ABD’den skandal karar: Kıbrıs Rum Kesimine silah vizesi

ABD’den skandal karar: Kıbrıs Rum Kesimine silah vizesi

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen EastMed Yasası’yla Türkiye’nin gaz arama çalışmaları “tehlikeli” olarak nitelendirilip takip edilecek ve raporlandırılacak.

Amerika, Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı düşmanca bir politika izlemeye başladı. ABD senatosunda kabul edilen yasaya göre Rum kesime 32 yıl sonra silah vizesi veriliyor. Amerika ordusu Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgedeki çalışmalarını raporlayacak. Yunanistan’a ise 3 milyon dolarlık yardım gönderilecek.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye karşıtı EastMed Yasası’nı kabul etti. Yeni Şafak’tan M. Şakir Saraç’ın haberine göre; yasa, ABD’nin Doğu Akdeniz’de etkinliğini arttırarak Yunanistan, İsrail ve Rum Yönetimiyle ortaklığın ilerletilmesini öngörüyor.

İSRAİL VE YUNANİSTAN STRATEJİK ORTAK

Senatör Bob Menendez ve Marco Rubio’nun hazırladığı yasa hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partinin desteği ile onaylandı. Yasa ile kendini Türkiye’nin karşısına konumlandıran ABD, Rum Kesimi ve Yunanistan’ı korumaya alıyor. Tasarıda ABD’nin Doğu Akdeniz’deki stratejik ortaklarının Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olduğu belirtiliyor.

32 YIL SONRA SİLAH VİZESİ

Bir diğer madde ise ABD, İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs arasında enerji işbirliğini kolaylaştırmak için Amerika Birleşik Devletleri-Doğu Akdeniz Enerji Merkezi kurulması için yetki veriyor. Yasa ile ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne uyguladığı silah ambargosunu kaldıracak. ABD, adanın fazla silahlanmasının barış görüşmelerini engelleyeceği gerekçesiyle Rum Kesimi’ne silah satışını 1987 yılında durdurmuştu.

TÜRKİYE RAPOR EDİLECEK

Tasarı Pentagon’a Doğu Akdeniz’de tansiyonu daha da yükseltecek bir yetki veriyor. Tasarı ile Amerikan ordusu Türkiye ve Rusya’nın da aralarında olduğu ülkelerin Münhasır Ekonomik Bölgelerdeki “tehlikeli” aktiviteleri, ihlalleri takip ederek raporlayacak. ABD Ege ve Akdeniz’deki hareketliği takip etmek için Dedeağaç’a gelişmiş bir radar üssü inşa etmeye başlamıştı.

ABD’nin tasarısında Ankara ile Washington arasında kriz yaratan S-400 alımı da yer aldı. Buna göre, Türkiye S-400 hava savunma sistemi alma planından vazgeçmediği sürece ABD kanunları hükümleri çerçevesinde Türkiye’ye F-35 sevkiyatı yapılmayacak. Ayrıca alım gerçekleşirse ABD Türkiye’ye karşı yaptırım uygulayabilecek.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.