Afyon'da AKP-MHP yarışı

Afyon'da AKP-MHP yarışı

AK Parti ile MHP'nin çekiştiği yarışta CHP "ben de varım" diyor. AKP'nin kalesi konumundaki kentte Gülen Cemaati'nin de güçlü olduğu ve MHP adayını destekleyeceği konuşuluyor.

Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’nun birbirine bağlandığı kavşak noktasında bulunan Afyonkarasihar 707 bin 123 nüfusa sahip.

ÖZETLE

Afyonkarahisar AK Parti'nin kurulduğu il Cemaat faktörü Cemaat MHP'ye destek verecek iddiası AK Parti adayı Burhanettin Çoban MHP adayı Fatih Çetinkaya CHP


Valilik'in açıkladığı rakamlara göre nüfusun 396 bin 621’i il ve ilçe merkezlerinde, 310 bin 502’si de kırsal kesimde yaşıyor. Afyon'un bugüne kadarki siyasi tercihlerine bakıldığında milliyetçi-muhafazakâr bir kimliğe sahip olduğu ortaya çıkıyor. Afyonkarahisar Belediyesi

şu anda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti / AKP) elinde ve AK Parti’nin en güçlü olduğu illerden biri. 2009 yerel seçim ve 2011 genel seçim sonuçları bunun göstergesi.

 

Yarış AK Parti ve MHP arasında

 

Afyonkarasihar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban
 
AK Parti Çoban'ı yeniden aday gösterdi. [Zeki Öztürk-AJT]

Afyonkarahisar’da AK Parti ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) çekişiyor. AK Parti mevcut Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ı bu dönemde yeniden aday gösterdi. Afyonkarasihar AK Parti'nin kurulduğu il, bu nedenle parti için ayrı bir öneme sahip. 2001'de AK Parti Kurucular Kurulu üyeleri Afyonkarasihar’da bir otelde toplandı. Başbakan Erdoğan’ın kentte düzenlediği mitinglerde “Biz Afyon’dan yola çıkarken millet dedik” hatırlatması da bu yüzden. Afyonkarasihar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da memleketi. Eroğlu memleketine “daha çok hizmet, daha çok yatırım” vaadediyor. Bunlar AK Parti’nin Afyon’daki tabanını ve gücünü korumasını sağlayan etkenler olarak görülüyor.

 

MHP adayı Fatih Çetinkaya
 
MHP adayı Fatih Çetinkaya, "Hizmet nimettir" sloganıyla yola çıktı. [Zeki Öztürk-AJT]

 

Kentte MHP de etkili. AK Parti ile MHP arasında geçecek görünen yarışta MHP’nin adayı ise kentbilimci Fatih Çetinkaya. Aynı zamanda Çetinkaya, Bozhüyük Belde Belediye Başkanı. MHP il sınırlarının yanı sıra kent kırsalında da güçlü bir tabana sahip. Afyonkarasihar'ın en büyük ilçelerinden Sandıklı ve Dinar belediyeleri MHP'nin elinde.  

 

CHP adayı Dr. Mehmet Ecer
 
CHP adayı Dr. Mehmet Ecer, "Ben de varım" diyor. [Zeki Öztürk-AJT]

 

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) adayı ise Doktor Mehmet Ecer. CHP kentte hiç belediye seçimi kazanamadı ama Afyon sınırları içindeki iki ilçe Başmakçı ve Sultandağı CHP'nin elinde. 2009 ve 2011 seçim sonuçları CHP’nin kentte ortalama yüzde 10’luk bir seçmen kitlesi olduğunu gösteriyor. 2009 ve 2011 seçim sonuçları kıyaslandığında CHP'nin yerel seçimlerde daha düşük oy aldığı görülüyor. Konuştuğumuz gazeteciler ve siyasiler CHP seçmeninin yerel seçimlerde  "adaya göre" tercih yaptığını belirtiyor ve aradaki oy farkını bu şekilde izah ediyor.

 

Afyonkarasihar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Odak gazetesi yazarı Mehmet Emin Güzbey’e göre “AK Parti ve MHP arasında geçen yarışta CHP bu kez ben de varım, diyor." Yerel seçim olmasına karşın seçmenin, genel başkanların ve partilerin performansını da dikkate aldığını belirten Güzbey “Başbakan Erdoğan ön planda görünüyor” dedi.

 

Cemaat etkili olacak mı? 

Afyonkarasihar, Gülen Cemaati’nin yanı sıra Menzil ve Süleymancılar cemaatlerinin de güçlü olduğu iller arasında sayılıyor. Kentte Gülen Cemaati’nin bu seçimde MHP’yi destekleyeceğini söyleyen de var, Hükümet - Cemaat kavgasına rağmen Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen isimlerin AK Parti’den İl Genel Meclisi üyeliğine aday olduğunu ve bu nedenle Cemaat oylarının AK Parti ile MHP arasında paylaşılacağını söyleyenler de var.

