Abdullah Gül: Kürtleri yok sayamayız

Abdullah Gül: Kürtleri yok sayamayız

Abdullah Gül, Barzani’nin bağımsızlık referandumu üzerinden yaşanan gelişmeleri yorumladı ve “Manşetlere baktığımda sanki bizim Kürt nüfusumuz yokmuş gibi sorumsuz manşetler de görüyorum” dedi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kuzey Irak’taki referanduma ilişkin, “Irak’ın toprak bütünlüğünün siyasi birliğini hep desteklememiz lazım ki biz bunu güçlü bir şekilde destekledik. Vaktiyle Saddam’ın acımasızlığı olmasaydı, Irak da bu duruma gelmezdi. Suriye’nin acımasızlığı olmasaydı Suriye o hale düşmezdi. Bütün bunlardan alınacak dersler var” dedi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, akrabalarının düğününe katılmak üzere geldiği İzmir’de valilik ziyaretinin ardından Hisarönü Camii’nde cuma namazı kıldı. Namazın ardından vatandaşları selamlayan Gül, ardından Kemeraltı Çarşısı’nda kahve içti. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Abdullah Gül, gündeme dair değerlendirmede bulundu.

“IRAK’IN BU HALE GELMESİ YENİ BİR ŞEY DEĞİL”

Kuzey Irak’taki referanduma ilişkin konuşan Gül, “Bunlar çok önemli gelişmeler, bütün devlet erkanı bunu çok yakın takip ediyor, gerekeni yapıyor. Nihayetinde bunlar Türkiye’nin ulusal meseleleri olduğu için bunlara öyle bir bakış gerekir. Hiçbirimiz bu coğrafyada herhangi bir ülkenin toprak bütünlüğünün tehlikeye girmesini istemeyiz. Dolayısıyla özellikle Irak, Suriye söz konusu olduğunda toprak bütünlükleri, siyasi birlikleri hep devam etmeli. Devam etmesi için de o ülkenin bu şartları oluşturmaları, temelinde insan hakları, hukuku, eşitliği kendi aralarında hep sağlamaları gerekir. Buralarda yapılan hatalar, tabi neticede hep bölünmelere kadar gidiyor. Dolayısıyla Irak’ın bu hale gelmesi yeni bir şey değil. 80-90’lı yıllarda başlayan süreçler. Halep’te Kürtlere karşı kullanılan kimyasal silahlar, 32-36 paralellerin uygulamaya girmesi, adım adım bunlar hep oluştu. Onun için hep dikkatli olmak gerekiyor, onun için önce herkes kendi vatandaşlarının farklılıkları ne olursa olsun, kendilerine iyi bağlaması lazım. Herkesin aidiyetini ülkesine sağlamlaştırması lazım, bunlar yapılmazsa uzun vadede ayrışmalar ortaya çıkıyor” dedi.

“TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ DESTEKLENMELİ”

Irak’ın toprak bütünlüğünün desteklenmesi gerektiğini vurgulayan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bir taraftan Irak’ın toprak bütünlüğünün siyasi birliğini hep desteklememiz lazım ki biz bunu güçlü bir şekilde destekledik. Bir taraftan halk olarak, basın olarak, siyasiler olarak, demeçlerimizde söylemler öyle olmalı ki herhangi bir şekilde kendi vatandaşlarımızın bazılarının da asla onların kalbini de buruk hale getirmemek gerekir. Ne söylediğimi anladınız. Manşetlere baktığımda sanki bizim Kürt nüfusumuz yokmuş gibi sorumsuz manşetler de görüyorum. Onda da çok dikkat etmek gerekir, bu coğrafyada herkes kendi ülkesinde huzur içinde, barış içinde yaşamalı. Bunu sağlamak da o ülkeyi idare edenlerin görevleri. Onun için de vaktiyle Saddam’ın acımasızlığı olmasaydı, Irak da bu duruma gelmezdi. Suriye’nin acımasızlığı olmasaydı Suriye o hale düşmezdi. Bütün bunlardan alınacak dersler var” diye konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.