Abdurrahman Dilipak'ın istediği oldu! Rize'de kenevir fabrikası kurulacak

Abdurrahman Dilipak'ın istediği oldu! Rize'de kenevir fabrikası kurulacak

Rize Valisi Kemal Çeber başkanlığında yapılan ilk toplantıda kentte kurulması planlanan kenevir fabrikası ile ilgili yol haritası çizildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda, kenevir üretiminin önemine dikkati çekerek, "Kenevir ekiminin çok farklı alanlarda çok farklı faydalarının olduğunu göreceğiz." demişti.

Erdoğan'ın açıklamaları sonrası çalışmalar hız kazanırken, Rize'de kenevir fabrikası kurulması için düğmeye basıldı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, kentte kurulması planlanan kenevir fabrikası ile ilgili ilk değerlendirme toplantısı, Vali Kemal Çeber başkanlığında Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Plan ve projelerin üç boyutlu sunumunun yapıldığı toplantıda, fabrikanın yeri ve dikim noktaları konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Çeber, son yıllarda devletin kenevir üretimiyle ilgili teşvik edici adımları olduğunu belirtti.

 

Pek çok alanda kullanılan kenevirin Rize'de geçmiş yıllarda yaygın üretildiğinin altını çizen Çeber, şu değerlendirmede bulundu:

 

"Coğrafi tescilli ürünlerimizden olan Rize bezi üretiminde de kullanılmaktaydı. Fakat zaman içerisinde kenevir üretimi yapılmamış ve kenevirden üretilen ip, elyaf ve kumaş gibi ürünler de yaygınlığını kaybetmişti. Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çiftçileri kenevir üretimine teşvik etmesi sonrası biz de ilimizde kenevir üretimini artırmak ve kenevir fabrikası kurmak için çalışmalara başladık.

Bu anlamda arkadaşlarımızın yaptığı çalışmaları değerlendirmek üzere son derece önemli bir toplantı düzenledik. Çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah ilimizde kenevir üretimini artırarak, kenevirden üretilen ürünleri ilimiz ekonomisine kazandırmayı hedefliyoruz."

 

KENEVİRİN KULLANILDIĞI ALANLAR

 

Kenevir; otomobil sektöründe doğal fiber parçalar, ağaç işleme sanayisi, kenevir talaşından doğal inşaat malzemeleri, ahşap malzeme, kumaş ve kanvas ürünler, gemi halatı ve izolasyon malzemeleri gibi alanlarda kullanılıyor.

Ayrıca kozmetik ürünler, biyodizel, biyokütle yoluyla enerji üretimi, kenevir yağı, gıda ve yem, kağıt sanayisi, banknot ve sigara kağıdı, çay poşeti gibi noktalarda da görmek mümkün.

 

Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, geçtiğimiz aylarda yayınladığı yazısıyla "Kenevirin ne olduğunu bilseniz, Boş arazisi olup da kenevir ekmeyen herkese ceza verilsin derdiniz" ifadelerine yer vermiş, kenevirin yarar sağladığını iddia etmişti. Bunun ardından Rize Valiliği'nden gelen "Kenevir Fabrikası" açıklaması, "Abdurrahman Dilipak'ın istediği oldu" yorumlarını da beraberinde getirdi.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.