'Abdullah Gül, Türkiye'nin işgaline onay verecekti'

'Abdullah Gül, Türkiye'nin işgaline onay verecekti'

Irak'ın işgaline karşı çıktığını iddia eden Abdullah Gül'e tepki gösteren Gazeteci Işık Kansu, 'Gül ve AKP kadroları, o günlerde, bırakın Irak’ı, az kaldı Türkiye’nin işgaline onay vereceklerdi!' dedi.

ABD’nin Irak işgalini AK Parti hükümeti desteklemiş dönemin başbakanı Abdullah Gül, yıllar sonra hem Irak savaşı hem 1 mart tezkeresine ilişkin tutumlarının aksine iddialarda bulundu.
 
Hürriyet gazetesinden Sedat Ergin’e konuşan Gül, şunları söylemişti:

 

“Her seferinde ısrarla şunu söyledim:

Pandora’nın kutusunu açmayın.

Bir kere açılırsa bir daha kolay kolay kapanmayabilir.

Açtığınız takdirde Irak’ta savaş başlar, bu ülke altüst olur ve yerine yeni bir şey oturtmak mümkün olmayabilir. Bu kutuyu açarsanız tahmin edemeyeceğiniz gelişmeler Ortadoğu’ya yayılır.

Irak yaşanmaz hale gelebilir. Ülkede yeniden bir dengenin bulunabilmesi için birkaç neslin geçmesi gerekebilir, bu süre 20, 30 yıl gibi bir zamana yayılabilir…”

 

Cumhuriyet gazetesi yazarı Işık Kansu, bugünkü yazısında Gül’ün sözlerine tepki göstererek onun ABD işgalindeki rolünü gözler önüne serdi.

 

İşte o yazıdan bir bölüm:

 

Abdullah Gül, deneyimli gazeteci Sedat Ergin’e, 2003’te ABD’nin Irak’ı işgalini önlemek, Türkiye’yi savaşın hedefi haline getirmemek için “samimi çaba” harcadığını ileri sürmüş.

Biz hiç de öyle bilmiyoruz. “Yurt Kemiricileri” adlı kitabımızda konuyu işlemiştik:

Dönemin Başbakanı Gül, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşmesinde, “ABD askerinin Türkiye’de konuşlanması ve Türkiye üzerinden Irak’a geçmesi için MGK’den tavsiye kararı çıkarılmasının iyi olacağını” gündeme getirmişti. Sezer, öneriyi reddetmişti.

Türkiye’nin, ABD’nin peşinden savaşa girmesi ve 70 bin ABD askerinin ülkemizde konuşlanmasını öngören tezkere TBMM’de kabul edilmeyince, dönemin “Hocam Paşa”sı Hilmi Özkök’ü anına alane Abdullah Gül, yeniden Çankaya Köşkü’ne çıkmış, “MGK’nin, Deniz Baykal’ın katılımıyla yeniden toplanarak ABD askerinin Türkiye’ye girmesi konusunda tavsiye kararı çıkarmasını” önermişti. Sezer, bu öneriye de karşı durmuştu.

Gül ve AKP kadroları, o günlerde, bırakın Irak’ı, az kaldı Türkiye’nin işgaline onay vereceklerdi!' 

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum