AK Parti'de 'Başbakan' kavgası

AK Parti'de 'Başbakan' kavgası

Adalet ve Kalkınma Partisi’nde 2019 seçimleri öncesinde ‘Başbakan’ kavgası yaşanıyor. İşte ayrıntılar;

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimlere yönelik yaptığı ‘İstanbul ve Ankara’yı kaybedersek Türkiye’yi kaybederiz’ açıklamasının ardından yerel seçimlerde İstanbul adaylığı için flaş bir isim gündeme geldi.

Başbakan Binali Yıldırım’ın ismi İstanbul için bir numaralı aday olarak gündemde yer almaya başladı. Böyle bir durumun söz konusu olması halinde ‘son başbakan kim olacak?’ tartışmaları alevlendi.

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım’ın İstanbul adaylığına soğuk baktığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda Binali Yıldırım’ın aday olması halinde, parti içinde çok sayıda ismin Başbakan olma planları yaptığı da AK Parti kulislerinde konuşuluyor.

BİNALİ YILDIRIM GİTSİN KULİSLERİ

Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı, ilk olarak Erdoğan’ın referandum sonrası AKP Genel Başkanı olmasının ardından seslendirildi. Referandumda hayır oylarının Ankara ile birlikte İstanbul’da da evet oylarını geride bırakması, Yıldırım’ın isminin öne çıkmasında etkili oldu. Başbakan Binali Yıldırım, isminin İstanbul için bu ilk konuşulmasında adaylığa soğuk tavır aldı. Yakın çevresine göre Yıldırım, kazanma şansı olmamasına karşın İzmir’den adaylığı yine “istekli olmadığı halde görev olarak” kabul etti. Erdoğan’ın Ankara ve İstanbul’u en kritik iki yer olarak ilan etmesinin ardından ismi daha ciddi olarak konuşulmasına karşın Yıldırım hâlâ adaylığa soğuk duruyor.

Yıldırım’ın, 2019 ya da daha önce yapılacak seçimlerle başbakanlık ve başbakan siyasi hayattan silineceği için “Son Başbakan” olarak süreci tamamlamak istediğinin altı çiziliyor. Bu nedenle adaylığıyla ilgili kulisler, kendisi tarafından değil partinin geleceğinde etkili olma planları yapan çevreler tarafından alevlendiriliyor. “Yıldırım İstanbul’a” kulislerini canlı tuanlar, “İstanbul’u kazanacak tek aday odur. İstanbul için sadece MHP ile ittifakımız yeterli olmaz. Referandumda bunu gördük. Bu nedenle Yıldırım, siyaseti değil hizmeti öne çıkaran tavrıyla her kesimden CHP’den bile oy alabilir” tezlerini işliyor.

DURUMUN FARKINDA

Yıldırım’ın da bu durumun farkında olduğunu, “Birileri yine bizi İstanbul’dan göndermek istiyor” sözleriyle ifade ettiği belirtiliyor.

Yıldırım’ın, aday olması durumunda yasal olarak başbakanlıktan ayrılma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak adaylık kararı kesinleşirse İstanbul’da kampanyayı yürütmek için istifa etmesi gerektiği konusunda görüş birliği bulunuyor. Bu durumda seçimde cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişe kadar olacak sürede yeni bir başbakan atanacak. Yıldırım’ın gitmesi durumunda yerine gelecek ismin Erdoğan, Gül, Davutoğlu ve Yıldırım’ın ardından AKP’nin 4. Başbakanı ünvanı kazanacak olmasının da AKP içindeki önemine vurgu yapılıyor. Parti içinde böylesi bir durumda başbakanlık için Süleyman Soylu, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak ve şu anda öne çıkmasalar da başka bazı AP’lilerin de şansları olabileceği analizleri yapılıyor. İstanbul’un kritikliği nedeniyle belli bir süre sonra bu konudaki son kararı Erdoğan verecek. Tercih yapma şansı olması durumunda Yıldırım’ın başbakan olarak kalmayı sürdürmek isteyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Yıldırım’ın bu süreci başbakan olarak tamamladıktan sonra cumhurbaşkanı yardımcılığını düşünebileceği de ifade ediliyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.