ABD'nin tercihi: Erdoğan mı, Yıldırım mı?

ABD'nin tercihi: Erdoğan mı, Yıldırım mı?

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Franklin Jeffrey'den önemli açıklama...

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Franklin Jeffrey Aydınlık’tan Şafak Terzi’ye konuştu. Trump yönetiminin de danıştığı Türkiye ve Ortadoğu uzmanlarından olan Jeffrey, Ergenekon-Balyoz operasyonlarının ilk dalgaları sırasında, 2008-2010 yılları arasında Ankara’da büyükelçilik görevi yapıyordu ve daha sonra ortaya çıkan Wikileaks belgelerinde de (Türk generalleri hakkında Washington’a gönderdiği gizli kriptolarıyla) adından sıkça söz ettirmişti.

Jeffrey, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin yaptığı “Bağımsız Kürdistan” referandumu sonrasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ve Başbakan Binali Yıldırım’ın verdiği birbirinden farklı tepkilere ilişkin soruya da yanıt verdi.

 

Röportajın ilgili bölümü şöyle:

“-Başbakan Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Barzani’ye yönelik söylemleri birbirinden farklı. Erdoğan, 'bir gece ansızın gelebiliriz' derken, Binali Yıldırım, herhangi bir savaş olmayacağını belirtti. Washington’da bu iki yaklaşımdan hangisi daha olası görünüyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuya değindiğini duydum ve bence, bu referandumu yakın bir müttefikin ihaneti olarak görüyor. Ancak Yıldırım, başka gerginliklerin strateji ve ekonomi üzerindeki etkisini dikkate almak durumunda ve mantıklı olan bu gerginlikleri azaltmaktır, artırmak değil.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.