AIDS gününe özel program

AIDS gününe özel program

Pera Film, Dünya AIDS Günü’ne özel olarak 1-10 Aralık tarihleri arasında Buradayım! başlıklı özel bir film programı sunuyor. Programda, 1980’lerin başından günümüze sanatçı ve aktivistlerin bu hastalık ile nasıl başa çıktıklarını mercek altına alıyor

Pera Film’in, dünyada milyonlarca insanı etkileyen HIV/AIDS ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla sunduğu program kapsamında üç film ve iki ayrı video seçkisi sinemaseverler ile buluşuyor. Program kapsamında gösterilen filmler arasında Mapplethorpe: Fotoğrafa Bak! , Hayatta Kalmak İçin, Kalp Atışı Dakikada 120  bulunuyor.

 

Mapplethorpe: Fotoğrafa Bak! adlı belgesel, Amerikalı sanatçı Robert Mapplethorpe’la ilgili çekilen ilk kapsamlı ve uzun metrajlı yapımı oluşturuyor. Yapımın yönetmen koltuğunda Fenton Bailey ve Randy Barbato ikilisi oturuyor.

 

Direncin, mücadelenin ve örgütlenmenin çarpıcı bir örneği olan ABD belgeseli Hayatta Kalmak İçin  HIV pozitif olan bireylerin toplumsal ayrımcılığa karşı verdiği mücadeleyi ve bu dönemde ABD politikalarıyla karşılaşılan husumeti gözler önüne seriyor. Yönetmenliğini David France’ın yaptığı belgeselin, 85. Oscar Ödülleri’nde “En İyi Belgesel” kategorisinde adaylığı bulunuyor.

 

Ev Yapımı: HIV/AIDS'e Karşılık Video Sanatı başlığı altında toplanan seçki, dört kısa videodan oluşuyor. Visual AIDS’in düzenlediği Sanat(sızlık) Günü projesinin son durağı Alternatif Sonlar, Radikal Başlangıçlar video seçkisi ise yedi videoyu görünür

 

Kalp Atışı Dakikada 120, 1990’ların başlarında Paris’te bir grup aktivistin HIV/AIDS tanısıyla yaşayan insanlar için başlattığı savaşı konu ediniyor. Büyük ilaç şirketlerinin karşısına cesur ve müdahaleci eylemlerle dikilen bu ekibe yeni katılan Nathan’ın, grubun radikal baş belası Sean’a olan tutkusu etrafında gelişen filmin yönetmenliğini Robin Campillo üstleniyor.

 

Ev Yapımı: HIV / AIDS'e Karşılık Video Sanatı başlıklı seçkide yer alan dört video, sanatın, bakımın, ailenin ve yuvanın kesişim noktalarını araştıran çalışmalar yaratmak için tüketici video teknolojisini kullanan “ev videosu” kavramına odaklanıyor. Seçki kapsamında sunulan Perşembe İnsanları (The Thursday People) film ve video yönetmeni George Kuchar’ın arkadaşı, sevgilisi, çalışma arkadaşı ve yönetmen Curt McDowell’ın ölümünü konu ediniyor.

 

Bizim Umurumuzda filmi, HIV/AIDS hakkında araştırmalar yapan yedi kadının altı ay boyunca bakıcılar ve AIDS’le yaşayanlarla gerçekleştirdikleri toplantıları belgeliyor.

 

Charlie Ahearn yönetmenliğini yaptığı Martin Wong’un Portresi’nde sanatçı Martin Wong’u, Lower East Side’daki dairesinde ve stüdyosunda belgeliyor.

 

Şehirde Bir Yer: Evdeki Üç AIDS Hikayesi, 21. yüzyılda AIDS ile yaşarken sanatçıların ve aktivistlerin bakım, aile ve ‘ev’ fikrini nasıl genişlettiğine odaklanıyor. Filmin yönetmenliğini Nate Lavey ve Stephen Vider üstleniyor.

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.