‘Açılımcı’ Metin Akpınar’dan mahkeme kapılarına: Bu nasıl tiyatro?

‘Açılımcı’ Metin Akpınar’dan mahkeme kapılarına: Bu nasıl tiyatro?

“Demokratik açılım çalışmaları” kapsamında 2010 yılında İstanbul'da sanatçılarla bir araya gelen Erdoğan, “sanatçı müsvettesi” dediği Metin Akpınar’ı böyle övmüş.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “sanatçı müsvettesi” dediği Metin Akpınar 2010 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmiş.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ndeki “Demokratik Açılım Çalışmaları” kahvaltısına, Metin Akpınar, Hülya Avşar, Şener Şen, Mehmet Ali Erbil, Cem Yılmaz, Ata Demirer, Kenan Işık, Kenan İmirzalıoğlu, Osman Sınav, Cem Özer, Şafak Sezer'in de aralarında bulunduğu sinema ve tiyatro sanatçıları, yönetmen ve yapımcılardan oluşan yaklaşık 80 davetli katılmış.

akpinar.jpg

ERDOĞAN METİN AKPINAR’I BÖYLE ÖVMÜŞ

O zamanda dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada bugün Adliye koridorlarında Müjdat Gezen ile birlikte ifade veren ve tost yiyen “sanatçı müsvettesi” ilan ettiği Metin Akpınar’ı da böyle övmüş:
''Köyden kente göç meselesi üzerine nice bilimsel ve edebi eserler verilmiştir ama 1964 yılında yapılmış olan Halit Refiğ üstadın 'Gurbet Kuşları' filmi, meseleyi en trajik şekilde ortaya koyan eserlerden biri olmuştur. Kente gelen Anadolu insanının şehre tutunma mücadelesi Lütfi Akat hocanın 'Gelin-Düğün-Diyet' üçlemesi ile adata bir sosyolog titizliği ile anlatılmıştır.
Yoksulluğun, yasakların, baskıların, törelerin hüküm sürdüğü bir ortamda, Yılmaz Güney, 'Arkadaş' ve 'Umut' filmleriyle dilsiz, çaresiz, kimsesizlerin sesi ve umudu olmuştur. Metin Erksan'ın 'Susuz Yaz'ı, 'Yılanların Öcü' filmi, merhum Yücel Çakmaklı üstadımızın 'Kuruluş' dizisi adeta tarihimizin, toplumsal yapımızın belgeselleri olmuştur.
Şerif Gören üstadımızın, Mustafa Altıoklar'ın, Mesut Uçakan'ın, Türker İnanoğlu, Zeki Demirkubuz, Halit Refiğ, Ömer Kavur'un filmleri, Ayşe Şasa, Bülent Oran'ın çalışmaları Türkiye gerçeğini yoruma gerek bırakmayacak şekilde gözlerimizin önüne sermiştir.
Bugün Zeki Alasya aramızda yok ama adeta ikizi, ayrılmazı olan Metin Bey aramızda. Birlikte sahneye koyduğu 'Yasaklar' oyunu aynı şekilde 90'lar Türkiye'sinin manzarasını ironik şekilde resmetmiştir.”

akpinar1.jpg

Hakan Sönmez

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.