AK Parti rapor hazırladı Seçmeni en çok o durum etkiledi  

AK Parti rapor hazırladı Seçmeni en çok o durum etkiledi  

31 Mart yerel seçim sonuçlarına yönelik itiraz süreci devam ederken; AK Parti’de, Türkiye genelindeki oy sonuçlarına ne gibi faktörlerin etkilediği üzerinde değerlendirmeler yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bugün gerçekleşecek toplantıda genel başkan yardımcıları kendi alanlarına ilişkin seçim değerlendirmesini sunacak.

SEÇİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER RAPORU HAZIRLANDI

AK Parti’de hazırlanan raporlarda, kazanılan ve kaybedilen belediyelerin analizleri yer alırken; önemli tespitlere de yer verildi. Edinilen bilgiye göre, raporlarda Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin yerel seçimlerde de bir kez daha güvenoyu aldığı belirtildi. Raporda; Cumhur İttifakının iki parti liderinin birlikte çalışması ve özellikle ortak mitinglerin toplumda karşılık bulduğu ve bazı önemli belediyelerin kaybedilmesine rağmen ittifaka olan desteğin korunduğu vurgulandı.

SEBZE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ETKİLİ OLDU

Hazırlanan raporda, yerel seçim sonuçlarında PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin kan kaybetmesi ile AK Parti oylarını artırarak yeni belediyelerin kazandığı Doğu ve güneydoğuda teröre karşı verilen mücadelenin bölge halkından destek gördüğü kaydedildi. Raporda, sebze-meyve fiyatlarındaki artışın oy oranlarını olumsuz etkilediği kaydedildi.

PEKİ NE OLMUŞTU?

Seçim sürecinde başlayan sebze meyve fiyatlarındaki artış nedeniyle hallerde yapılan denetimlerde, halkın nasıl kazıklandığını ortaya konmuştu. Buna göre 1 liraya alınan salatalığın 9 liraya, 50 kuruşa alınan patatesin 4 liraya satıldığı tespit edildi. Böylece hallerden pahalı alınan sebze ve meyve fiyatları halkada aynı şekilde yüksek fiyatlarla satıldı. Denetimlerde fahiş fiyat uygulayan 88 firmanın 244 işlemi belirlendi.

HÜKÜMETTEN TANZİM SATIŞ HAMLESİ

Üreticiden tüketiciye ulaşana kadar fahiş kârlarla fiyatı yüzde 500'lerin üzerine çıkan sebze-meyve fırsatçılarına karşı, tanzim operasyonu ile halkı rahatlatan hükümetin, hallerde gerçekleştirdiği denetim büyük vurgunu ortaya çıkardı. Seçim sürecinde aniden artış gösteren meyve ve sebze fiyatlarının araştıran Ticaret Bakanlığı ekiplerinin girmesinin dahi engellenmeye çalışıldığı hallerde, hükümetin kararlı bir şekilde konunun üzerine gitmesi vatandaşın nasıl kazıklandığını gözler önüne sergiledi.

YÜZDE 200’LERE VARAN KAR ORANLARI TESPİT EDİLDİ 

Denetimlerde, firmaların maliyetleri ile satış fiyatlarını karşılaştıran ekiplerin ortaya çıkardığı tablo, oynanan oyunu da gün yüzüne çıkardı. Sebze ve meyvede fahiş fiyat uygulaması yapan 88 firma ve 244 işlem tespit edildi. Yine yüzde 100-250 arası kâr koyulan 141 işlem, yüzde 250-400 arası kâr koyulan 41 işlem, yüzde 400-800 arası kâr koyulan 10 işlem tespit edildi. Ayrıca 88 firmaya 2 milyon ceza kesildi. Yapılan incelemelerde özellikle İstanbul hallerinde yapılan fahiş fiyatlama net bir şekilde ortaya çıktı.

ATAŞEHİR HALİNDE 1 TL’YE ALINAN SALATALIK 9 TL'YE SATILDI

Ataşehir halinde 1 liraya alınan salatalığın 9 liraya, 50 kuruşa alınan patatesin 4 liraya, 4 liraya alınan sarımsağın 25 liraya satıldığı tespit edildi. Yine şekilde Bayrampaşa halinde 86 kuruşluk biberin 5.5 TL'ye, 80 kuruşluk armudun 5 liraya satıldığı ortaya çıktı. Alış ve satış farklarında salatalıkta yüzde 800, patateste yüzde 700. Biberde ise yüzde 540, armut ve sarımsakta yüzde 525, portakal ve ayvada yüzde 400'e kadar ulaştı.

ERDOĞAN DURUMU ‘GIDA TERÖRÜ’ OLARAK TANIMLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gıda fiyatlarının ardından belediyeler tarafından başlatılan tanzim satışlarla ilgili “Bir anda fiyatlar yarıya indi, daha da inecek. Gıdada terör estirenlere gereken dersi verdik, veriyoruz, vereceğiz” diyerek yaşanan durumu özetlemişti.

Erdoğan gıda fiyatlarındaki artışa önlemler olarak şunları kaydetmişti; “Şimdi artık çadırlar kuruldu ve bütün bunlarla beraber adeta tanzim satış yerleri gibi satış yerlerini kurduk. Bir anda fiyatlar yarıya indi, daha da inecek. Çünkü diğer ürünleri de satacağız oralarda. Niye? Çünkü bunlar terör estirdiler, terör... Dolayısıyla gıdada terör estirenlere gereken dersi verdik, veriyoruz, vereceğiz.”

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.