Adaylık krizinin perde arkası Kocamaz'a demokratlar sahip çıktı!

Adaylık krizinin perde arkası Kocamaz'a demokratlar sahip çıktı!

İYİ Parti’den aday gösterilmeyen Burhanettin Kocamaz’a demokratlar sahip çıktı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın kendi deyimi ile ‘ihanet’ ile sonuçlanan adaylık süreci İYİ Parti'nin tüm il başkanlarına istifa çağrısıyla başladı.

Yeni il başkanı atamalarında Mersin için Servet Koca ismi öne çıktı. Ancak Mersin parti tabanı, Koca'nın il başkanlığını istemedi. İYİ Parti Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, Ankara Milletvekili Halil İbrahim Oral, Mersin milletvekili adayı yapılan Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Ali Kamış da Servet Koca’nın il başkanı olmasında ısrarlı oldu.

KOCA’YA AÇILAN DAVA OLAYLAR NEDENİYLE DÜŞTÜ

Servet Koca'nın Mersin İl Başkanı olarak atanmasından sonra sular iyice ısındı. Siyasi Partiler Kanunu ve İYİ Parti Tüzüğü'ne göre 45 gün içinde olağanüstü il kongresi yapması gereken "geçici" il başkanı Servet Koca'ya genel merkez tarafından kongre yapması istendi.

Ancak buna rağmen kongre yapılmayınca partililer, 45 günlük yasal süreci aşıp, il başkanlığı görevine olarak devam eden Servet Koca'yı mahkemeye verdiler. Mersin'de olağanüstü kongre talep eden partililerin ilk duruşması, eksiklerin tamamlanması için 26 Şubat'a ertelendi. Ancak Servet Koca, Burhanettin Kocamaz’ın aday olamaması skandalından sonra istifa ettiği için dava düştü.

Burhanettin Kocamaz adaylık süreciyle ilgili işlemleri İYİ Parti İl Başkanlığına bıraktı. Daha önceki uygulamalarda birçok seçim başvurusunda hatalar yapan İYİ Parti genel merkezi ve il başkanlıkları, böylece Burhanettin Kocamaz'ın 31 Mart'ta yarış dışı kalmasında başrol oynadı.

YARDIMA DEMOKRATLAR YETİŞTİ!

Demokrat Parti (DP) Mersin Belediye Başkan adayı Pınar İvenç, partisinden gelen talep üzerine adaylıktan istifa edip yerini aday gösterilemeyen Burhanettin Kocamaz'a bıraktı. Burhanettin Kocamaz’da bu alternatife sıcak bakarak DP'den aday olmak istedi. Ancak önce İl Seçim Kurulu ardından da YSK, emsal karar göstererek Kocamaz’ın adaylığını reddetti.

İYİ Parti Mersin'de tamamen seçim dışı kalınca Genel Başkan Meral Akşener'in Doğru Yol Partisi'nden (DYP) eski bakan Ayfer Yılmaz İYİ Parti adına Demokrat Parti’den (DP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterildi. Yılmaz’ın belediye başkanlığını kazanması halinde ise İYİ Parti’ye katılması bekleniyor.

Böylece Burhanettin Kocamaz, Türk siyasi tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir şekilde parti içi çekişme ve ihmal nedeniyle seçimde saf dışı kaldı. Mersin'de yeniden seçimi kazanma ihtimalinin yüksek olduğu konuşulan Kocamaz bırakın başkan adayı olmayı belediye encümen üyesi bile olamıyor.

Burhanettin Kocamaz kendi ifadesiyle ‘İYİ Parti içindeki hainler tarafından adaylığı engellendi” ama yardıma ise demokratlar yetişti. Mersin DP Belediye Başkan adayı Pınar İveç’e gelen talep üzerine Burhanettin Kocamaziçin adaylığından vazgeçti. Ancak YSK bu duruma izin vermedi. Bu sefer Kocamaz’sız formülde de eski DYP’li bakan Ayfer Yılmaz aday gösterilerek ikinci defa demokrat bir isim yardıma koştu.

SİYASETCAFE.COM – HABER ANALİZ 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.