AK Parti Dugin'i tanıyabildi mi?

AK Parti Dugin'i tanıyabildi mi?

AKP Meclis Grup Toplantısı'nda Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasının yanı sıra dikkat çeken başka bir ayrıntı vardı. Meclis grup toplantısına Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in özel danışmanı olduğu iddia edilen Aleksandr Dugin’in katıldığı objektiflere yansıdı.


KOMİSYONA ÇAĞIRILMIŞTI


AKP’nin grup toplantısına özel konuk olarak katılan Dugin’in, 15 Temmuz darbe girişiminden 1 gün önce, darbe için uyardığı ileri sürülmüştü. Dugin ayrıca mecliste oluşturulan 15 Temmuz Darbe Girişimi Komisyonu’na da ifade vermek için çağırılmıştı.

 

Dugin’in toplantıdaki görüntülerini gazeteci Bora Bayraktar ve Al Jazeera Türk muhabiri Didem Özel Tümer sosyal medya hesaplarından paylaştı.


DARBE KOMİSYONU DARBEYİARAŞTIRMAK MI, KAFA KARIŞTIRIP BİRİLERİNİ AKLAMAK İÇİN Mİ KURULDU?  

 

15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu üyesi Milletvekili Selçuk Özdağ’ın televizyonlarda yapmış olduğu açıklama tam bir karmaşa içeriyor, 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu, Dugin’i dinlemek için çağrıda bulunmuştu. Selçuk Özdağ’ın Alexander Dugin’in ‘kim olduğunu’ bilmediklerini, kim olduğunu öğrenmek için Rus Büyükelçiliği’ne soracaklarını da söylemesi ayrıca daha önce Türkiye'ye gelen Aleksandr Dugin’inde başkentte hükümet yetkilileriyle görüşmesi, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu’nun, Aleksandr Dugin'i makamında ağırlaması da Türkiye’de nasıl bir oyun oynandığı konusunda sorular sorduyor.

 

 

DUGİN, "AMAÇ TÜRKİYE'Yİ HARİTAN SİLMEKTİ"

 

Aleksandr Dugin, AK Parti Grubu'nu ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, (15 Temmuz'da) Türkiye'deki iç aktörlere yapılan destekler gösteriyor ki amaç Türkiye'yi parçalamaktı. Maksat iç karışıklık çıkararak Türkiye'yi bölmek ve haritadan silmekti." dedi.

 

Dugin, Rusya ve Türkiye arasında bir yakınlaşma olduğu zaman, bazı kesimlerin hemen bundan rahatsızlık duyduğunu belirtti. Dugin, "Bu aslında ABD hegemonyasına ve egemenliğine karşı olan bir düşünce tarzı, yeni avrasyacılık. Rusya ve Türkiye yakınlaşması olduğu zaman, ABD ve Batı dünyası hemen bundan rahatsız oluyor; bunu bozmak için de elinden geleni yapıyor." ifadesini kullandı.


"ANLADIK Kİ FETÖ BİR GİRİŞİMDE BULUNACAK"


Dugin, Rusya ve Türkiye ilişkilerinin düzelmesi için, hem uçak krizi hem de darbe girişimi sırasında ellerinden gelen bütün çabaları sarf ettiklerini, Türkiye ve Rusya'nın yakın stratejik ortaklığına doğru adımlar attıklarını bildirdi.

 

Dugin, "Yaptığımız çalışmalar sonucu, Sayın Erdoğan cesur bir şekilde Sayın Putin'le telefonla görüştü. İkili ilişkilerin düzelmesinde çok önemli rol oynayan 'özür dileme' konusundaki çalışmalardan sonra, biz anladık ki FETÖ bir girişimde bulunacak ve bunu ABD adına yapacak." dedi.

 

"FETÖ'nün dışındaki güçlerin kimler olduğunun" sorulması üzerine, Dugin, "ABD ve Batı'dan diretilen bir siyaset var. Erdoğan, bağımsız siyaset yürüttüğü ve güçlü bir Türkiye için adımlar attığı süre boyunca; Türkiye'deki yapılanma, ABD taraftarlığı bu süreci daha da keskin bir şekilde kıskaca sokacak, Türkiye-Rusya ilişkilerine karşı çıkacak." yanıtını verdi.


