AİHM'den Demirtaş ve 40 HDP'li vekil için skandal karar!

AİHM'den Demirtaş ve 40 HDP'li vekil için skandal karar!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) aralarında Selahattin Demirtaş'ın da olduğu 40 HDP'li vekilin dokunulmazlıklarının Anayasa'ya aykırı olarak kaldırıldığına karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2016 yılında dokunulmazlıkları kaldırılan ve aralarında eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da olduğu 40 HDP'li milletvekilinin başvurusunu karara bağladı.

Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulunan PKK'lı Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir, "AİHM, HDP'li 40 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili ihlal kararını açıkladı" dedi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demitaş'ın avukatlığını üstlenen Mahsuni Karaman Twitter'dan yaptığı paylaşımda "AİHM, bugün açıkladığı Encü/ Türkiye kararı ile HDP'li 40 milletvekilinin 20 Mayıs 2016 tarihinde dokunulmazlıklarının kaldırılması ve yargılanmaları nedeniyle ifade hürriyetlerinin ihlal edildiğine karar verdi" ifadelerini kullandı.

AİHM, ayrıca her vekil için 5 bin 500 euro tazminat ödenmesine karar verdi.

Güncel kurlar Türkiye, HDP'li vekillerin haklarını gasp ettiği için 3 milyon 232 bin TL (214 bin euro) ödeme yapacak.

 

NE OLMUŞTU?

 

2016'da AK Parti'nin gündeme getirdiği ve CHP'nin de desteklediği anayasa değişikliği ile o değişikliğin tarihine kadar parlamentoda fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılarak, yargılanmalarının yolu açılmıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine 'Anayasa'ya aykırı' olmasına rağmen 'Evet' diyeceklerini söylemişti.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.