Açılsın diye baskı yapan AVM'lerin sahipleri kimler?

Açılsın diye baskı yapan AVM'lerin sahipleri kimler?

Korona salgını nedeniyle küçük esnaf dahil bir çok iş yeri kapalıyken AVM’ler açılmak için hazırlık yapıyor. 2 AVM 1 Haziran’da açılacağını ilan ederken, diğerleri de açılmak için hazırlık yapıyor.

Henüz resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen AVM’ler kapılarını açmak için hazırlık yapıyor.

2 AVM AÇILACAĞI TARİHİ AÇIKLADI

Akiş GYO'dan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamaya göre istanbul'daki Akasya ve Akbatı AVM 1 Haziran'da ziyaretçi ağırlamaya başlayacak.

AVM sahipleri tarafından “tüm önlemler” alındı açıklamaları gelirken, önümüzdeki haftadan itibaren açılışların başlayacağı, gelecek “müşteriler” için gerekli önlemlerin alındığı ifade ediliyor. Oysa AVM’lerde çalışacak işçiler ve onların çalışma saati ve sağlığı için alınan önlemlere dair henüz kapsamlı tek bir açıklama yaplmadı.

Berber, lokanta, kafe, gibi işletmeler kapalı. Geçimini günlük gelir ile temin eden küçük esnaf ve işletmeler için henüz bir açıklama yapılmazken, AVM’lerin bir an önce kapılarını açmak için çalıştığı öğrenildi.

Her biri Türkiye’nin önemli zenginlerinden olan AVM patronları kimler? İşte o liste:

İstinyePark AVM: Orjin Group ile Doğuş Holding ortaklığının sahibi olduğu İstinye Park AVM’nin ortağı Orjin Group, Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım2a ait. Doğuş Holding'in sahibi ise Ferit Şahenk.

Optimum AVM: Rönesans Holding’e ait olan Optimum AVM. Ataşehir E-5 karayolunun üzerinde bulunuyor.

Maltepe Park AVM : İstanbul’un Asya yakasında 2013 yılında yapılan genişleme ve renovasyon çalışmaları sonucu Maltepe Park, 225 mağazaya, 2.000 kişi kapasiteli büyük AVM’lerden biri. AVM’nin sahibi ise yine yakınlığıyla bilinen Rönesans Holding.

Optimum AVM’nin, Ankara ve İzmir’de mağazaları bulunuyor. İkisi de kentin en büyük AVM’lerinden.

Ankamall AVM: ANKAmall Alışveriş Merkezi’nin 1. Etabının %30,26’sı Migros Türk T.A.Ş., %69,74’ü Yeni Gimat GYO A.Ş. yatırımıyla gerçekleşti. Alışveriş merkezinin 2. Etabı tamamen Yeni Gimat GYO A.Ş.’ye ait. Yönetimini ve kiralamasını Ece Türkiye Proje Yönetimi A.Ş.’nin üstlendiği ANKAmall Alışveriş Merkezi, kentin en büyük alışveriş merkezlerinden.

Agora İzmir AVM: Odak Group bünyesinde yer alan Agora Alışveriş Merkezi kentin büyük AVM’lerinden biri. Odak Grup Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı ise Gürcan Oral yapıyor.

Akasya Acıbadem AVM: Sinpaş, Akiş (Akkök Holding), Yıldız Holding (Ülker), Doğu-Batı Group ve Corio ortaklığıyla yapıldı. Yıldız Holding daha sonra hisselerini Akkök grubuna sattı. Sinpaş'ın sahibi Avni Çelik. Akmerkez'in kurucu ortaklarından Rıfat Hasan da Akasya Acıbadem'in kurucu ortakları arasında.

Atakule AVM: Ankara’nın ilk AVM’si olan Atakule’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mehmet Arpacı. Atakule GYO Yönetim Kurulu Başkanı ise İsmail Tarman.

Next Level AVM: Ankara’daki 'Next Level' alışveriş merkezine, Varlık Fonu’na devredilen Ziraat Bankası tarafından el konuldu. AVM, Pasifik İnşaat’a aitti.

A City AVM: Ankara’daki A City AVM’nin sahibi Birol Ceyhan.

Cevahir AVM: Cevahir AVM İbrahim Cevahir'in şirketi Cevahir Holding'e aitti. 2007 yılında Cevahir fon kaynağı Kuwait Investment Authority olan St Martins Property'e satıldı.

Capacity AVM: Capacity birden fazla ortağın girişimiyle kuruldu. Ortakları,Uzman İnşaat, Keleşoğlu İnşaat, Gül İnşaat, Beyaz İnşaat ve Zirve İnşaat.

Akmerkez AVM : Hiseelerinin çoğunluğu halka açık olan Akmerkez, Akkök, Tekfen ve İstikbal’in ortaklığıyla kuruldu. Akmerkez’in yüzde 50.82’si halka açıldı. Akkök, Tekfen’in ortaklığı sürüyor. Akkök holding Dinçkök ailesine ait. Raif Dinçkök tarafından kurulan Akkök holdingin yönetim kurulu başkanı Ali Raif Dinçkök.

City’s Nişantaşı AVM : AVM’nin sahibi Gülaylar Grup. Sahibi Mehmet Gülay olan Gülaylar Grup, Meydan Ümraniye’yi de satın almıştı.

Mall of İstanbul ve Torium AVM: Mall Of İstanbul'un sahibi, Aziz Torun’un şirketi Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı. Torun’un ayrıca Torium ismiyle de alışveriş merkezi bulunuyor.

Forum İstanbul, Forum Ankara, Forum İzmir AVM’LER : Multi Development Türkiye’ye ait.

Trump Towers AVM: Donald Trump'un inşaat şirketi olan Trump işbirliği ile yapılan yapılan Trump Towers’un sahibi Aydın Doğan.

Özdilek Park AVM: Özdilek Park, Bursa’da ev tekstili şirketi bulunan Özdilek Holdinge ait.

Kanyon AVM: Kanyon alışveriş merkezi’nin sahipleri, Eczacıbaşı Topluluğu ile İş GYO ortaklığı.

Palladium AVM : Palladium,Tahincioğlu, Gençoğlu ve Nora Yapı işbirliği ile kuruldu. Tahincioğlu Holding’in başında Özcan Tahincioğlu bulunuyor. Gençoğlu Holdingin sahibi ise Turhan Gençoğlu.

Capitol AVM : Capitol’ün sabibi Aksoy Group.

Galleria AVM : Türkiye’nin ilk Alış Veriş Merkezleri’nden olan Galleria, Dati Yatırım Holding'in. Ortakları ise, Fuat Miras, Eşref Cerrahoğlu ve Metin Kalkavan.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum