ABD, PKK’nın lider kadrosunun tasfiyesi için koyduğu para ödülünü neden hatırlattı?

ABD, PKK’nın lider kadrosunun tasfiyesi için koyduğu para ödülünü neden hatırlattı?

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin 14 Nisan’da, PKK’nın lider kadrosunun yakalanması için 2018 tarihinde koyduğu para ödülünü yinelemesi, Türkiye’de şüphe ile karşılanmıştı.

ABD’yle son yıllardaki gelişmelerde ilişkilerin düzelemeyeceği noktalara gelmesi düşünülünce Biden yönetiminin bu anımsatması bir "kart" olarak düşünülmeye başlandı.

Bazı uzmanlara göre Ortadoğu’daki son gelişmeler veya savaş Rusya ve İran’ın etkisini arttırdı. Suriye’de Rusya’nın elini güçlendirebilecek bir siyasi çözümün önüne geçmek ve İran’ı kuşatabilmek için SDG terör örgütüne ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle PKK’nın Suriye kolu olan YPG’nin isminin terör örgütü olarak anılması nedeniyle SDG (Suriye Demokratik Güçleri) olarak lanse edilmesi için piar çalışmaları yapıyor. YPG/PKK terör örgütüne ABD’nin başkenti Washington’da ilk kez bir lobi firmasıyla anlaşma yaptırılıyor. SDG veya YPG’li teröristlere DEAŞ ile mücadele ettikleri için(???) özel göçmen vizesi (eş ve çocukları dahil) verilmesi Kongre’ye sunuluyor.

Rusya da YPG terör örgütünü kazanmak için YPG’ye özerklik sağlayacak federal bir yapıyı destekliyor. Ancak YPG’nin Şam rejimi ile siyasi bir anlaşma yapmadan özerklik kazanmasının mümkün olamayacağı bu teröristlere bildiriliyor. ABD ile Rusya arasında kalan YPG her iki tarafa da mavi boncuk dağıtıyor.

Diğer yandan ABD, Ortadoğu, Doğu Akdeniz, Kafkasya ve en son Karadeniz’de ortaya çıktığı gibi “yakın tehdit” olarak ilan ettiği Rusya ve “yükselen tehdit” olarak gördüğü Çin’e karşı mücadele için Türkiye’yi kazanma yoluna gitmesi şart görünüyor. Zira Rusya ve Çin’in yayılma alanlarının genişletilmesi önünde tek engel Türkiye’nin jeostratejik konumu görünüyor.

Habertürk yazarı Bülent Orakoğlu bugünkü yazısında gelişmeleri, "...PKK liderlerine konulan ödül ile ilgili hatırlatma ABD’nin Erdoğan ile yaşadığı sorunların çözümü için ‘Kürt kartını’ yeniden masaya sürmesi olarak görülüyor. Biden’in Başkan seçildiği günden günümüze kadar ‘Türk düşmanı’ tavırları, ‘soykırım açıklamaları’ karşısında Başkan Erdoğan şüphesiz hissi hareket etmeyerek ülkemizin menfaatleri doğrultusunda en doğru kararı verecektir inşallah." diye değerlendirdi.

Eski emniyetçi de olan yazar Orakoğlu'nun, "Başkan Erdoğan şüphesiz hissi hareket etmeyerek ülkemizin menfaatleri doğrultusunda en doğru kararı verecektir inşallah." diyerek, ABD'nin kart uzattığını Türkiye'nin de bu eli sıkarak ABD'yle ilişkileri yeniden düzeltmesi gerektiğini ima etmesiyse, soru işaretlerini daha da çoğaltıyor.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.