AB’den Türkiye’deki sığınmacılara 780 milyon Euroluk destek

AB’den Türkiye’deki sığınmacılara 780 milyon Euroluk destek

AB Türkiye Delegasyonu "Türkiye'deki Sığınmacılar için Mali Yardım Programı" (FRIT) kapsamında Türkiye'ye taahhüt edilen 6 milyar euroluk fonun 780 milyon euroluk son kısmını sözleşmeye bağlandı.

AB, Türkiye'deki sığınmacılar için 2016 yılında taahhüt ettiği 6 milyar euroluk fonun son kısmını sözleşmeye bağladı. Bu kapsamda AB, Türkiye'ye 780 milyon euroluk destek verecek.

AB Türkiye Delagasyonu tarafından, "Türkiye'deki Sığınmacılar için Mali Yardım Programı" (FRIT) kapsamında mart 2016'da taahhüt edilen 6 milyar euroluk paketin 780 milyon euroluk son kısmının da sözleşmeye bağlanma sürecinin tamamlanması dolayısıyla delegasyon binasında basın toplantısı düzenlendi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı kapsamında 245 milyon euroluk fona sahip Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı Programı'nın (T-SUY) başlatılacağını bildirdi.

 

HİBE DESTEĞİ OLARAK VERİLECEK

 

Toplantıya çevrim içi ortamda katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, Mali Yardım Programı kapsamında mültecilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesine yönelik 245 milyon artı 20 milyon euroluk fonun doğrudan hibe desteği şeklinde verileceğini ifade etti.

Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesinin arzu edildiği dönemde bu önemli anlaşmanın ilişkilerin geleceği için de anlamlı bir adım olacağını vurgulayan Ertem, "Türkiye'nin coğrafi konumu, birçok göçmen ve yabancı için bizi transit veya ev sahibi ülke konumuna getirdi ve getirmeye de devam ediyor. Yaşam mücadelesi veren bu insanları karşılayıp, insani şartlarda ağırlamayı sürdürmek adına bu fonların devamlılığı küresel yük paylaşımı bağlamında gereklidir." değerlendirmesinde bulundu.

Ev sahipliği yapılan koruma altındaki kişilerin eğitim ve sağlık dahil temel hak ve hizmetlere erişimini sağlamaya yönelik çabaların devam ettiğinin altını çizen Ertem, bu çerçevede Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardımı Programı'nın (SUY) tarihteki en büyük insani yardım programı olduğunu anlattı.

 

"MÜLTECİLERİN YAŞAM STANDARTLARINI İYİLEŞTİRMEK İÇİN KULLANILACAK"

 

SUY Programı ile Avrupa Birliği finansmanı, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Türk Kızılay ve Türk devlet kurumları arasındaki ortaklıkla Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 1,8 milyondan fazla yabancıya her ay insani yardım sağlandığı bilgisini paylaşan Bakan Yardımcısı Ertem, şunları kaydetti:

'Yerinden edilen bu insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması bu fonların desteği ve ortakların üstün gayretleri ile sağlanmaktadır. Halihazırda uygulanan SUY Programı'nın tamamlayıcısı 245 milyon euroluk bu fon, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Türk Kızılay ortaklığında en savunmasız mültecilerin yaşam standartlarının temel ihtiyaç desteğiyle iyileştirilmesi projesi olarak uygulanacaktır.

Bu projeyi kısaca T-SUY olarak adlandırıyoruz. T-SUY, Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı anlamına gelmektedir. T-SUY derken projemizin Sosyal Uyum Yardımı'nın desteği ve tamamlayıcısı olduğunu vurgulamak istiyoruz. Nitekim bu projeyi de SUY projemizde olduğu gibi Kızılay Kart platformunda uygulayacağız ve SUY'da olduğu gibi insani yardım anlayışını devam ettireceğiz.'

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.