MHP’nin belediye başkan adayı Fatih Çetinkaya seçim kampanyasında “Hizmet nimettir” sloganını kullanıyor. Bu slogan, kendini 'hizmet hareketi' olarak tanımlayan Gülen Cemaati’ne bir mesaj mı? Gülen Cemaati, MHP’yi mi destekleyecek? Bu sorulara Çetinkaya şu yanıtı verdi:

 

"Biz kocaman bir biziz. Toplumu cemaatler, tarikatlar, meslek grupları diye hiç ayrıştırmadık. Cemaat insanları uzaydan mı geldi? Kalktığımız oturduğumuz insanlardır.” 

Celaletdin Soner
 
Cemaat'e yakınlığıyla bilinen Kimse Yok mu Derneği Şube başkanı [Zeki Öztürk-AJT]

 

Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen "Kimse Yok Mu?" adlı derneğin Afyonkarasihar Şube Başkanı Celalettin Soner ise “Hizmet hareketine gönül veren insanlar gayrimeşru iş içinde değiller, kendi özgür iradeleriyle siyasi tercihlerini yapacaklar” dedi.

 

Kapatılan belde belediyeleri

2012 yılında çıkarılan ve 'Büyükşehir Yasası' olarak bilinen düzenlemeye göre nüfusu 2 binin altında olan belediyeler kapatılacak. Kapatılma kararı alınan belde belediyeleri sayısında Afyonkarahisar başı çekiyor. Buna göre 49 belde belediyesi kapatılacak. Ancak karar alınsa da uygulama 30 Mart seçiminden sonra olacağı için bu yasa seçmen tercihlerinde çok etkili görünmüyor, "Bunun etkisi yerel seçimde değil genel seçimde görülür" deniyor.

 

Sorunlar ve vaatler

Afyonkarasihar’da mevcut belediyenin çalışmalarını yeterli gören de var, eksik bulan da. Dile getirilen sorunların başında ise trafik, hava kirliliği ve sosyal alanların yetersizliği geliyor.

Burhanettin Çoban

 

 
Çoban Afyonlu’ya yeni dönem için sosyal tesisler ve temalı park vaadediyor. [Zeki Öztürk-AJT]


Mevcut Belediye Başkanı ve AK Parti adayı Burhannettin Çoban’a göre şehrin sorunları büyük ölçüde çözülmüş durumda. Çoban, Afyonlu’ya yeni dönem için sosyal tesisler ve temalı park vadediyor.

“Altyapıda üstyapıda destan yazdık. Trafik sorunu artık bütün illerde dile getiriliyor, ciddi bir sorun değil ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir şirketine proje hazırlattık. Hava kirliliği ölçümleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinde yeterli deniyor. Bizim dönemimizde doğalgaz ve jeotermal abone sayısı arttı, boş durmadık yani.”

MHP adayı kentbilimci Fatih Çetinkaya ise belediye hizmetlerini yeterli görmüyor.

MHP adayı Fatih Çetinkaya
 
[Zeki Öztürk-AJT]

 

“Afyon’un köprülü kavşağı bile yok. Köprülü kavşaklar ile trafik potansiyeli artırılabilir. Jeotermal kaynak yeterince kullanılmıyor. İlk etapta kömür kullanımı düşürülerek ve hava boşluğu açılarak havayı daha da güzelleştirebilirsiniz” diyor ve ayrıca Afyon’un turizim potansiyelini öne çıkaracağını vadediyor.

CHP adayı Mehmet Ecer ise trafik sorununun çözümü için hafif raylı sistem öneriyor, hava kirliliği için jeotermal kaynağın yaygınlaştırılmasına işaret ediyor. Ecer “Burada belediye otobüsü yok, belediyenin ulaşımda yer alması gerekiyor. Her alanda sosyal belediyecilik vadediyoruz” dedi.

CHP adayı Dr. Mehmet Ecer
 
[Zeki Öztürk-AJT]

 

Türkiye tarihinde ve siyasetindeki yeri

Afyonkarahisar, Kurtuluş Savaşı’nın en önemli karargahlarından biri. Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz’u Kocatepe’den başlatttığı ve yönettiği yer. Tarihi Afyon Lisesi de Türk siyasetine iki cumhurbaşkanı kazandırmakla övünüyor. 9’ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve 10’ncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Afyon Lisesi mezunu. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da askeri liseden önce ortaokulu burada okumuş. Afyonkarahisar, Sezer’in memleketi. Sezer için “Demirel’in memleketi Isparta’ya gösterdiği ilgiyi göstermedi” diyen de var, “elinden geleni yaptı, hemşehrimiz ile gurur duyuyoruz” diyenleri de duyduk.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.