 

"TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİNİN BOZULMASI İÇİN SURİYE VE IRAK'TA PROVOKASYON YAPILABİLİR"


Dugin, Türkiye-Rusya ilişkilerinin bozulması için, Suriye ve Irak'ta da provokasyonlar yapılabileceğine işaret etti.

 

Aleksandr Dugin, Türkiye'de FETÖ riskinin henüz tam olarak ortadan kalkmadığına dikkati çekerek, "Biz Türkiye dostları olarak, Türkiye'de bundan sonra yapılabilecek bu tür girişimlerin her zaman karşısındayız. Bir sürü provokasyon, eylem yapılabilir; şu anda hazırlık içerisindeler. Bu hazırlığı yapan da sadece FETÖ değil, onların arkasında duranlar." ifadesini kullandı.

 

Dugin, FETÖ'nün darbe girişimindeki amacının sadece rejim değişikliği değil, iç karışıklık çıkararak ülkeyi bölmek olduğunu belirtti. Dugin, "(15 Temmuz'da) Türkiye'deki iç aktörlere yapılan destekler gösteriyor ki amaç Türkiye'yi parçalamaktı. Maksat iç karışıklık çıkararak Türkiye'yi bölmek ve haritadan silmekti." diye konuştu.


 

KİMDİR ALEXANDER DUGİN


Dugin ismi Türkiye de ilk defa Ergenekon terör örgütü operasyonları başladığında gündeme gelmiş Rus televizyonlarında Şu cümlelerle Ergenekon sanıklarına sahip çıkmıştı.

 

”Ergenekon davasında tutuklanan kişiler, Türkiye’deki ABD karşıtı lobinin temsilcileri. Bu kişiler Türkiye’nin ABD yanlısı politikaları terk ederek, Rusya ile yakınlaşmasını istiyordu. Bura da suç unsuru NATO karşıtı olmak. İşte bu yüzden harekete geçen NATO yanlısı güçler, tıpkı diğer Doğu Avrupa ülkelerinde olduğu gibi aktif kişileri toplumdan uzaklaştırmak istiyor” .Bundan daha öncesi de var, Dugin uluslararası ilişkilerle ilgilenenlerin yakından tanıdığı bir isimdir. Akademisyen olan AKP’li bir milletvekilinin bunları bilmemesi çok şaşırtıcıdır.

 

Aleksandr Dugin 7 Ocak 1962’de doğdu. Babası KGB’de üst düzey istihbarat subayıydı.

 

70"lerin sonlarında Moskova"da mistisizm ve faşizm üzerine araştırmalar yapan "NEO-FAŞİST " gruba katıldı. Dugin 1988’e kadar bu grubun içinde yer aldı.


Rusya'da Sovyetler Birliği döneminden beri faşist oluşumlar olmuştur. Bu oluşumlar ilk olarak Ekim Devrimi'nden sonra komünizm karşıtı aşırı milliyetçi Rus siyasetçiler ve kişiler tarafından oluşturulmuştur, ancak bunların gerçek anlamda faşist olduğu söylenemezdi. II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'ni yıkıp yerine milliyetçi ve ulusal bilince sahip “BÜYÜK BİR RUSYA” kurmak isteyen komünizm karşıtları Sovyet topraklarını işgal eden Alman ordusunun yanında savaşmışlardır. II. Dünya Savaşı'nı Müttefiklerin kazanmasıyla beraber Sovyetler Birliği Doğu Avrupa'daki etkisini artırmıştı. O dönemlerden beri komünist sisteme karşı çıkıp “BÜYÜK RUSYA” yı kurmak isteyen Rus Neo-faşistler etkinliklerini günümüzde de sürdürmektedirler.


Sovyetler’in yıkılmasıyla birlikte Dugin “NEO-FAŞİST” fikirleri savunan “ELEMENTY” isimli bir dergi yayınladı. Bu dergide Hitler hayranı yazılar yayınladı, SS lideri Heinrich Himmler başta olmak üzere pek çok Nazi liderini savunan yazılar yazdı. Bu aşırı sağcı dergi Belçikalı ve Fransız faşistlerle irtibat kurdu, ortak yayınlar yaptı.


