ABD Suudi Arabistan'a 15 milyar dolarlık füze sattı! Bu cinayet bir harika dostum

ABD Suudi Arabistan'a 15 milyar dolarlık füze sattı! Bu cinayet bir harika dostum

ABD, Suudi Arabistan'a 15 milyar dolarlık füze savunma sistemi sattı. Söz konusu satış, Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Yemen'deki askeri operasyonları sebebi ile yoğun eleştirilere maruz kaldı.

ABD ile Suudi Arabistan arasında yeni bir silah satışı anlaşması gerçekleştiği duyuruldu. Suudi Arabistan'ın ABD'den 15 milyar dolarlık füze savunma sistemi alacağına ilişkin anlaşmaya varıldı.

Euronews'in haberine göre taraflar, pazartesi günü Suudi yetkililerin satın alacağı 44 adet Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi (THAAD) ile ilgili teklif ve kabul anlaşmalarını imzaladı. 2016 Aralık ayından beri masada olan THAAD anlaşması Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Yemen'deki askeri operasyonları sebebi ile Riyad'ın uluslararası kamu oyunda yoğun eleştirilere maruz kaldığı sırada geldi.

ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamada THAAD anlaşmasının "Suudi Arabistan'ı bölgede İran ve İran destekli radikallerin füze tehditlerine karşı koruyacağı" belirtildi.

ABD Kongresi, THAAD'ların satışına 2017 yılında onay verirken Senato Yemen'de askeri saldırılar düzenleyen Suudi'lerin önderliğindeki koalisyona desteğin sonlandırılması için çarşamba günü bir yasa tasarısı oyladı. Tasarının kabulü için bir oylama daha gerekiyor.

Anti-balistik füze savunma sistemi THAAD'lar ABD ordusunun en büyük silah tedarikçilerinden birisi olan Lockheed Martin Space şirketi tarafından üretiliyor. THAAD füzeleri 200 kilometre mesafede 150 kilometre uzaklıktaki bir füzeyi vurabiliyor. Bu füze savunma sistemi 2008 yılından beri Lockheed Martin Space tarafından satılıyor.

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.