AB'den Türkiye'ye hukuk dersi

AB'den Türkiye'ye hukuk dersi

Barroso, 'Yargı bağımsızlığı için güvence verdi” derken, Schulz 'Başbakan'ın hukukun üstünlüğü mesajını aldığını düşünüyorum” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beş yıl aradan sonra gittiği Brüksel'de Avrupa Birliği'nin önemli isimleriyle biraraya gelip Türkiye gündemini meşgul eden operasyonlar, görevden almalar, HSYK tasarısı ve Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakereleri hakkında görüştü.


Erdoğan, bir günlük Brüksel ziyaretinde ilk olarak AB Konseyi Başkanı Herman van Rompuy ile biraraya geldi. AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Komisyonu Komiseri Stefan Füle ile de görüşen Başbakan, akabinde düzenlenen çalışma yemeğinde Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz'un yanı sıra AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Van Rompuy ile fikir teatisinde bulundu.

Erdoğan, dün öğleden sonra Herman Van Rompuy ve Jose Manuel Barroso ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Liderler, ortak basın toplantısında yaptıkları görüşmelere ilişkin soruları yanıtladı.

"TÜRKİYE VE AB MÜTTEFİKTİR"

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Birliği ile Türkiye'nin müttefik olduğunu belirtti. Ağırlıklı olarak ikili ilişkileri ve çevre ülkelrde yaşanan sorunları görüştüklerini dile getiren Barroso, Erdoğan'ın dile getirdikleri konuları kaydettiğini belirtti ve "Erdoğan, bize güvence verdi" dedi.

Barroso, toplantıda şunları dile getirdi: "Türkiye’nin HSYK konusunda AB ilkelerine uyup uymadığı ile ilgili kaygılarımızı dile getirdik. Komisyon olarak sonucu izliyoruz, değerlendireceğiz. AB ve Türkiye müttefiktir. Bu konuda yararlı ve verimli görüşmeler yapıldı. Geri kabul anlaşması imzalandı. Vize için imzalar atıldı. İki taraf için de faydalı olacaktır. AB'de bir çok kişinin düşündüğü gibi endişe duyuyoruz. Samimi bir dost olarak Erdoğan'la konuştum ve bu sohbet sonucunda memnun oldum. Başbakan bize güvence verdi. Erklerin ayrımına saygı duyduğunu belirtti. Bunlar Türkiye'nin ekonomik çıkarınadır. Dolayısıyla, burada dile getirdiğimiz konuları Türkiye kaydetmiştir. Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı konuları izliyoruz. Size yardım etmeye hazırız. Ticari ilişkileri nasıl derinleştireceğimizi konuştuk. Çok acilen Kıbrıs konusunda kapsamlı bir çözüm sağlanması gerektiğini konuştuk. Türkiye'nin AB üyeliği için bu önemli bir konu."

"TAM ÜYELİKTE İLERLEME BEKLİYORUZ"

Başbakan Erdoğan ise konuşmasında Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde ilerleme beklediklerini dile getirdi. Erdoğan'ın ifadelerinden satırbaşları özetle şöyle: "Uzun bir aradan sonra buradayız. Memnuniyetimi ifade etmek isterim. Her zaman samimi bir çaba içerisinde olduk... Eş zamanlı olarak geri kabul anlaşması imzalandı. Bu ilişkilerde canlanma anlamına gelmektedir. Uzun süre sonra Brüksel'e yaptığım bu ziyaret karşılıklı beklentilerimizin dile getirilmesi bakımından yararlı olmuştur. Az önce gerçekleştirdiğimiz görüşmede ilişkilerimizin daha ileriye taşınması için görüşlerimizi teyit ettik. Altını çizmem gereken bir konu var; Ankara Anlaşması'nın 52'inci maddesinde dediği gibi tam üyelik konusunda ilerleme kaydedilmesini bekliyoruz.

Kıbrıs konusunda da Türkiye olarak her türlü olumlu adımın atılması için kararlıyız. KKTC'nin Cumhurbaşkanı ile yapıcı tavırda olmaları için telkinde bulunduk. Güney Kıbrıs'ın takınacağı tavrın olumlu istikamette olması durumunda inanıyorum ki Kıbrıs'ta her iki halkın kazanacağını görebiliriz.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI

Eğer yargı bağımsızlığını tarafsızlık ilkesinden saparak kullanmaya kalkarsa orada ciddi manada sıkıntılar doğar. Bu sıkıntıları aşabilmek için de yargının hem bağımsızlığını hem de tarafsızlığı ilkesini ortaya koymak ve bunu da belli esaslara bağlamak yasamanın görevidir.

HSYK İLE İLGİLİ TAVSİYELER

Erdoğan, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Birliği'nin HSYK ile ilgili kaygılarının giderilip giderilmediği yönündeki bir soruya "HSYK ile ilgili bize bazı tavsiyeler oldu komisyonda da değişiklikler yapıldı" şeklinde cevap verdi.

BARROSO’YA PARALEL SORU

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, “Başbakan, Brüksel’e paralel yapıyla ilgili delillerle geldiğini söyledi. Bunlar sizi tatmin etti mi” yönündeki soruyu şöyle yanıtladı: “Durumu bize gördüğü biçimde açıkladı. Sorunlar ne olursa olsun, bunların çözümü hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı ilkelerine uymalıdır dedik.”

TAM ÜYELİK Mİ, İMTİYAZLI ORTAKLIK MI?

Herman Van Rompuy’a, Türkiye ile ilgili hedefin AB'ye tam ortaklık mı, yoksa imtiyazlı üyelik mi olduğu soruldu. Rompuy, cevap olarak "Üyelik müzakereleri geçtiğimiz yıl bir ivme kazandı. 2010'dan beri ilk kez olmak üzere yeni bir başlık açıldı. Bu iki tarafın da çıkarınadır. 2014 yılında umarım daha fazla ilerleyebileceğiz. Nihai hedef konusunda şunu söylemeliyim; 49'uncu maddeye dayanarak daima hedef üyeliktir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.