1993 sonbaharında devlet televizyonunda faşizmi savunan “Yüzyılın sırları” isimli bir belgesel hazırladı. Yeltsin’in hakimiyeti yeniden ele almasıyla muhalefete geçen Dugin Limonov’un liderliğindeki Ulusal Bolşevik Partisi’ne katıldı ve bu partinin baş ideologlarından biri olarak yayın organı “Limonka”da yazılar yazdı.


1994’te Muhafazakar Devrim başlıklı kitabını yayınladı. Bu kitapta Dugin, Rusya’da neo-faşizm ile aşırı-solun bir araya gelerek Rus İmparatorluğu’nu canlandırması gerektiğini savundu.


1996 da Ulusal Bolşevik Partisi’nden ayrılarak daha sağda konumlandığı bir döneme girdi. Bu dönemde çıkardığı ‘Avrasya Gizemi’ isimli kitabında Rusya, Kuzey Kore, Japonya, Hindistan, Arap dünyası ve Kıta Avrupası’nın Avrasya ittifakı kurarak ABD’ye karşı çıkmasını savundu.


1997 yılında “JEOPOLİTİĞİN TEMELLERİ” isimli kitabını çıkardı. Bu dönemde Rus Genelkurmayı ve Gizli Servisi"yle birlikte çalışan Dugin’in kitabının önsözünü Rus Genelkurmayı’nın Strateji Bölüm Başkanı Korgeneral Nikolai Koltov yazdı. Kitabın danışmanı olarak da Savunma Bakanlığı Dış İlişkiler Bölüm Başkanı Tümgeneral Leonid Ivashov görünüyordu.

 

Bu kitap “Rus jeopolitiği” ismiyle kısaltılarak Türkçe’ye de çevrildi.

2000 yılında Rusya’nın Kafkaslar’daki yayılması için stratejiler üreten bir araştırma merkezi kurdu. 1998’de Dugin Rus Başbakan Primakov’u desteklediğini açıkladı. Aynı yıl Duma’nın Jeopolitik Analiz Merkezi’nin başkanı oldu ve Duma’da danışmanlık yapmaya başladı. Avrasyacılığı savunduğunu söylediği Putin’i iktidarının ilk gününden itibaren destekledi.

 

2000 yılında Putin’i desteklediğini belirten partisini kurdu: Avrasya Partisi.

 

Parti, bir siyasi partiden çok bir stratejik araştırma merkezi gibi çalıştı. Dugin, bu dönemde Moskova Ortodoks Patrikliği’nin etkisini dünya çapında yayılması için patrikhaneye danışmanlık yaptı.

 

2002’deki Parti Kongresi’ni de Moskova Patrikhanesi’nin binasında gerçekleşti.

 

Dugin, 2003 Kasım’ında Uluslararası Avrasya Hareketi’ni kurdu ve Başkanı seçildi. Hareket’e Türkiye’den sadece İşçi Partisi katıldı ve Doğu Perinçek hareketin yürütme kuruluna seçildi. Rusya’nın emperyalist dış politikasını savunan bu Hareket Rus Devleti’nden aldığı destekle özellikle Türk Cumhuriyetlerinde örgütlendi. Hareket’in Türk dünyasında Ortodoksluk misyonerliği yaptığı iddialarına Dugin doyurucu yanıtlar veremedi.

 

Dugin son başkanlık seçimlerinde “RUSYA”nın yeni çarı dediği Putin’i destekledi. Halen Duma’daki Jeopolitik Araştırma Merkezi’nin, Avrasya Partisi’nin, Uluslararası Avrasya Hareketi’nin başında bulunmaktadır ve Moskova Patrikhanesi’ndeki danışmanlığına devam etmektedir.

 

Aleksandr Dugin’in Avrasyacılık politikaları Türkiye bağlantıları ve Türkiye üzerine düşünceleri ayrı bir konudur.


siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.