AK Parti 'Hayır' diyecek olan tabanından bunu isteyecek

AK Parti 'Hayır' diyecek olan tabanından bunu isteyecek

Anayasa değişikliğiyle ilgili Nisan ayında yapılması öngörülen halk oylamasında AKP, kendi tabanında ikna edemediği 'Hayır' oyu verecek kişilerden sandığa gitmeyip, boykot etmelerini istiyor

AK Parti içinde halk oylaması sonucunu etkileyecek oranda “Hayır”cı olması yöneticileri yeni arayışlara yöneltti. “Hayır” oyu verecek partililerden sandığa gitmemelerinin isteneceği öğrenildi.


Aydınlık'ın haberine göre, AKP Nisan ayında yapılması planlanan halk oylaması hazırlıkları sürerken, yapılan anketlerde 1 Kasım’da AKP’ye oy veren seçmenler içinde “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” adı altında “Denetimsiz Başkanlık Sistemi” öngörenanayasa değişikliğine soğuk bakanların oranının yüksek çıkması parti yönetimini tedirgin etti. Partide, anayasa değişikliği halk oylamasında “Hayır” oyu vermeyi düşünenlerin sonucu etkileyecek boyuta ulaşmasına formül aranırken, “Hayır diyecekler sandığa gitmesin” formülünün öne çıktığı bildirildi.

Aydınlık’ın AKP yönetimine yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre, 7 Haziran 2015 seçimlerinde AKP’ye oy vermeyip de 1 Kasım’da oy veren yaklaşık yüzde 9 oydan ciddi tedirginlik duyuluyor. Buna bir de ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle eklenenler var. AKP yönetimi bir yandan anayasa değişikliği konusunda AKP’den kopan bu kesimi ikna etmek için çareler ararken, diğer yandan da ikna edilemeyecek olan “Hayır”cılar için formül aranıyor. Konu ile ilgili olarak bilgi veren AKP’liler, anayasa değişikliği konusunda AKP’de sıkıntı yaşandığını doğrulayarak şu değerlendirmelerde bulundular:

SANDIĞA GİTMESİNLER

“AKP’nin yüzde 49,5’unun hepsi ‘Evet’ demiyor. Bazı partililer Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a itiraz etmiyor. Ama sonrasından endişeli. İdeolojik olarak AKP’li olmayıp AKP’ye oy veren seçmende de kaygılar var. Bunları ikna etmeye çalışacağız. Bir öneri de bu seçmenlerin sandığa gitmemelerinin sağlanması. Bu konuda çalışma yapan partililer var. AKP’ye oy verdiğini ancak halk oylamasında vermeyeceğini söyleyenlere bu öneri götürülüyor. Bu seçmenler sandığa gitmezse sıkıntı olmaz. 1 Mart tezkeresi örneği var. O oylamada çekimser oy verecek arkadaşlar genel kurula katılmasalardı tezkere geçerdi. Katılıp oy verdikleri için geçmedi. Gerçi şimdi çekimser oy yok. Ama sandığa gitmezlerse yine bize yazar.”

ERDOĞAN’I DÜŞÜNEN ‘HAYIR’ DER

Bu arada AKP yönetimini düşündüren bir başka konunun da “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı düşünen ‘Hayır’ der” kampanyasının etkisi olduğu bildirildi. Anayasa değişikliğinin uluslararası güçler tarafından Bahçeli kullanılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kurulmuş bir tuzak olduğunu savunan AKP’liler Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in bu konudaki uyarılarına vurgu yapıyorlar ve Erdoğan’ı bu tuzaktan kurtarmak için “Hayır” oyu verilmesini istiyorlar. Bu kampanyanın parti içinde belli bir taraftar bulduğunu gören AKP yöneticileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sahaya inmesiyle bu tezin çürüyeceğini ifade etse de tedirginliğin sürdüğü belirtiliyor.

81 İLDEKİ BAŞKANLAR ANKARA’YA ÇAĞIRILDI

AKP, anayasa değişikliği için halk oylaması çalışmalarına başlıyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı partisinin 81 ildeki siyasi ve hukuki işler başkanlarını Ankara’ya çağırdı. AKP teşkilatları sahaya inmeden önce Ankara’da kampa alınacak.

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen anayasa değişikliğinin ardından Türkiye sandığa gidiyor. Tartışmalarla Meclis’ten geçen teklif Nisan ayında halka sorulacak. MHP tabanından yükselen ‘hayır’ sesleri ve diğer siyasi partiler ile demokratik kitle örgütlerinden peş peşe gelen ‘hayır’ların ardından panikleyen AKP, sahalara inmeden öncereferandum için teşkilatlarına sıkı bir eğitim verecek.

REFERANDUMA ‘ÖZEL’ KİTAPÇIK

Öte yandan AKP Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı ‘Cumhurbaşkanlığı Sisteminin’ detaylarıyla anlatıldığı kitapçık da hazırladı. Kitapçık, milletvekillerine, tüm parti teşkilatlarına ve belediyelere gönderildi. Hazırlanan kitapçıkla Meclis’i işlevsiz hale getirecek olan anayasa değişikliğinin aslında parlamentoyu daha da güçlendireceği savunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.