez bir parçasıdır. Tüm siyasi süreçlere katılma hakkı vardır.

Fakat, bu konudaki tüm süreçler koordinasyon içinde olmalı. Aksi halde nihai sonucu alamayız.

SORU CEVAP

ERDOĞAN: S-400 TÜRKİYE'NİN KENDİ KARARIDIR

Erdoğan: S-400 konusu Türkiye'nin kendi kararıdır. S-400 anlaşmasını yaptık, o defteri kapattık. Teslimatı erkene almak suretiyle Rusya bize olan samimiyetini çok daha güçlü hale getirmiştir. Akkuyu ile enerjimizin yüzde 10'unu karşılaycağız. Böyle bir projenin hayata geçirilmesinde Rusya'nın kolaylaştırıcı yaklaşımı, hele hele bir çok gencimizi yetiştirmeye yönelik adımlar böyle bir işbirliğini gerçekleştirmeye vesile olmuştur. Uluslararası enerjimize de enerji katacaktır.

PUTİN: SKRİPAL KONUSUNU DA GÖRÜŞTÜK

Putin: Dünyanın 20 ülkesinde bu tür kimyasal unsurların imalatı yapılabiliyor. Scotland Yard bu soruşturma için birkaç ay gerektiğini bildirdi.

S-400 konusunda Türk meslektaşlarımızın ricası oldu. Üretimine ivme kazandıracağız. Bu ticari bir meseledir. Şirketler tarafından çözüme bağlanıyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.